Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Dengeler yeniden kuruluyor
ABD'nin Türkiye yerine terör örgütlerini tercih ettiği bir ortamda Türkiye, Rusya-İran eksenine yakınlaşıyor. Bu gündemle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün Ankara'ya geliyor. Biden, sabah gelip akşam gidecek.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-08-2016 09:22 - 1096 Okunma
Ortadoğu'da kartlar yeniden dağıtılıyor, dengeler yeniden kuruluyor. Suriye'nin kuzeyi sözde stratejik ortak ABD tarafından PKK uzantısı PYD'ye teslim ediliyor.
 
Türkiye ise son dönemde Suriye konusunda Rusya-İran çizgisine yakın durmaya itina göstererek Esad ile yeniden uzlaşabileceğinin sinyalini veriyor. Böyle bir ortamda Ankara'nın merkezde olduğu çok kritik gelişmeler yaşanıyor.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün kritik gündemle Ankara'ya geliyor. Görünürdeki gündemi FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iadesi olan ziyaretin asıl gündemi ise Suriye. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşecek olan Biden, Türkiye'den Suriye'nin kuzeyine yönelik Amerikan planlarına ses çıkarmamasını isteyecek. 
 
Esas amaç Peşmerge koridoru
 
Suriye'nin kuzeyinde tıpkı Irak'ın kuzeyindeki gibi bir yapı oluşturmak isteyen ABD, bu iki koridoru birleştirerek Akdeniz'e açmak istiyor. Bu projenin temelinde ise Büyük İsrail projesi yatıyor. ABD bu kapsamda Münbiç bölgesini PYD'ye teslim ederek bu terör örgütünü Türkiye'nin kırmızı çizgi ilan etmesine rağmen Fırat'ın batısına geçirmişti.
 
Biden'in Ankara ziyaretinde bu durum gündeme gelecek. Görüşmenin en kritik başlıklarından birini de bu konu oluşturuyor. Türkiye, bölgede bir PYD koridorunun oluşmasını engellemek için Cerablus bölgesine müdahale etmek istiyor.
 
Rusya ve İran ile bu durumu ele alan Türkiye, ABD ile durum değerlendirmesi yapacak. Biden'in temaslarının kritik başlıklarından ikisini de İncirlik Üssü ve Türkiye'nin Suriye politikasında Rusya ve İran eksenine kayma mesajları vermesi teşkil ediyor. 
 
Biden'den önce Amerikalı komutan geldi
 
Gaziantep'te düzenlenen canlı bomba saldırısının Türkiye'ye ABD çizgisinden çıkmaması yönünde bir ikaz olduğu yönünde yorumlar yapılırken, Biden'den Avrupa’daki Kuvvet Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti Ankara’ya gelerek Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la görüştü.
 
Scaparrotti'nin Org. Akar ile Suriye konusunun askeri detaylarını ele aldığı belirtiliyor. Scaparrotti, Akar’la yaptığı görüşmenin ardından TBMM binasını gezdi ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile bir araya geldi.
 
Scaparrotti, görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada ise Türk halkının 'cesaretine ve yiğitliğine' hayran olduğunu belirtip, IŞİD ile mücadelede gösterdiği desteğe 'minnettar' olduklarını söyledi.
 
 NATO ittifakının Türkiye ile omuz omuza durduğunu ve bölgede güvenliği geliştirmeye kararlı olduklarını kaydeden Scaparrotti, Türkiye'nin, güney kanadının ülke güvenliği için temel olduğunu belirtti ve "Ortak tehditlere karşı koymak ve bütünlüklü, özgür ve barış içinde bir Avrupa için Türk müttefiklerimizle ilişkilerimizi inşa etme ve yakın çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
ABD’nin YPG stratejisi
 
Siyasi gözlemcilere göre PYD/YPG giderek ABD kontrolünde bir örgüte dönüştü. ABD, NATO'daki mütetfiki Türkiye'nin çıkarlarını ezip geçerek PYD/YPG’yi IŞİD ile mücadelede yerel ortak konumundan daha üst bir noktaya taşıdı. Bu durumda ABD’nin IŞİD’i yok etmenin ötesinde, aynen Kuzey Irak’ta olduğu gibi Kuzey Suriye’de de kendine yakın bir otonom/federal bölge kurma hedefine yöneldiği sonucu çıkarılabilir.
 
Esad yönetiminin ülkenin kuzeyindeki Haseke’deki hava saldırısının ardından, Pentagon yetkililerinin “ABD jetlerinin bölgeye gönderildiği” ve “Olayın tekrarı durumunda Suriye’nin jetlerini kaybedebileceği” şeklindeki açıklamaları bu ihtimali güçlendiriyor.
 
Barzani'den Ankara atağı
 
Bu kritik gündemde Ankara'nın dikkat çekici konuklarından biri de Peşmerge lideri Mesut Barzani'ydi. Salı günü Ankara'ya gelen Barzani, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ziyaretinde yapacağı görüşmelerin ve taleplerinin zeminini oluşturma görevi verildiği ifade edilen Barzani ile de Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler ele alındı.
 
Barzani'nin son dönemde İran'daki Peşmerge yapılanmasını köşeye sıkıştıran Tahran yönetiminin tavrını Ankara'ya şikâyet ettiği de gelen bilgiler arasında. Yahudi asıllı olan Barzani ABD-İsrail ikilisinin Suriye'nin kuzeyinde Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında kurulmak istenen Büyük İsrail devletinin temel figüranları arasında yer alıyor.
 
Barzani'ye bağlı askeri birlikler Türkiye'nin özel izni ile Türkiye üzerinden Suriye'nin Kobani bölgesine geçirilmiş ve burada terör örgütü PYD ile birlikte hareket etmesi sağlanmıştı. Gelinen noktada ABD destekli Barzani bölgede önemli bir nüfuz alanına sahip…
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-08-2016 09:22 - 1096 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım