Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Çin ve Rusya Suriye'ye Müdahaleye Karış
Rusya ve Çin Dış Müdahaleye Kesinlikle Karşı Çıkıtılar.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-06-2012 10:23 - 906 Okunma

Rusya Başkanı Vladimir Putin ile Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao başkent Pekin’de bulundukları görüşmeler ardından imzaladıkları ortak bildiride; Suriye krizinin bölge ülkelerinin tamamına yansımalarının tehlikesinden uyardılar.

Başkanlar Putin ve Hu; Suriye'de gelişen durumların Ortadoğu ve tüm dünyada güvenlik-istikrarı korumada oldukça büyük öneme sahip olduğunun altını çizdiler.

Anlaşmazlıktaki istisnasız tüm tarafların şiddete son vermeleri aracılığı ile dış müdahalelerden tamamen uzak olarak Suriye krizine barışçıl adil bir çözüm sağlama gereğiyle vurgularını yineleyen iki lider; kampsalı siyasi diyalogun başlatılması çağrısına bulundular.

Çin-Rusya zirvesinin sonuç bildirisinde iki tarafın Suriye krizinin güç ve dış müdahale aracılığı ile çözülmesine kesinlikle karşı oldukları, uluslararası güvenlik konseyi dahil dış güç yada tarafların Suriye halkına yönetimi güçle değiştirme seçeneğinin dayatılmasını mutlak bir şekilde kabul etmediklerinin altı çizildi.

Rusya ve Çin’in Annan planının hayata geçirilmesi yönünde uluslararası dayanışmanın önemine inandıklarına işaret edilen bildiride; tüm tarafların silahlı çatışmalara derhal son vermeleri, Annan planını altı maddesinin tüm ayrıntılarıyla uygulamaları ve güvenlik konseyinin Suriye'ye ilişkin tüm kararlarını da hayata geçirme gereğine vurgu yaptıkları belirtildi.

İki taraf; güvenlik konseyinin 2043 sayılı kararı çerçevesinde BM gözlemci heyetinin Suriye'nin tüm bölgelerine yayılmasından memnuniyetlerini ifade ettiler.

Rusya ve Çin’in Suriye Arap Cumhuriyetinin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün garantilenmesine tam ve mutlak desteklerinin belirtildiği bildiride; iki ülkenin BM misakı ve hedeflerine bağlılıkları vurgulandı.

Bildiride Rusya Başkanı Putin ve Çin Cumhurbaşkanı Hu; Suriye hükümetinin yanında tüm muhalif tarafları derhal siyasi diyaloga girmelerinin yanında Suriye toprakları üzerinde güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla çabalarını pekiştirmelerine çağırdılar. 

Pekin’de düzenlenen Rusya – Çin zirvesinin bitiminden sonra bugün basına açıklama yapan Lavrov; Çin ile çabaların koordine edildiğini belirttiklerini ifade ederek bu süreç içinde Suriye açısından en önemli durumun Annan planı ve onayladığı güvenlik konseyi kararlarını jayata geçirmek olduğunu ifade etti.

Suriye muhalefetinin Annan planının uygulanmasının imkansız olduğu görünümü yaratma yönünde harcadığı çabaların Moskova tarafından kesinlikle kabul edilemez olduğuna işaret eden Lavrov; İstanbul meclisindeki sözde özgür Suriye ordusunun bu bağlamda yaptığı açıklamaları eleştirdi. 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-06-2012 10:23 - 906 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
06-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım