Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Cumhuriyetimiz 92 yaşında
Bugün 92 yaşına basan Cumhuriyet, 6 yıl süren bir bağımsızlık mücadelesinin ardından kazanıldı. Böylece Türk Milleti, yıkılan bir devletin küllerinden yeni bir devlet çıkarmayı bir kez daha başardı. Türk milletinin var olma savaşının o günlerden bugünlere uzanan öyküsü:
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-10-2015 08:47 - 737 Okunma
* Takvimler, 30 Ekim 1918’i gösterirken Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmış imparatorluk, Mondros Mütarekesi’ni imzaladı.
* Bir ulusu tarih sahnesinde yeniden var eden bir milli kahraman, 31 Ekim günü Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı göreviyle karargahın bulunduğu Adana’ya geldi. O kahraman, Mustafa Kemal idi... Mustafa Kemal Paşa, memleketin durumuna üzülüyor, bir çözüm yolu arıyordu. 10 Kasım 1918’de, görevinden ayrıldı ve Adana’dan trenle İstanbul’a hareket etti. Düşman, yurdun dört bir yanını işgal ediyordu. Türk Milleti için acı dolu günler başlamıştı. İşgaller birbiri ardına devam ederken, tarih o günleri şöyle yazdı:
* 13 Kasım 1918: İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan gemilerinden oluşan 61 parçalık İtilaf ordusu, İstanbul’a geldi ve karaya kuvvet çıkardı.
* 9 Kasım 1918: İskenderun İngiliz işgaline uğradı.
* 12 Kasım 1918: Fransızlar İstanbul’da...
* 6 Aralık 1918: İngilizler, bu defa ilerleyerek Kilis’i işgal etti.
* 1 Ocak 1919: İngiliz askerleri Antep’e girdi.
* 12 Ocak 1919: İngilizler, Ermeni amaçlarına hizmet etmek için Kars’a yerleştiler...
Mustafa Kemal Samsun’da, İtilaf Devletleri temsilcileri Paris’te toplanmıştı. Yunanlıların İzmir’i işgali konusunda karar aldılar. 15 Mayıs’ta, güzel İzmir’de Yunan işgali başlamıştı. Mustafa Kemal Paşa, maiyetiyle birlikte 16 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma vapuru ile İstanbul’dan ayrıldı ve ertesi günü İnebolu’ya, 18 Mayıs’ta Sinop’a vardı. Takvimler 19 Mayıs 1919’u gösterirken, Mustafa Kemal Samsun’daydı. Tarihçiler, o günü “dünyanın en büyük ulusal mücadelelerinden birisinin başlangıcı” kabul ettiler. Artık geriye dönüş yoktu.
 
Kahraman Türk Milleti
Düşman işgali sürerken, 30 Ekimde Urfa’ya giren Fransızlar hiç beklemedikleri tepkiler alıyordu. 
Tarih 31 Ekim 1919; Maraş’ta, Fransız askeri üniforması giymiş bazı Ermeniler taşkınlık yaparak, işi kadınlara tecavüze kadar götürdüler. Tarihin “Sütçü İmam” diye yazacağı, Uzunoluk Camisi Müezzini Hacı İmam duruma dayanamadı ve silahına sarıldı. Böylece yöredeki direniş hareketi başladı. Başlatılan Milli Mücadele meyvelerini veriyordu. Ulusun topraklarını savunma mücadelesi, 10 Ocak 1920’de İnönü mevzilerinde Yunanlılarla şiddetli çarpışmaların ardından 1. İnönü Zaferi’nin kazanılmasıyla başarıya ulaşmaya başlamıştı.
Ardından Sakarya Meydan Muharebesi ve sonra Büyük Türk Taarruzu...
Türk süvarileri, 9 Eylül’de İzmir’e girdi ve Kadifekale’ye Türk bayrağı çekildi. Akşam Çankaya’da yemek esnasında Mustafa Kemal Paşa, hazır bulunanlara müjdeyi verdi: “Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.” Günlerden 28 Ekim 1923’tü.
Bütün hazırlıklar bitmiş ve 29 Ekim günü gelmişti. Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyet kurulması teklifi, Halk Fırkası toplantısında kabul edildi. Halk Fırkası toplantısından sonra Büyük Millet Meclisi, saat 18.00’de toplandı ve Kanun-u Esasi Encümeni tarafından Cumhuriyet teklifi mazbatası hazırlandı. TBMM’de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun bazı maddeleri değiştirildi. Türkiye Devleti’nin hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu ”Yaşasın Cumhuriyet” sesleri arasında kabul edildi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-10-2015 08:47 - 737 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım