Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Çin füzeleri gündemden düşmüyor
Rasmussen’den Türkiye açıklaması
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-11-2013 07:56 - 904 Okunma

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Çin'den almayı planladığı füze sistemleri konusunda açıklamada bulundu.

 Brüksel'den Sertaç Aktan'ın haberine göre, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin almayı planladığı Çin füze sistemleri konusunda bir gazetecinin 'Türkiye'yi ikna etme aşamasına gelebildiniz mi?' sorusuna şöyle yanıt verdi: "Bu NATO'nun verebileceği bir karar değil. Bizim açımızdan bu ulusal düzeyde alınacak bir karar ve her hükümran ülke hangi askeri ekipmanları kullanacağı konusunda kendi karar verir. Bununla birlikte Türk tarafına alınan ekipmanların müttefik sistemlerle birlikte çalışması konusunun ne kadar önemli olduğunu da belirttik ve gerekli yetkililere de ilettik. Türk hükümeti, yetkilileri ve ordusu konunun öneminin biliyor."

Rasmussen böylelikle Türkiye son tercihi yapmadan önce bir kez daha dolaylı olarak Çin füzeleri ile ilgili mesajını Türk tarafına iletmiş oldu.

'Veri güvenliği açısından sakıncalı'

Türkiye'nin eylül ayında yapılan uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini Çinli CPMIEC şirketi kazanmıştı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, konuyla ilgili ilk resmi açıklamasında, savunma sistemlerine ilişkin kararların ulusları ilgilendirdiğini, ancak satın alınan sistemlerin müttefik ülkelerle uyum içerisinde olmasının garanti altına alınması gerektiğini söylemişti.

Rasmussen, “Türkiye'nin bu karara bağlı kalmaması beklentisi içindeyim” dedi. Çok sayıda NATO diplomatı, Çinli bir şirketten satın alınacak sistemin, İttifak'ın hava savunma sistemine entegre edilmesinin veri güvenliği açısından sakınca yaratacağı uyarısında bulunmuştu.

ABD de tepki göstermişti

ABD'de de benzer eleştirileri dile getirmişti. Amerikalı yetkililer, uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini kazanan CPMIEC şirketine yaptırım uygulandığı uyarısında bulunmuştu. Şirket ile sözleşme görüşmelerine başlanacak olmasında şirketin 3 milyar 400 milyon dolarla en ucuz teklifi vermesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-11-2013 07:56 - 904 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım