Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Hamas- el Fetih birleşmesi olası mı?
İktidar çekişmesi korkusu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-05-2013 14:48 - 996 Okunma

Filistin’deki ana politik rakipler el Fetih ve HAMAS hareketleri geleceğin ulusal birlik hükümetinde başbakanlık makamını şimdi Filistin Yönetimi başkanlığını yapan Mahmud Abbas’a vermek konusunda anlaşmaya vardılar. Bir süre öncesine kadar ellerinde silah ilr sorun çözen rakipler, hükümetteki kilit bakanlıklara beraber aday tespit etmek niyetindeler. Bu orta yol uzun yıllara dayanan Filistin bölünmüşlüğünün sona ermekte olduğu anlamına gelebilir mi? Uzmanların çoğunluğu buna şüpheli gözlerle bakıyorlar.

Filistin toprakları uzun yıllardır fiilen iki hükümet tarafından yönetiliyor. İslami HAMAS Gazze’de, laik el- Fetih ise Ürdün Nehri’nin batı yakasında. Daha bir yıl önce parlamento seçimlerine hazırlık yapılırken Mahmud Abbas yaptığı açıklamada belli bir parti kökeni olmayan profesyonellerden oluşacak bir uzlaşma hükümeti kurulması gerektiğinden bahsetmişti.

Filistin’de bunu başarmak kolay değil. el Fetih ve HAMAS arasındaki barış anlaşması geçtiğimiz yıl mayıs ayında imzalanmış idi. Diğer yandan bunun hemen arkasından bazı HAMAS liderleri anlaşma şartlarını yerine getirmeyi reddetmişlerdi. Ortak bir yol bulunana kadar bir yılın geçmesi gerekti. En azından sözler bazında. Koalisyon hükümeti kurulması yolundaki karar Filistin tarihinde yeni bir sayfa açabilir mi?

MGİMO Enstitüsü uzmanı Nikolay Surkov bu konuda şu şunları söylüyor:

Ortak bir hükümetin kurulması barış için bir adımdır, ancak bu sadece bir adımdır. FATH ve HAMAS arasındaki görüş farklılıkları çok keskindir. HAMAS Gazze’de çok sağlam bir konumda bulunuyor ve bunu terk etmek niyetinde değil. Böyle bir hükümetin kurulması halinde bile Filistin topraklarındaki status-quo hali kalacaktır. el Fetih ve HAMAS kendi topraklarını kontrol etmeye devam edecektir.

Bulunan orta yolun son derece kırılgan olduğuna el Fetih liderlerinin açıklamaları işaret ediyor. Bu açıklamalar Kahire’de 14 mayısta birleşik kabine kurulması kararının alınmasından sonra dile getirilmişti. Bu liderler HAMAS’a yönelik kendi taraftarlarına baskı uygulandığı suçlamasında bulundular ve eski de olsa politik rakiplerinine 2007’de yaşanan kanlı olayları hatırlattılar. O dönemde HAMAS güç kullanarak Gazze’yi ele geçirmiş ve el-Fetih üyelerini burada çıkarmıştı.

Yapılan anlaşma konusunda Filistinli politika uzmanı Fayez Abbas da kendini kandırmak niyetinde değil. Abbas bu girişimlerde sadece politik hesapların olduğunu düşünüyor. Abbas sözlerine şöyle devam etti:

Bu anlaşma daha önce yapılan anlaşmalardan hiç farklı değil. Örneğin Doha’da, Mekke’de ya da Kahire’de yapılan anlaşmalar gibi. Bu açıklamaların arkasında iki tarafın da zaman kazanma isteği bulunuyor. HAMAS hiçbir zaman bu anlaşmanın şartlarını yerine getirmez, çünkü seçimlere razı olurlar ve beklenmedik bir şekilde kaybederlerse Gazze üzerindeki kontrollerini de kaybederler. HAMAS hiçbir zaman bu yola gitmez, çünkü şimdi burayı Filistin’in bir parçası gibi değil ayrı bir devlet gibi yönetiyorlar.

Uzmanlar birleşik bir hükümeti kurulmasının ana hedef olan Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınmasını sağlamaya yönelik olduğunu kabul ediyorlar. Otonomi içinde parçalanmışlık halinde bunun yapılması mümkün değildir. Koalisyon hükümetinin kurulması sonunda BM’in böyle bir karar alması halinde bile analiz uzmanları artık bağımsız bir devlet içinde iktidar kavgasının kızışacağını tahmin ediyorlar.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-05-2013 14:48 - 996 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım