Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Gadir-i Hum Bayramı Hatay'da coşkuyla kutlandı
Kutlama törenine binlerce kişi katıldı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-10-2013 11:56 - 2710 Okunma

Hazreti Muhammed'in (saa) hicretinin 10. yılında, veda haccı dönüşünde Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak bilinen ''Gadir Hum Bayramı'' Hatay'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Törene: Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Irak'ın büyük taklit merciilerinden Ayetullah  Seyyid Said El Hekim'in oğlu Hüccet'ül İslam  Seyyid İzzeddin El Hekim, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, CHP Milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, Kamer Genç, Türkiye Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel,  Araştırmacı-Yazar Kenan Çamurcu, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, din adamlarının yanısıra çok sayıda davetli katıldı.

EHDAV tarafından Antakya Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen toplantı, Saygı Duruşu - İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ş. Mesut Sönmez'in Kur’anı Kerim okumasıyla başladı.



EHDAV Genel Başkanı Ali Yeral da Hz. Ali ve Gadir yolunda ölmekten korkan değil, bunu en büyük şeref ve mutluluk sayan bir soydan geldiklerini anlatarak, ''Sonuç neye mal olursa olsun, en kutsal bayram olan Gadir'in yüzlerce delili, Sünni kardeşlerimizin kaynaklarından anlatılmalı, tarih boyunca kendisine kafir ve hain gözüyle bakılan bu mazlum, mağdur ama necip Alevilerin de başı layık olduğu yere kadar yükseltilmelidir.Ali Yeral, İstanbul'a yapılacak olan 3. köprünün 'Yavuz Sultan Selim' olarak belirlenen isminin değiştirilmesini istediklerini, Mevlana Celalettin Rumi, Yunus Emre gibi isimlerin verilebileceğini söyledi ve ekledi: "Bu köprüye Alevileri katledenin adını vermeyin." FBI patentli cemevi ve cami projesini kabul etmediklerini kaydeden Yeral, "Yüzyıllardır Hatay'da cami, sinagog, havra ve türbe yanyana durmaktadır. Bizim camilere bir kastımız yok. İsteğimiz, yapılacak projenin mimarının ABD olmamasıdır" dedi" diye konuştu.



Hatay'ın tüm dünyanın imrendiği, kıskandığı bir kent olduğuna dikkati çeken CHP Milletvekili Nihat Matkap, şöyle konuştu:

"Altı aydır Hatay üzerinde karabulutlar dolaşıyor. Çok büyük acılar yaşanıyor. 3 fidan kaybettik Antakya'da, 3 demokrasi şehidimiz oldu. Reyhanlı'da bir içinde bir de Cilvegözü'nde olmak üzere iki büyük patlamada 70 masum hemşehrimizi kaybettik. Hükümetin uyguladığı yanlış politika kurbanı olarak, ekonomisinin peşine düşen Tanışma köyünde 11 masum insanımızı kaybettik. Peki bunlar niye oluyor, Hatay üzerinde niye bu karabulutlar dolaşıyor? Hatay, tarihiyle, coğrafyasıyla, iklimiyle, bereketli topraklarıyla, çok değişik kültürlerin barış içinde yaşama özelliğiyle bütün dünyanın imrendiği, kıskandığı bir kent .''

Matkap, ayrıca bugünün temasında kardeşlik konusunun üstlenilmesini çok önemsediğini belirtti.



CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de dünyadaki bütün Müslümanların bir araya gelmesi gerektiğini dile getirerek, ''Biz Müslümanız. Müslümanlıkta adam öldürmek var mıdır? Bir Avrupa'ya bakın, bunlar adam öldürüyor mu? Biz niye öldürüyoruz? İslam halkı olarak biz niye birbirimizi öldürüyoruz? Bunu Alevisi de Sünnisi de herkesin düşünmesi lazım" ifadesini kullandı .


CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan da Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybedenlerin asla unutulmayacağını belirtti.



Gadir Hum Bayramı olarak gerçekleştirilen kutlamalar çerçevesinde Alevi Vatandaşlar işyerlerini açmadı, kurbanlar kesti, kazanlarda Hriseleri pişirdi, türbelere akın edip bol bol dua etti. Gadir Hum Bayramı dolayısıyla kazanlarda pişirilen ve muhteşem bir lezzet olarak tabir edilen Hriseler kovalarla konu komşuya, fakir-fukaraya dağıtıldı, sosyal dayanışmanın örneklerinden biri sergilendi.
 Gadir Hum Bayramı dolayısıyla Antakya'da yaşayan Alevi Esnaflar kepenklerini 1 günlüğüne kapatırken, Hıristiyan, Yahudi ve Ermeni Esnaf da dükkanlarını kapatarak Gadir Hum Bayramı sevincine ortak oldu.
 Gadir Hum Gününün kutsallığına dikkat çeken Alevi Vatandaşlar, bugün Cehennemin kapısının bile kapalı tutulduğuna olan inançlarını dile getirdi, bu nedenle gün boyu ibadet içinde olduklarını, bol bol dua ettiklerini ifade etti.


Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, yüzyıllardır farklı kültür, inançların uyum, ahenk içerisinde bir arada huzur ve barış içerisinde yaşadığı Hatay`ın bir medeniyetler şehri olduğu belirtti.
Hatay`da yaşayan Alevi vatandaşlar tarafından geleneksel olarak kutlanan "Gadir Hum Bayramı" dolayısı ile bir mesaj yayınlayan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, etnik, bölgesel ve dinsel çatışmaların etki alanını alabildiğine arttığı günümüzde, Hatay`daki birlik ve beraberlik ikliminin ne kadar önemli olduğunun daha iyi
Vali Lekesiz, insanlığın huzur ve barış özleminin temeli olan sevgi ve hoşgörünün bir hayat biçimi haline geldiği Hatay’da, kardeşlik ortamının bugün olduğu gibi bundan sonra da hakim olacağının altını çizerken “her din ve mezhepten vatandaşımızın bayram sevinçlerini beraberce yaşadığımız ilimizde, aynı şekilde tüm vatandaşlarımızın üzüntü ve tasalarına da ortak oluyor, bunu yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz. İlimizde yaşayan Alevi vatandaşlarımızın her yıl büyük bir heyecanla kutladıkları Gadir Hum Bayramı da bizleri biraraya getiren önemli günlerden biridir. Bu duygu ve düşüncelerle ilimiz genelinde yaşayan Alevi vatandaşlarımızın Gadir Hum Bayramı`nı kutlar, sağlık, huzur ve afiyet içerisinde nice güzel bayramlara sevdikleri ile beraber erişmelerini dilerim" ifadelerini kullandı…

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-10-2013 11:56 - 2710 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım