Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Dünya'da Gıda Krizi Yaşanır mı?
Birleşik Amerika bile bu sıkıntıyla karşı karşıya
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-10-2012 15:59 - 997 Okunma

 
 Bazı ülkelerde  hatta kıtalarda gıda  krizinin yaşanması  tehlikesi var. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün verilerine göre,  yarı aç yaşayanların sayısı  bir milyara çıktı. Dünyanın değişik bölgelerindeki  iklim anormallikleri  kontrol edilmez gelişmeleye yolaçabilir. İnsanlık böyle gelişmelere karşı koymaya hazır mı?

Bir zaman önce dünya nüfusu   7 milyara çıktı.  Ama sevinç verici sayılabilecek bu  olayı gölgeleyen bir  etken var. Söz konusu, kendini giderek daha çok hissettiren  gıda  yetersizliğidir.  Nüfus sayısının artış oranı yüksek  olan  Hindistan,Çin,Pakistan,Ortadoğuda gıda yetersizliği özellikle ciddi bir sorundur.  Kuzey Afrika’nın  bazı ülkelerindeki  açlık isyanları rejimlerin değişimine yolaçtı. Ama zengin bir ülke olan Birleşik Amerika bile  bu sorunla karşı karşıya geldi.

“İnvestkafe” ajansının analisti Anton Safonov gıda yetersizliği ve  gıda fiyatlarının artışı   dünyadaki istikrarsızlığın önemli  faktörlerinden biridir,dedi ve şöyle konuştu:         

Gıda fiyatları  bu yıl önemli derecede artarak  dünyada gıda krizinin yaşandığı l998 yılının düzeyine çıktı.  Bunun için tarım sektörüne daha büyük yatırımların yapılmasına ihtiyac var. Fakat Afrika ülkelerinin  diğer ülkelerin karşılıksız yardımı olmadan bunu başarmaları çok zor.

Ama büyük gıda sıkıntısı çeken  fakir ülkelere   yardım etme yoluyla   durumu kardinal olarak  değiştirmenin mümkün olduğu şüphelidir.  En önemli şey halkın gelirlerinin artışıdır.  Çünkü  kötü beslenme,çoğu  defa  gıda sıkıntısıyla değil,  parasızlıkla bağlı olur.   Böyle olmakla beraber   uzun vadede tarım sektörüne  yatırımların yapılmasına ihtiyac var. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü  görevlileri, tarm sektörüne yatırımların en azından yüzde 25 oranında arttırılması gerektiğini sayıyor.

Tarım sektörüne yatırımlar, 20-ler grubunun Kannes kentindeki Zirvesinde söz konusu oldu.  Zirvenin gündemine söz konsu olması sorunun son derecede ciddi olduğunu gösterdi.  Zirvede   ayrıca nüfusun artışıyla  gıda  üretiminin artışı arasındaki büyük farkı  azaltmak gereği dile getirildi..
 

Birleşmiş Milletler  20l5 yılına doğru  açlık  çeken insan saysının l milyar 728  milyona  azalacağın ummaktadır. Ama  bu  hedefe erişilirse bile,övülecek  bir başarının  elde  edildiği söylenmez.Borsa spekülatörleri dahil herkes, gıda maddelerinin sadece  kazanç kaynağı olmadığı, insanın yaşam hakkının garantilerinden biri olduğu bilincine nihayet  varmalıdır.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-10-2012 15:59 - 997 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım