Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Diyanetişleri'nden yeni bir araştırma
Türkiye'nin Dine hayat kriterlerini ortaya çıkaracak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-06-2013 13:44 - 928 Okunma

Dini hayatın ilden ile farklılık gösterdiğini belirten Diyanet, kurumun stratejik planında hizmet şeklini toplumun farklı kesimlerine hitap edecek şekilde artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Dini hayattaki farklılıkları bölgelere ve ülke geneline göre objektif bir şekilde ortaya koyacaklarını savunan Diyanet, toplumu ayrıştırmadıklarını, siyasi inançları sorgulamayacaklarını savunurken, “Bu araştırmanın temel hedefi dini hayatın parametlerinin ölçüt ve kriterlerinin ortaya çıkarılmasıdır” dedi.

Aleviler Ayrımcılığa Uğradı

Kamuoyunda Alevilerin ayrımcılığa uğradıkları tartışması yaşanırken, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın pilot uygulamaya geçtiği “Türkiye’de Dini Hayat” adlı araştırmayı TBMM gündemine taşıdı.

Ankette “Hangi mezhebe göre amel edersiniz? Misafirlikte kadınlar ve erkekler ayrı mı oturursunuz? Hangi namazlara hangi sıklıkla gidersiniz?” gibi soruların bulunduğunu belirten Öz, Diyanet’ten Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a bu anketin ayrımcılığı körükleyip körüklemediğini sordu. Bozdağ soruları Diyanet’e iletti. Bozdağ’ın kendisine gelen ve TBMM’ye gönderdiği Diyanet’in yazısında ilginç tespitler yer aldı.

Hizmette farklılıklar

Diyanet, Türkiye’de dini hayatın homojen olmadığı, bölgeden bölgeye, bazen coğrafi olarak yakın olsalar da ilden ile bile farklılıklar gösterebildiğini belirtirken, “Bu bağlamda ortaya çıkan farklılıkların, hizmet ulaştırılırken göz önünde bulundurulması gerektiği bilinen bir husustur” diyerek şunları da ifadesine ekledi:

“Bu çerçevede ‘din hizmetlerini toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak ve etkinliğini arttırmak’ başlığıyla ifadelendirilen stratejik amaç, ‘hizmet çeşidini ve veriliş şeklini toplumun farklı kesimlerine hitap edecek şekilde arttırmak’ hedefiyle ilişkilendirilmiş ve önemli çıktılar ve performans göstergelerinden birisi olarak ‘hizmet alanların profillerini çıkarmaya yönelik araştırma yapılması’ plana dahil edilmiştir.

Önce inceleme yaptık

Diyanet, söz konusu araştırmayı TÜİK’le birlikte yapılacağını ve bu amaçla bir ön inceleme ve uygulama çalışması yapıldığını kaydetti. Diyanet, araştırma tekniklerinin kolaylaştırılması gerçekleştirilen ön inceleme ve uygulamanın, sahada vatandaşlara yöneltilecek gerçek soruların hazırlanmasını da sağladığını vurguladı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-06-2013 13:44 - 928 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım