Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
FİTRE ZEKÂTI (FITIR SADAKASI)
NE ZAMAN VE KİMLERE VERİLİR
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-08-2012 19:13 - 2217 Okunma

Ayetullah Uzma Vahid Horasani’nin fetvaları

2008- Bir kimse Ramazan bayramı akşamı, güneşin batmasından kısa bir zaman önce bile olsa, baliğ, akıllı olur, fakir ve köle de olmazsa, kendisi ile geçimini sağlamakla yükümlü olduğu kimseler için fitre olarak kişi başına, buğday, arpa, hurma, kuru üzüm, pirinç veya mısır gibi yiyecek maddelerinden yaklaşık üç kilogram müstahak olan birine vermesi gerekir. Farz ihtiyat gereği kendi şehrinde genellikle kullanılan yiyeceklerden vermelidir. Bunlardan birinin kıymetini para olarak ödemek de yeterlidir. Ve farz ihtiyat gereği Ramazan bayramı akşamı güneş batma zamanında baygın olan kimse fitre zekâtını vermelidir.

2009- Kendisi ile aile fertlerinin yıllık masrafına yetecek miktarda ne malı ne de bir kazancı bulunmayan kimse, fakir sayılır ve onun fitre zekâtı vermesi farz değildir.

2010- Bayram gecesi güneş batarken, ekmeğini yiyenlerden sayılan kimselerin fitresini vermek insanın üzerine farz olur. İster bunlar küçük olsun ister büyük, Müslüman olsun kâfir olsun, nafakasını temin etmekle yükümlü olduğu kimselerden olsun veya olmasın,  kendi oturduğu şehirde olsunlar veya başka bir şehirde, fark etmez.

2011- Başka bir şehirde olup, ekmeğini yiyenlerden sayılan kimseyi, malından kendi fitre zekâtını vermesi üzere vekil tayin eden kimse, vekilin kendi fitresini vereceğinden emin olursa, onun fitresini kendisinin vermesi gerekmez.

2012- Bayram gecesi güneş batmadan önce ev sahibinin rızasıyla evine gelip, fitre zekâtı farz olma vaktinde onun ekmeğini yiyenlerden sayılan misafirin fitre zekâtı, ev sahibine farz olur.

2013- Ramazan Bayramı gecesi güneş batmadan önce ev sahibinin rızası olmadan evine gelip, bir müddet onun yanında kalan bir misafirin fitresini farz ihtiyat gereği hem ev sahibinin ve hem de misafirin vermesi gerekir. Bu ihtiyat birisinin geçimini temin etmeye mecbur edilen hakkında da riayet edilmelidir.

2014- Bayram gecesi güneş battıktan sonra gelen misafirin fitresini vermek, güneş batmadan önce davet edilse ve iftarını da gittiği evde açmış olsa bile, ev sahibinin üzerine farz değildir.

2015- Ramazan Bayramı gecesi güneş battığı sırada deliren kimsenin fitre vermesi farz değildir.

2016- Güneş batmadan önce bulûğ çağına eren çocuk, iyileşen deli veya zengin olan fakirin, belirtilen diğer şartlarının bulunması durumunda, fitre zekâtını vermeleri vaciptir.

2017- Bayram gecesi güneş battığı sırada üzerine fitre vermek farz olmayan bir kimse, bayram günü öğlen namazı öncesine kadar fitrenin vacip olma şartlarına kavuşursa, fitre zekâtını vermesi ihtiyat gereği müstehaptır.

2018- Ramazan Bayramı gecesi güneş battıktan sonra Müslüman olan bir kâfirin fitre vermesi gerekmez. Ama Şia olmayan bir Müslüman, ay göründükten sonra Şia olursa, fitre vermesi gerekir.

2019- Yalnızca üç kilogram buğday ve benzeri bir şeye sahip olan kimsenin fitre vermesi müstehaptır. Hatta geçimlerini sağlamakla yükümlü olduğu ailesinin de fitresini vermek istediği takdirde, elindeki o üç kiloluk yiyecek maddesini fitre zekâtı niyetiyle aile fertlerinden birine verir, o da aldığını fitre olarak niyet edip, bir diğerine verir. Böylece el ele ailenin son ferdine kadar dolaştırırlar; ama son kişi bunu fitre niyetiyle kendilerinden olmayan başka bir fakire verirse, daha iyi olur. Fakat onlardan biri küçük çocuk olursa, velisi kendisi için almalıdır ve kendisine aldığı bu malı fitre niyetiyle çocuğa vermelidir, eğer çocuk için almış ise farz ihtiyat gereği onu başkasına vermemelidir.

2020- Güneş battıktan sonra dünyaya gelen çocukla, ev sahibinin ekmeğini yiyenlerden sayılan kişi için fitre vermek farz değildir. Ancak, güneşin batmasından bayram günü öğleye kadar insanın ekmeğini yiyenlerden sayılan kişi için fitre vermek müstehaptır.

2021- Birisinin ekmeğini yiyenlerden sayılan kimse, güneş batmadan önce başka birinin ekmeğini yiyenlerden olursa, onun fitresi ekmeğini yemekte olduğu ikinci kimse üzerine farzdır. Meselâ, babasının evinde olan bir kız, güneş batmadan önce evlenerek kocasının evine giderse, fitresi kocasının üzerine farz olur.

2022- Fitresi başkası tarafından verilmesi gereken kimsenin, kendisinin fitre vermesi gerekmez.

2023- Eğer fitresini vermek başka birinin üzerine farz olur, o da vermezse, fitre zekâtının vacip olma şartlarına sahip ise müstehap ihtiyat gereği kendisi vermelidir.

2024- Fitresini vermek başka birine farz olan kimse, kendi fitresini verse bile, bu fitre, onu vermekle yükümlü olan kişinin üzerinden düşmez.

2025- Kocası tarafından nafakası karşılanmayan bir kadın, eğer bir başkasının ekmeğini yiyenlerden sayılırsa, fitresi onun üzerine farzdır. Ancak başkasının ekmeğini yiyenlerden sayılmazsa, fitrenin farz olma şartları kendisinde bulunduğu takdirde fitresini kendisi vermelidir.

2026- Seyit olmayan kimse, seyit olan birisine fitre veremez. Hatta fitresini vermekle yükümlü olduğu seyidin fitresini de başka bir seyide veremez.

2027- Anne ya da sütanneden süt emen çocuğun fitresi, anne veya sütannenin ihtiyaçlarını karşılayan kimseye farzdır. Ancak anne veya sütanne, kendi ihtiyaçlarını çocuğun malından karşılıyorlarsa, çocuğun fitresi kimsenin üzerine farz olmaz.

2028- Bir kimse, ailesinin ihtiyaçlarını haram maldan karşılasa bile, onların fitrelerini helâl maldan vermelidir.

2029- İnsan, bir kimseyi ecir tutar ve anlaşmada onun masraflarını karşılamayı şart koşarsa, eğer şartına amel ederse, fitresini de vermesi gerekir. Ancak nafakası olarak değil de yalnız onun ihtiyaçlarına yetecek miktarda belirli bir ücret vermeyi şart koşarsa, ister ücret olarak versin veya başka bir isimle versin örneğin, ihtiyaçlarını karşılaması için bir miktar para verirse, ecir olan kimsenin fitresini vermek onun üzerine farz olmaz.

2030- Bayram gecesi güneş battıktan sonra ölen kimsenin kendisinin ve ailesinin fitresi, miras olarak bıraktığı maldan verilmelidir. Fakat bir kimse güneş batmadan önce ölürse, onun ve ailesinin fitresini terekeden vermek farz değildir.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-08-2012 19:13 - 2217 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım