Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Batı ve Doğu arasındaki mücadele keskinleşiyor; Çin ve Rusya'dan ABD Dolarına darbe
Rusya ve Çin 29 Aralık 2014 tarihinden itibaren aralarındaki ticarette doları sildiler ve böylece milli para birimleri Ruble ve Yuan'la ikili ticarete başladılar.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
31-12-2014 09:33 - 624 Okunma
Rusya ve Çin 29 Aralık 2014 tarihinden itibaren aralarındaki ticarette doları sildiler ve böylece milli para birimleri Ruble ve Yuan'la ikili ticarete başladılar. 
Bu karar Çin merkez bankasının Rusya ile ticarette Ruble ve Yuan para birimlerini kullanmaya başlamasıyla beraber yürürlüğe girdi. 
 
Pekin yönetimine göre dış ticarette doları silmek, hem Rusya ve hem Çin'in yararınadır. Bu arada iki ülkenin doları silerek ikili ticarete başlaması, Amerikan dolarına ve alternatifi olmadığı efsanesine ağır bir darbe sayılıyor. 
Öte yandan Rusya yönetimi Çin ile ticaretinde doları silmek sureti ile Amerika'nın daha önce talep ettiği Swift küresel mali sisteminden dışlanma tehlikesini de kendiliğinden atlatmış oldu. 
 
Gerçekte şimdi Rusya ve Çin'in doları bir kenara bırakmasıyla asıl Amerika inzivaya itilmiş oluyor. Bu kararın aynı zamanda doların dünyanın en muteber dövizi olarak konumunu zayıflatması bekleniyor. 
Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacmi son yıllarda 80 milyar dolara ulaştı ve iki ülke liderleri 100 milyar dolarlık hedeften söz etti. 
Rusya ve Çin merkez bankaları Ağustos 2014'te ikili ticaretlerinde Ruble ve Yuan'ın kullanılmasını öngören bir anlaşma üzerinde mutabakata varmıştı. Şimdi ise anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle beraber iki ülke ekonomileri dolardan bağımsız hale gelirken, ekonomik istikrara kavuşacakları anlaşılıyor. 
 
Öte yandan Çin yönetimi şimdiye kadar defalarca Batı'nın Rusya'ya dayattığı ekonomik baskıya karşı olduğunu açıkladı. Çin yönetimine göre Batı'nın Rusya ekonomisine yaptırım uygulaması yanlış bir harekettir. Ancak Ukrayna krizi yüzünden Rusya ile ilişkileri bozulan Amerika ve AB şimdiye kadar bir çok yaptırım kararıyla Rusya'yı baskı altında tutmaya çalıştı. En son Pazartesi günü Amerika'nın bazı Rus yetkilileri yaptırım listesine aldığı açıklandı. 
 
Şimdi ise Rusya ve Çin arasında çeşitli siyasi, askeri, iktisadi ve güvenlik alanında işbirliğinin daha da artması bekleniyor. Gerçekte iki ülke liderlerinin ortak çıkarlara yönelik telakkileri doğal olarak Moskova ve Pekin'in küresel meselelere karşı ortak tutum sergilemenin yanı sıra ikili ilişkilerini de şimdiye kadar görülmemiş bir düzeyde arttırmalarına vesile olduğu anlaşılıyor. 
Bu yüzden uzmanlar iki ülkenin son kararlarıyla doların olumsuz tesirlerinden kurtulacağını kaydediyor. 
İRİB
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
31-12-2014 09:33 - 624 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım