Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İnternet Formu Bakü'de Buluşuyor
Üretilen içerikler, ifade özgürlüğü ve yasadışı içerik konuları ele alınacak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-11-2012 12:47 - 953 Okunma

 İnternet Yönetimi Forumu (IGF) Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplanıyor. Toplantının ana konusunu Sürdürülebilir İnsani, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma için internet yönetiminde atılması gereken adımlar oluşturuyor.

İş dünyasından, eğlence sektöründen, hatta siyaset dünyasından milyonlarca kişi için artık internet son yıllarda da sosyal medya kullanımı artık neredeyse vazgeçilmez bir hal almış bulunuyor. Sosyal ağlar, kullanıcılar tarafından belirlenen içeriğe sahip internet sayfaları, bloglar ve diğer benzeri araçlar geliştikçe internet yönetimi konusunda da yeni konular gündeme geliyor.

Söz konusu gelişmelerin internet yönetimi üzerindeki etkileri ilk olarak 2007 yılında düzenlenen Internet Yönetimi Forumunda ele alındı. Forumda, yeni medyanın internet yönetimi üzerindeki etkilerinin sadece teknik bir olay olmadığı, sosyo-kültürel, siyasi ve ekonomik yönleriyle de ele alınması görüşü benimsendi.

Kullanıcıların hazırladıkları içeriğe sahip sayfaların geniş kitlelere erişebilmesi nedeniyle bazı gruplar sosyal medya fenomenini küreselleşmeyi ve demokrasiyi ileri götüren köklü bir kültürel devrim olarak görüyor.

Diğer gruplar ise, sosyal medyanın çok popüler olmasına rağmen içeriğinin bireyler tarafından değil, kısıtlı sayıdaki yatırımcı tarafından belirlendiğini savunuyor. Bu nedenle de sosyal medyanın herkesin hayatına girmesinin demokrasinin zayıflamasına ve eşitsizliklerin artmasına yol açtığına inanıyor.

Ancak, asıl üzerinde durulması gereken konu sosyal medyanın sahip olduğu geniş yelpaze sayesinde bilgi toplumlarının oluşturulmasına, şeffaflığın artmasına, yeniliklere ve kalkınmaya ne kadar katkı sağlayabildiği olmalı.

Bakü'de düzenlenecek Forum'da sosyal medya ile bağlantılı olarak ortaya çıkan yeni konular ve bunların internet yönetimine yönelik yarattığı yeni hususlar ele alınacak.

Forumda sosyal medyaya teknik bir açıdan değil, ilgili politikaların nasıl belirleneceği perspektifinden yaklaşılacak ve uzun süredir gündeme yerleşmiş olan "gizlilik ve veri güvenliği"; "kullanıcılar tarafından üretilen içeriklerle ilgili kuralların belirlenmesi" ve "ifade özgürlüğü ve yasadışı içerik" konuları ele alınacak.

Forumda söz konusu hususların ele alınması sayesinde IGF'in çok taraflılık ve herkesi kucaklama ilkelerine de vurgu yapılacak. Sosyal medya kullanıcılarını da görüşmelere katılması IGF'in içinde de sürmekte olan tartışmalara yeni bir boyut getirecek.

IGF ve BM

IGF, 2006 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Bilgi Toplumu Dünya Zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda kuruldu. O tarihten bu yana da internet yönetimi konularıyla bağlantılı kamu politikalarının ele alındığı çok ortaklı tek ve ana forum olarak varlığını sürdürüyor. IGF'in ana görevlerinden birini Genel Sekreterin internet konusundaki diyalog sürecini yürütme çalışmalarına katkı sağlamak oluşturuyor. Birleşmiş Milletler'in Cenevre Ofisinde IGF'in desteklenmesi amacıyla küçük bir sekreterya oluşturulmuş bulunuyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de IGF'in toplanmasını sağlamak amacıyla ilgili tarafları temsil eden bir grup danışman atamış bulunuyor.

Birleşmiş Milletler ise sahip olduğu küresel güç ve tarafsızlık ilkesi çerçevisinde tüm tarafları eşit bir zeminde biraraya getirme gücüne sahip bulunuyor. Böylelikle hem Birleşmiş Milletler zemininde uluslararası topluluğun ele alması gerekli konuların belirlenmesine katkı sağlanıyor, hem de diğer görüşmelerde gündeme getirilebilecek fikirlere şekil veriliyor.

Internet Yönetimi Forumu (IGF) internet ile iglili kamu politikaları hususundaki görüşmelerde çeşitli kesimlerin temsilcilerini eşit ortak olarak bir araya getiriyor. Forumda nihai bir sonuç açıklanmıyor ancak, hem kamu hem de özel sektörde politikaların belirlenmesinde etkili olan kesimlere yol gösterici rol oynuyor. Yıllık toplantılarında delegeler bilgi alışverişinde bulunuyor, birbirlerinin tecrübelerinden yararlanıyor. IGF bir yandan internetin daha gelişmesi diğer yandan da ortaya çıkan riskler ve zorlukların aşılması için ortak bir anlayışın yaratılmasını hedefliyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-11-2012 12:47 - 953 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım