Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İnsan Hakları Derneği'nin Muhammediye camii raporu
IŞİD artık İstanbul’da
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-07-2014 17:08 - 1424 Okunma

 İSTANBUL - İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Caferilerin kullandığı Esenyurt’taki Muhammedi Camisi’ne yapılan saldırılarla ilgili basın açıklaması yaptı, konuyla ilgili inceleme raporunu paylaştı.

İstanbul Esenyurt’taki Aşık Şenlik Caddesi Yenikent Mahallesi’nde, yaklaşık on bin Caferi cemaatine mensup vatandaşın yaşadığı bölgede yer alan Muhammedi Camisi’ne yönelik önce tehdit ve kundaklama gerçekleşti sonra da cami talan edildi.
Mezhebi sorgulandı

İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa ve MYK Üyesi Hulusi Zeybel, İHD üyelerinin yaptığı görüşmeler sonucu hazırladığı raporu özetle anlattı:

“Yangın gerçekleşmeden on gün önce, akşam namazı sonrası cami imamı Hamza Aydın’a birkaç genç ‘Siz hangi mezheptensiniz?’ diye sordu. İmam, Caferi inancına mensup olduğunu söyleyince ‘Yani siz Şia mısınız?’ dedi ve inancı sorgulamaya başlayarak suçlayıcı ifadeler kullandı. Kendisinin Selefi olduğunu söyledi ve uzaklaşırken yüksek sesle ‘Zamanı gelince tüm türbe ve camilerinizi yıkacağız. Kabe’yi de yıkacağız, siz Atatürk’e tapıyorsunuz, o kafirdir. Zafer İslam’ın olacaktır ve şeriat uygulanacaktır’ dedi.”

Olaydan sonra suç duyurusu yapıldı. Emniyet Müdürlüğü de soruşturma başlattı. 8 Temmuz’da sabaha karşı 02:00 civarında camiinin kütüphane bölümünde yangın çıktı. İtfaiyenin gelmesiyle kısa bir süre sonra söndürüldü. Yangında üç Kuran, üçyüz ciltlik Hadis külliyatı yandı.

İkinci saldırı

İHD raporunda diğer olay da şöyle anlatıldı:

“Ertesi sabah da saat 06:00 sıralarında camide kimse yokken, camiye komşu bir kadın; iki kişinin camiye girdiğini görüyor, bir süre sonra birinin çıktığını ve bağırarak ‘Sizin ezanınızı okutmayacağız burada’ dediğini duyuyor. Camiye girildiğinde kutsal eşya ve değerli malzemelerin parçalandığını, etrafın talan edildiğini görüyorlar. Bu olayın ardından da tekrar Büyükçekmece Başsavcılığına giderek şikayetlerini belirtiyorlar.”

Rapora göre, caminin imamı Hamza Aydın olayla ilgili “Kuşku, endişe ve kaygılarımız devam etmektedir” diyor. Esenyurt Emniyet Amiri Seçkin Çengeloğlu da yangının kundaklama sonucu ortaya çıktığına dair somut bir kanıt olmadığı için “saldırı” olarak kabul edilmeyeceğini belirtti.

İHD’nin raporunda, “Mağdur cami cemaati ve imamın güvenlik endişesinin çok ciddi olduğu” belirtildi. İHD ayrıca, “Ne ilk tehdit olayı, ne de takip eden olaylarda savcılığa yapılan bildirimlere rağmen hiçbir güvenlik tedbiri alınmadığı gözlemlendi” değerlendirmesini yaptı.

Arka arkaya gerçekleşen üç olayda tedbir alınmamasının, “ihmal” ile izah edilemeyeceği belirtildi.

 'IŞİD artık İstanbul'da'

Yapılan görüşmeler sonrası olayın planlı bir şekilde yapıldığını anladıklarını iddia eden İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, "İlk giden şahıs sıradan bir şahıs değildi. Yaptığı sıradan bir tehdit değildir. AKP'nin Ortadoğu'da izlediği politika ile doğrudan bağlantılıdır. İstanbul'un göbeğindeki saldırı, açık ve net IŞİD İstanbul'da diyebiliyoruz" dedi.
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-07-2014 17:08 - 1424 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım