Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Çinliler erkek çocuk istiyor
Kız-erkek nüfusu dengesizliği
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-08-2013 09:37 - 1210 Okunma

 Çinli ebeveynlerin geleneksel nedenlerle daha çok erkek çocuklarını tercih etmesi ülkedeki kız-erkek nüfusunda büyük dengesizliğe yol açtı.

Resmi verilere göre, Çin'de yeni doğan erkeklerin sayısının kızların sayısına oranı 117. Bu her 117 erkeğe karşılık 100 kızın doğduğu anlamına geliyor.

Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Chen Zhu bugün (23 Ağustos) Beijing'de yaptığı konuşmada, Çin'in uzun zamandır bütün dünyada kız-erkek sayılarında en dengesiz ülke olduğuna işaret etti.

Tek çocuk politikasının uygulanmaya başladığı 1980'li yılların başından itibaren, Çin'de doğan erkek sayısı kız sayısının üzerine çıkmaya başladı ve bu sürekli artarak, 2008 yılında zirve yaparak 120,56'ya çıktı. Kız-erkek nüfusunda uluslararası arenada genel kabul gören oran 103-107 arasında değişiyor. Ortalamalara bakıldığında Çin'de yeni doğan erkek sayısının kız sayısına oranının uzun zamandır ciddi bir dengesizlik gösterdiği görülebiliyor. Chen Zhu, konu hakkında şu bilgileri verdi:

"Doğan erkek sayısının kız sayısına oranındaki sürekli artış eğilimi ilk derecede kontrol edilmesine rağmen, durum yine de ciddi. '12. Beş Yıllık Gelişme Planı'nın uygulanmaya başladığı 2010 yılından bu yana, söz konusu oran hâlâ yüksek seviyede bulunuyor ve düşüş hedeflenenin çok altında. 2012 yılında bu oran yine 117 oldu. '12. Beş Yıllık Gelişme Planı'nda ortaya konulan kız-erkek oranının 115'e düşürülmesi hedefine ulaşmak çok zor."

Yeni doğumlarda kız-erkek sayısındaki dengesizliğin ana nedenlerinden biri Çinlilerin erkeklere kızlardan daha fazla önem verme şeklindeki geleneksel düşüncesi. Hamilelik sürecinde bebek cinsiyetinin gereksiz yere tespit edilmesi durumunda kız bebeklerin aldırılması söz konusu olabiliyor. Kız çocuklarını yaşama hakkından mahrum eden bu düşünce ve uygulama beraberinde erkeklerin eş bulamaması gibi bir dizi sosyal soruna da yol açıyor.

Yapılan kimi tahminlere göre, 2020 yılında Çin'de eş bulamayan bekar erkek sayısı yaklaşık 30 milyonu bulacak. Çin Halk Üniversitesi Sosyal ve Nüfus Bilimi Fakültesi Başkanı Zhai Zhenwu, bu durumun sosyal hayat açısından önem taşıyan ciddi evlilik sorunlarına yol açabileceğini belirterek sözlerine şunları ekledi:

"Aynı yaş grubundan kız bulamayan erkekler daha küçük yaş grubundan kızlar arayacak. Böylece beş yıl sonra aynı yaş grubundaki kızlar daha büyük yaş grubundan erkeklerle evlenecek. Kentli erkekler köylerden kız arayacak. Köydeki erkekler ise dağlık bölgelerden kız arayacak, dağlık bölgelerdeki erkekler ise daha yoksul bölgelerden kız arayacak."

Zhai Zhenwu'nun söz ettiği bu süreç yaşanırsa sonunda en yoksul bekâr erkekler kalacak. Evlilik sorunu dışında, cinsiyet dengesizliği yaşlılık dönemine de büyük baskı oluşturuyor. Bazı uzmanlar, erkek ve kız sayılarındaki dengesizliğin yol açtığı sosyal sorunların önümüzdeki beş ile on yıl arasında daha net olarak ortaya çıkacağına işaret etti.

Sürekli yükselen erkek sayısının kız sayısına oranını kontrol etmek amacıyla, Çin Devlet Sağlık ve Nüfus Planlama Komitesi ve Kamu Güvenliği Bakanlığı gibi kurumlar, 2011 yılından itibaren bebeğin cinsiyetinin gereksiz tespit edilmesi ve bebeğin cinsiyet nedeniyle aldırılmasına karşı özel uygulamalar başlattı. Bu sayede, erkek sayısının kız sayısına oranındaki yükseliş eğilimi ilk derecede kontrol altına alındı.

Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Chen Zhu, bundan sonra çeşitli düzey hükümetlerin cinsiyet dengesizliği sorununa büyük önem vererek, sorunu çözmek için uzun vadeli mekanizmalar oluşturması gerektiğini ifade etti.

Çin'in geleceği açısından büyük önem taşıyan kız-erkek cinsiyet eşitsizliği ilgili organların önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Çin Devlet Sağlık ve Nüfus Planlama Komitesi bugün başlatılan yeni bir proje ile toplumun bu konudaki duyarlılığını arttırmak için yola çıktı. Beijing'de bugün başlatılan "Kızların Hayallerini Gerçekleştirmesine Gönüllü Yardım Eylemi" projesi bütün toplumun kız çocuklarının yaşama hakkına ilgi göstermesini, cinsiyet eşitliğinin yayınlaştırılmasını ve doğan nüfusun cinsiyet yapısında denge sağlanmasını amaçlıyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-08-2013 09:37 - 1210 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım