Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Büyük Marmara Depremi Yakınlarda mı?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-06-2012 11:30 - 1770 Okunma

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, ''2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük depremler olagelecektir'' dedi.

Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depreme ilişkin yazılı açıklama yapan Ercan, depremin, Marmara Ereğlisi önünde, 7.0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem beklediği konumda, ayrıca odak 15 kilometre derindeki granit kabuğu derinliğinde olduğunu kaydetti.

Ercan, şöyle devam etti:

''Deprem bu bölgede gerginliğin biriktiğini gösteren kabukta, güre boşalırken yaptığı çıtırtılardır. Ancak bunlara bakarak, 'deprem olacak' demek doğru olmaz. Biz jeofizikçiler, bu küçük depremlerin konumsal, ayrıca süresel dağılımına bakarak bir yoruma varırız. Bugüne dek alınan depremcik ölçüleri, depremcik dağılımının Sivriada'dan Mürefte'ye dek çizgisel olduğunu göstermiştir. Bu bilgi, anılan aralıkta bir kırılma olacağını gösterir. Ancak, depremcik yoğunluğunun Mürefte-Marmara Ereğlisi-Büyükçekmece arasında yoğun, Büyükçekmece-Sivriada arasında seyrek olması şunları söyler; Kırılma iki depremle, iki parçalı olacaktır. Yer kabuğunun batı parçası, doğuya göre daha gevrektir.

Depremlerden ilki Bakırköy önünde 6,3 ile 6,7 arasında gerçekleşecektir. Özetle, Marnet ağı ile yakın denetim altında olan Marmara'da yakında deprem olacağına ilişkin hiçbir gösterge yoktur. Buna karşın deprem olacak deniyorsa, bunu bilim dışı bir 'yaygara' olarak değerlendirmek gerekir. 2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük deprem ile depremcikler olagelecektir.'' 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
08-06-2012 11:30 - 1770 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım