Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Esad'dan 67.yıldönümü mesajı
ABD,bağımsız devlet istemiyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-04-2013 09:02 - 892 Okunma

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yerel El İhbaria televizyon kanalına Suriye halkının bugün kutladığı bağımsızlığının 67.yıldönümü nedeniyle bir demeç verdi.

Suriye’nin “neo-sömürgecilik güçlerinin saldırısına maruz kaldığını” dile getiren Beşar Esad, “ABD başkanlığında olan batı devletleri bağımsız siyaset güden bir ülkeyi görmek istemiyor.” açıklamasında bulundu.

   Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yabancı güçlerin ülkedeki silahlı muhalifleri desteklemesini kınayarak, sorunun diyalogla çözülmesi çağrısında bulundu.

"Suriye, yeni sömürgecilikle karşı karşıya"

    Suriye'de, 1946 yılında Fransa'dan bağımsızlığın ilan edilmesinin yıldönümünde kutlanan Cela (Bağımsızlık) Bayramı dolayısıyla dün (17 Nisan) El-İhbariyye televizyonuna özel bir demeç veren Esad, Suriye'nin "modern sömürgecilik" ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Beşar Esad, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Suriye'yi yeniden sömürgeleştirmeyi istiyorlar, bu defa geleneksel taktikleri bırakıp, yeni taktikler deniyorlar. Suriye'ye dışarıdan farklı uyruklu savaşçılar gönderiyorlar. Buna 'modern sömürgeleştirme' diyoruz, en sonuncusunu Irak ve Afganistan'da yaşadık. Suriye'de yaşanan, güvenliği tehdit eden olaylar değil, kelimenin tam anlamıyla bir savaştır. ABD'nin başkanlığındaki Batı güçleri, Avrupa'da bile bazı devletlerin bağımsız olmasına izin vermiyor, üçüncü dünya ülkelerinin ise boyun eğmesini ve kendi menfaatleri doğrultusunda davranmasını istiyor."

"Dış unsurlar, durumun kötüleşmesine yol açıyor"

    "Özgür Suriye Ordusu"nun düşman güçlerin desteklediği ve Suriye halkına saldırmayı amaçlayan "terörist" bir örgüt olduğunu söyleyen Esad, bazı ülkeleri Suriye'deki muhalif güçlere destek vermekle eleştirdi. Esad, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

    "Emperyalist ülkeler, savaşta taraf durumundadır. İlk başlarda siyaset ve medya aracılığıyla aleyhimizde verdikleri destekle bunu gösterdiler. Son zamanlarda ise muhalefete maddi ve lojistik destek sunmaya başladılar, silahlanma alanında da destek sağladıklarını düşünüyoruz"

    Teröristlerle mücadelede başarıya ulaşılmazsa, ülkesinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunacağına dikkat çeken Esad, muhalefete destek veren Batı ülkeler ve Ortadoğu ülkelerine terör saldırılarından sorumlu olacakları uyarısında bulundu.

Muhalefete tekrar diyalog çağrısı

    Suriye'deki krizin başlamasından bu yana, Esad muhalefete birçok kez diyalog çağrısı yaptı. Ocak ayında Esad'ın ileri sürdüğü yeni barış önerisi, muhalefet tarafından reddedilmişti. Esad, dünkü konuşmasında da krizin siyasi yolla çözülmesi iradesini bir kez daha açıklayarak, şunları söyledi:

    "Önceki konuşmamda yaptığım ulusal diyalog çağrısı, sorunun siyasi çözümünün bir parçası. Bu, ülkedeki tüm çevrelerden, özellikle siyasi çevrelerden üyeler arasında diyalog niteliği taşıyor. Ülkenin geleceğinin tartışılması sağlanacak. Siyasi sistem açısından, başkanlık sistemi mi, parlamenter sistem mi uygulanacağı ise anayasa ve diğer kanunlar çerçevesinde ele alınacak."

    Öte yandan, İstanbul ziyaretinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamada, Suriye sorununa askeri müdahaleye karşı çıktıklarını yineledi. Lavrov, İstanbul'da yapılacak Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısıyla da askeri müdahalenin önlenmesine katkı sağlanmasını istedi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-04-2013 09:02 - 892 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım