Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Dünya yerel seçimleri böyle gördü
Erdoğan:Bedelini ödeyecekler
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
31-03-2014 08:57 - 1168 Okunma
 Dün yapılan yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) oyların yüzde 45'ini aldı. İstanbul'da AKP, İzmir'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) seçimi kazandı. Başkent Ankara'da ise kıran kırana bir yarış var ve CHP adayı Mansur Yavaş ısrarla seçimi kazanacağını iddia ediyor.
 
Türkiye genelinde sonuçların netleşmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da AKP Genel Merkezi'nin balkonundan destekçilerine hitap etti.
Balkon konuşmasında sert bir üslup kullanan Erdoğan, muhalefetteki CHP ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) yanı sıra Gülen Cemaati'ni hedef aldı.
"Millet istiklaline uzanan elleri sandığa gömmüştür" diyen Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
 
"Şu anda kaçanlar kaçtı yarından itibaren de kaçanlar olabilir. Bazıları için şahsen suç duyurusunda bulundum, bunlar kaçabilir dedim ve bundan sonra dedim ya inlerine gireceğiz. Hesabını bunu ödeyecekler. Bedelini ödeyecekler.
 
Eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'un da aralarında bulunduğu aile bireyleri ve bazı bakanlar da balkon konuşmasında Başbakan'a eşlik etti.
Erdoğan'ın konuşmasını AKP Genel Merkezi'nde izleyen BBC Türkçe'den Çağıl Kasapoğlu, Başbakan'ın "Vesayetçi odakların her türlüsüne bugün milletten tam bir Osmanlı şamarı gelmiştir" sözü üzerine kalabalıktan coşkulu bir alkış ve "Padişahım çok yaşa" sloganları yükseldiğini aktardı.
 
İstanbul'da AKP, İzmir'de CHP
Yerel seçimlerde ilk belirlemelere göre partilerin Türkiye genelinde yaklaşık olarak aldıkları oy oranları şöyle:
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Yüzde 45
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüzde 28
Milliyetçi Halk Partisi (MHP) Yüzde 15
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Yüzde 6
Şu anki sonuçlara göre 70 ilde belediye başkanı belli oldu.
AKP 43, CHP 12, BDP 8, MHP 6 ilde seçimi kazandı. Mardin’de ise seçimin galibi bağımsız aday Ahmet Türk.
İstanbul'da AKP'den Kadir Topbaş yüzde 48, İzmir'de CHP'den Aziz Kocaoğlu yüzde 50 oyla yeniden belediye başkanı seçildi.
 
AA: Ankara'da Melih Gökçek kazandı
Başkent Ankara ise kıran kırana bir seçim yarışına sahne oldu.
Sabaha karşı bir basın toplantısı düzenleyen Ankara Belediye Başkanı ve AKP adayı Melih Gökçek, CHP adayı Mansur Yavaş ile aralarında en az 30 bin oy fark olduğunu söyleyerek, seçimi kazandığını söyledi. Gökçek seçim sonuçlarını değerlendirirken, "2-3 gün hile yapıldı diye Türkiye'yi çalkalayacaklar" dedi.
Anadolu Ajansı da Ankara'da tüm sandıkların açıldığını ve seçimi Melih Gökçek'in kazandığını duyurdu.
 
Mansur Yavaş ise daha önce 27 bin 507 oyla öne geçtiklerini belirterek, "Şu anda Kalaba, Karayolları ve Yenimahalle'deki seçime müdahale girişimleri var. Sandıkta kazandığımızı masada vermeyeceğiz, Ankara'yı yavaş yavaş kazanıyoruz. Yüzde 6 civarında oyun sayılmasını bekliyoruz. Gökçek dönemi bitmiştir, yeni dönem başlıyor. Kirli siyasetin sonunu getireceğiz.'' demişti.
 
CHP Genel Merkezi'nden bildiren BBC Türkçe'den Engin Esen, Ankara'da gözlerin oy sayım sürecinin tamamlanmadığı Çankaya, Yenimahalle ve Keçiören ilçelerine çevrildiğini, kutlamalara ise ara verildiğini aktardı.
 
Türkiye'de dün yapılan yerel seçimlerin net sonuçları, İngiltere gazetelerinin ilk baskılarına yetişmemiş. Sadece bazı gazetelerin internet sitelerinde seçimlerle ilgili haber ve yorumlar yer alıyor.
 
Financial Times'taki haberin başlığı, "Erdoğan ulusal seçimlerde zaferini ilan etti".
 
Gazetenin İstanbul'daki muhabiri Daniel Dombey, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zafer ilanının, Gülen Cemaati mensuplarına karşı kısa sürede sert önlem alacağı izlenimi uyandırdığını söylüyor.
Daniel Dombey, Erdoğan'ın düşmanlarını yolsuzluk soruşturmasının ve bir dizi gizli bilginin sızdırılmasıyla suçladığını hatırlatıyor.
Dombey'nin dikkat çektiği bir diğer nokta da, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına hazır olabileceğinin sinyalini vermesi.
 
Financial Times'a göre Erdoğan, Gülencilere karşı yakında harekete geçeceğinin sinyalini şu sözlerle verdi:
"Kaçanlar kaçtı. Bazıları yarın da kaçabilir ha...Bundan sonra, dedim ya, inlerine gireceğiz. Hesabını bunun ödeyecekler. Bedelini ödeyecekler."
Yine Financial Times'a göre, Erdoğan'ın zafer konuşmasında, cumhurbaşkanlığına aday olabileceğinin sinyali ise şu sözlerde saklı:
"Bundan sonra da bu can, bu tende oldukça, üzerimize hangi emanet yüklenirse Allah'ın izniyle ona sadakatle sahip çıkmaya çalışacağız."
'Türkiye'yi önemseyen herkes kaygılı duymalı'
 
Financial Times'a konuşan ABD'nin eski Türkiye büyükelçilerinden Ross Wilson yerel seçimlerle ilgili şunları söylemiş:
"Seçim bir dönüm noktası olabilir ancak belirsizliğe son vereceğini düşünmüyorum. Çünkü gelecekte çok daha önemli seçimler yapılacak."
"Türkiye'de iç siyaset daha dramatik, belirsiz ve bazı açılardan 10 yıldan uzun süredir görülmemiş şekilde istikrarsız bir hal aldı. Türkiye'nin büyük zorluklarla elde ettiği kazanımlar son buluyor gibi. Türkiye'yi ülkenin Avrupa'daki, NATO'daki, bölgedeki rolünü önemseyen herkes kaygı duymalı."
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Profesör Yaman Akdeniz de Financial Times'a yaptığı açıklamada Türkiye'de gelinen noktada internete erişim açısından ciddi kaygıları olduğunu söylemiş ve eklemiş:
 
"Hükümetin internete erişimi kontrol ermesi açısından daha da kötü bir noktaya ilerliyoruz. Bu alanda daha önce görüşmemiş düzeyde sansür uygulanıyor."
 
Daily Telegraph haberinin başlığında "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zaferini ilan etti" derken, Times "Krizlerin sarstığı Erdoğan seçim zaferini ilan etti" demiş haberinin başlığında.
'AKP önemli bir zafer kazandı'
 
Guardian ise seçimden önce "güç durumda" olduğunu hatırlattığı Başbakan Erdoğan'ın hakkındaki ciddi suçlamaları püskürtmüş göründüğünü belirtiyor.
Gazete Türkiye'deki yerel seçimlerin Başbakan Erdoğan'ın popülaritesini ölçen bir barometre olarak görüldüğünü, AKP'nin ise önemli bir zafer kazandığını vurgulamış.
 
Guardian'a göre Erdoğan muhtemelen seçimler sonrası güç mücadelesinde daha da fazla hakimiyet sağlamaya çalışacak.
Gazetenin haberinde şu satırlar da yer almış:
 
"Seçimlerdeki başarısı Erdoğan'ı ağustos ayında cumhurbaşkanı adayı olması yolunda cesaretlendirecektir. Bazıları bu başarının otoriter eğilimleri artırmasından, siyasetteki ve devlet kurumlarındaki muhaliflere karşı sert bir hesaplaşma döneminin habercisi olmasından korkuyor."
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
31-03-2014 08:57 - 1168 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım