Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Etkin İşbirliğimiz Sürecek
ABD durumu izlemeye devam edecek
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-09-2012 08:32 - 1070 Okunma

 

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Ana gündem maddesinin 'Suriye' olduğu öğrenilen görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.
 
Amerikanın sesi radyosu ise görüşmeyle ilgili şunları aktarıyor:
 
Suriye’de yaşanan krizde uluslararası toplum tarafından yalnız bırakıldığını savunan Türkiye, özellikle Suriye meselesinde Amerika’nın desteğine büyük önem veriyor.
 
ABD de, son iki ayda önce Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un ardından CIA Başkanı David Petraeus ve en son olarak da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey’in Türkiye ziyaretleriyle bu beklentinin karşılıksız olmadığını bir biçimde gösterdi.
 
Suriye konusunda iki ülke arasında son temas, Salı akşamı iki ülke liderinin telefon görüşmesiyle yapıldı. Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Clinton’la yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme yaptı.
 
Konuşmanın ana gündemi Suriye  
 
Başbakanlık Basın Merkezi’nden  ve Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre,  görüşme bölgesel ve küresel sorunlar hakkında yakın istişare içinde olma çerçevesinde gerçekleştirildi.
 
Başbakanlık Basın Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama’nın Şam rejiminin sivillere karşı giderek şiddete başvurması, insani krizin derinleşmesi ve geçiş sürecinin aciliyet gerektirdiği konularında aynı kaygılara sahip olduklarını belirtti.
 
ABD ve Suriye etkin işbirliğine devam edecek
 
Ankara’dan gelen bilgilere bakılırsa Erdoğan ve Obama, Suriye kriziyle ilgili Türkiye ve ABD hükümetleri arasında yakın ve etkin işbirliği doğrultusunda önümüzdeki dönemde de beraber çalışmaya devam edecek.
 
Telefon görüşmesinde Başbakan Erdoğan, Başkan Obama’ya Libya’da öldürülen ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve üç görevlinin ölümünden duyduğu üzüntüyü bildirdi ve başsağlığı diledi.
 
ABD Başkanı ise Bingöl’de askeri konvoyu hedef alan kanlı saldırı da dahil olmak üzere, son zamanlarda Türk güvenlik güçlerinin ve vatandaşların hayatlarını kaybetmelerine ilişkin taziyelerini iletti.
 
Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada ayrıca ''Sayın Obama, Sayın Başbakanımızın, Bingazi'deki ABD Başkonsolosluğu'na ve başka ülkelerdeki diğer büyükelçiliklere yönelik saldırılarla ilgili olarak provokasyona gelmeme uyarısı yapılmasına ve şiddetin kınanmasına öncülük etmesini takdirle karşıladığı” belirtildi.
 
Dempsey: ‘Bölgesel konularda Türkiye ile mutabıkız’
 
Ankara’ya gerçekleştirdiği ve üç gün süren resmi ziyaretinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşen ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Washington’a döndü.
 
Dempsey’nin dönüş yolunda uçakta yaptığı açıklamalar yapan Dempsey, Amerikan ve Türk liderlerin Suriye'deki olaylara bakışının benzer olduğunu ve bu ve diğer bölgesel konularda birlikte çalışmakta mutabık kaldığını söyledi.     
 
Görüşmelerde Türk yetkililerin Suriyeli sığınmacılara yönelik insani yardım problemlerini dile getirdiğini belirten Dempsey, Ankara’daki kanaatin Suriye'deki kriz uzadıkça, mezhepsel ayrılıkların da bir o kadar büyüyeceğini yönünde olduğunu aktardı.
 
 
Dempsey, ''Türkler, ülkenin güney bölgesine gelen Suriyelilere yardım etme konusundaki başarılarından onur duyuyorlar. Ancak sürmekte olan Suriyeli sığınmacı akınına yönelik de ciddi endişeleri var ve bu noktada kendilerine yardım edilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunuyorlar'' dedi.
 
Amerika Savunma Bakanlığı’nın resmi yayın organı www.defence.gov sitesinin yaptığı habere göre, Türk liderler, Suriyeli sığınmacılar için ABD'den herhangi bir askeri yardım talep etmedi.  Bu mukabil Dempsey, “ABD durumu izlemeye devam edecek ve insani konularda ortaya çıkabilecek beklenmedik bazı gelişmelere yönelik tüm seviyelerde istişare içinde olmaya devam edecek” dedi.
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-09-2012 08:32 - 1070 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım