Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Diyanet İşleri Başkanı'ndan Hilal ve İmsak açıklaması
Görmez, tartışmaların yersiz dedi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-06-2014 12:13 - 5891 Okunma

 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2014 yılı Ramazan ayı temasını açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenledi.



İstanbul’da Sepetçiler Kasrı’nda düzenlenen basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanı Görmez Ramazan ayının başlangıcı ve imsak saatlerine yönelik açıklamalarda bulundu.

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu tartışmaları anlamsız buluyoruz…”

Her Ramazan yaşadığımız bir tartışma var. İslam dünyasında ve ülkemizde her yıl bir tartışma yaşıyoruz. İlkesel olarak bunun üzerinde duracağım. Hassaten Ramazan ayı geldiğinde İslam dünyasında Ramazanın ne zaman başlayacağı ne zaman biteceği, Müslümanların birlikte bayram yapıp yapamayacağı ile ilgili bir tartışma yaşıyoruz. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu tartışmaların anlamsız olduğuna inanıyoruz. Yaratıcımız güneşin ve ayın bir hesap ile yaratıldığını ifade etmiştir. İnsanoğlu aya ayak bastığı çaplardan geçmektedir. Dünyanın etrafında dolaşan onlarca yörüngeye yerleştirilen bir takım uzay araçları var. Hicri 3. Asırdan itibaren astronomi ilmi Müslümanların çok önem verdiği ve bütün dünyaya iftiharla takdim edeceği bir ilim olmuştur. Böyle bir çağda böyle bir tartışmanın varlığını kabul etmediğimizi ifade ettik. İslam dünyasıyla işbirliği içinde çalışmalarımız devam etmektedir.

İkinci tartışma ise her sene Ramazanın manevi iklimiyle uğraşacağımıza, Ramazanda değerlerimizi nasıl yücelteceğimizle uğraşacağımıza son yıllarda her Ramazan sahur vaktinin ne zaman başlayacağıyla uğraşıyoruz. Bu tartışmanın da doğru olmadığını düşünüyoruz. Diyanet İşleri başkanlığı olarak biz tarih boyunca İslam bilginlerinin çoğunun üzerinde durduğu fıkıh ilmiyle astronomi biliminin kesiştiği noktaları dikkate alarak ve İslam dünyasının sevinç birliğiyle ibadet birliğini de dikkate alarak temel prensipler üzerinden bu konuda milletimize bilgi vermeye çalışıyoruz. Bu konularda Din İşleri Yüksek Kurulumuz her sene çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir.

 Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile birlikte toplantıda konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, konunun uzmanı olmayan kişilerin açıklama yapmaması gerektiğini, bu konuda yapılan çalışmaların bilimsel olarak ve hassasiyetle yürütüldüğünü hatırlattı. Yaman, Ramazan ayının başlangıcına ilişkin tespitlerin astronomik gözlem ve hesaplamalarda 27 Hazira 2014 Cuma günü 08.09'da kavuşum meydana geleceğini, aynı gün 21.45'te Ramazan'a ilişkin görülür hale geleceğini söyledi. Yaman, "Bu hilal ilk defa Güney Amerika'nın Atlas Okyanusu kıyılarından itibaren görünmeye başlayacak. Dünyanın bir yerinde görünmesinin her tarafta görünmesi içtihadının bir gereği olarak başkanlığımız takip eden günü yani 28 Haziran 2014 Cumartesi günün Ramazan'ın ilk günü olarak ilan etmiştir." dedi.

Uygulamanın aslında 1978 yılında İstanbul'da yapılan ve neredeyse bütün İslam Ülkelerinin katıldığı bir toplantıda alınan karara da dayandığını belirten Yaman, "Bütün İslam ülkeleri bir yer de hilal görünmesinin bütün İslam ülkelerinde görünmüş kabul edileceğini belirtmişler ve altını imzalamışlardır. Bu aslında yüz yıllar boyunca devam eden bir içtihadın benimsenmesi anlamına da geliyordu ki başkanlığımız bu içtihadı uygulamaya devam etmektedir." dedi.

İmsak vakti tartışmalarına da değinen Yaman, Kur'an-ı Kerim'de oruç başlangıcının ufka yakın olarak yayılan beyaz ışığın başlangıcıyla başlayacağının ifade edildiğini belirterek "Güneş ışınlarının bizim ufkumuzda yükselmesiyle birlikte, güneş ışınlarının yatay boyutta ufukta görülmesiyle birlikte imsak vakti başlamış ve dolayısıyla sabah namazının vakti de girmiş sayılıyor. Günümüzün şehir şartlarının bu gözlemi yapmaya ne kadar müsait olduğunu taktirlerinize bırakıyorum. Atmosferik unsurlar, hava kirliliği, şehir şartları, ufka hakim olan pus, gözlem yapılan yerin özellikleri gibi özellikler kişilerin bu vaktin tespitini yapmasını zorlaştırmaktadır. Böyle olunca herkesin ittifakla kabul edebileceği bir bilimsel kriterin aynı zamanda ilmi ve bilimsel kriterin benimsenmesi gündeme gelmiştir. Astronomik tan olarak belirlenen bu an gecenin bittiği ve astronomik gözlemlerin de sona erdiği anlamına gelmektedir." şeklinde konuştu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-06-2014 12:13 - 5891 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım