Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Cheney İranı Kazanan İlan Etti!
ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, nükleer anlaşmayı değerlendirdi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-09-2015 08:37 - 722 Okunma
ABD eski Başkanı George W. Bush'un eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Fox News'e açıklamalarda bulundu.
 
Cheney, İran ve Amerika arasındaki nükleer anlaşmayı, 1938 yılında imzalanan Münih Anlaşmasına benzeterek; "Eğer İran ile yapılan anlaşmaya dikkatli bakarsanız, bu anlaşmanın tek kazananın İranlılar olduğu görürsünüz. İstedikleri her şeyi elde ettiler. Anlaşmanın kaybeden tarafı ise Amerika ve bölgedeki dostları, İsrail ve Suudiler gibi ABD müttefikleridir.
 
Ben, anlaşmanın mevcut durumu İran lehine önemli ölçüde değiştireceğini ve İran'ın dünyanın yeni güç dengesi olacağını düşünüyorum. İran sadece nükleer anlaşma sebebiyle değil belki yaptırımların kaldırılması sonrasında balistik füzeler ve konvansiyonel silahlar yardımıyla egemenliği sağlayacak. Bu anlaşmanın bölgede Amerika adına büyük bir yenilgi olduğu kanısındayım.
 
Geçen yıl Ortadoğu'daydık. Ortadoğu'daki liderler, 'Yaptırımlar etkili, neden şimdi yaptırımları kaldırma yoluna gidiyorsunuz?' diyordu. Şimdi durum öylesine değişti ki bizler, en önemli şeyleri İran'ı ikna etmek için kullanıyoruz. Barack Obama hükümeti, parlamentoya 'Eğer nükleer anlaşma için oy yoksa savaş var' diyor. Oysa gerçekler aksettirilenden çok daha farklı. Çünkü anlaşma, İran'a konvansiyonel silahlar, füzeler ve daha birçok imtiyazın kapılarını aralıyor. Bu anlaşma savaş olasılığını azaltmıyor, aksine savaş ihtimalini arttırıyor." dedi.
 
Program sunucusunun "Başkan Obama'nın masadaki askeri seçeneği asla ciddi bir seçenek olarak görmediği söylüyorsunuz. Siz ve eski Başkan George Bush, 8 yıl İran'la yüz yüzeydiniz ve ciddi anlamda hiçbir askeri tehdide başvurmadınız" sözleri üzerine ise Cheney, "Ben öyle düşünmüyorum. O dönemde İran üzerinde önemli bir etki bırakan askeri harekât düzenlendi" dedi.
 
Cheney, "Bu askeri harekât, Saddam Hüseyin'i devirdi. Saddam'ın devrilmesinden sonra endişeye kapılan ve sıranın kendilerine geleceğini düşünen İran, nükleer çalışmalarına bir dönem ara verdi. Saddam Hüseyin devrildiği dönemde Muammer Kaddafi de nükleer programını sonlandırdı. Biz nükleer silahlanmanın sınırlandırılması için birçok girişinde bulunduk. Ortadoğu'da nükleer silah sorunu ile başa çıkmak için bir sürü iş yaptık. Avrupa'da uluslararası dost ve müttefiklerimizle müzakerelere başladık. Obama'nın hiçbir zaman masada askeri seçeneği olmadı." ifadelerini kullandı.
 
30 Eylül 1938 tarihinde imzalanan Münih Anlaşması, Çekoslovakya'nın Nazi Almanyası'na ilhak edildiği antlaşma olarak tarihe geçti. Bu antlaşma işe yaramadı ve Almanya'nın yayılmacı politikaları ikinci dünya savaşına giden yolu açtı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-09-2015 08:37 - 722 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım