Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
BM'nin Yıllık Trafik Kazası Raporu
Bir yılda trafik kazalarında 1,2 milyon kişi öldü, 50 milyon kişi yaralandı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-11-2012 09:42 - 1195 Okunma


   Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bu yıl dünya genelinde meydana gelen trafik kazalarının 1,2 milyon can aldığını söyledi. Ban, buna ilave olarak 50 milyon kişinin de yaralandığını, hatta ya sakat kaldığını ya da yaşamları sonuna kadar peşlerini bırakmayacak psikolojik travmalar yaşadığını vurguladı.

Ban, 18 Kasım Dünya Trafik Kazası Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, trafik kazalarının yaklaşık yüzde 95'in az ya da orta gelir seviyesindeki ülkelerde gerçekleştiğini belirtti. Ban, "Mağdurların büyük bölümünü yayalar, bisiklet ve motosiklet sürücüleri teşkil ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), acil olarak önlem alınmadığı takdirde, 2030 yılına kadar trafik kazalarının, insanların ilk beş ölüm nedeninden biri olacağını belirtiyor" dedi.

"Hükümetler sekiz ay önce Yol Güvenliği On Yılı 2011-2020 başlığı altında bir anlaşmaya vardılar ve en az 5 milyon kişinin yaşamını kurtarmak için gerekli olan yol güvenliği uygulamalarını ve yasaları hayata geçirecekleri taahhütünde bulundular" diyen Genel Sekreter, hükümetlerin harekete geçmeye başladığını, örneğin Şili hükümetinin şehirlerarası otobüslerde seyahat eden yolculara emniyet kemeri takma zorunluluğu getirdiğini, Çin"in içkili olarak araç kullanmayı yasakladığını ve cezaları artırdığını, Yeni Zelanda"nın gençlerin içkili olarak direksiyon başına geçmelerini engellemek için yasalarını daha da sertleştirdiğini belirtti.

Birçok ülkede, yürürlükteki yasaların da daha sıkı uygulanmaya başlandığını vurgulayan Ban, "Brezilya artık içkili araba kullananlara daha sıkı önlemler uyguluyor. Türkiye'de emniyet kemeri kullanımı yüzde 8'den yüzde 50'ye çıktı. Vietnam'da kask takan motorsiklet kullanıcılarının oranı yüzde 30'dan yüzde 90'a yükseldi. Gana, Hindistan, Mozambik ve Pakistan gibi bir çok ülkede trafik kazası kurbanlarına verilen sağlık hizmetleri iyileştirildi. Tüm bu çabalar hayat kurtarıyor" dedi.

Yılın ilk yarısında düzenlenen Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansında yol güvenliğine vurgu yapıldığını hatırlatan Genel Sekreter Ban, "Dünya Trafik Kazası Kurbanlarını Anma Gününde gelin eşitlikçi ve sürdürülebilir bir gelecek için trafik kazalarından ölüm ve yaralanma oranlarını en aza indireceğimize söz verelim" diyerek mesajına son verdi.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-11-2012 09:42 - 1195 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
01-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım