Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Irak Petrol Piyasasının Yeni Gözdesi
2035 yılında ham petrol ve doğalgaz ihracatından yılda 300 milyar Dolar elde edecek.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-10-2012 09:03 - 868 Okunma

 

  Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dünya enerji ikmalini ve enerji kaynaklarının kullanımını izleyen beynelmilel kuruluşun adıdır. Ajans yılda Bir ‘Enerji Tahminleri’ adıyla rapor yayınlar. Enerji ikmaliyle ilgili trendlerin yer aldığı bu rapor alanındaki dünyanın en önemli belgesi sayılır. Enerji Ajansı bu kez alışılmışın dışına çıkarak Londra’da özel Irak raporunu yayınladı.
 
Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Maria van der Hoeven, “Muazzam enerji kaynaklarının bulunduğu herkes tarafından biliniyor. Irak enerji hammaddesini ne zaman çıkarılabilecek duruma getirecek?”, diyor. 28 üyeli Enerji Ajansı, günde üç milyon varili bulan ham petrol üretiminin ne kadar arttırılabileceğini hesaplamış. Ajans’ göre Irak, üretimi 2020 yılına kadar bir kat arttırabilir, 2035 yılında da 8 milyon varil ham petrol çıkarabilir. Bu durumda Irak, Rusya’yı geride bırakarak, Suudi Arabistan’ın ardından dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı durumuna gelebilir. Ama Irak’ın önce önemli engelleri bertaraf etmesi gerekiyor. Van der Hoeven Siyasi durumun en kıska zamanda istikrara kavuşturulup, içteki anlaşmazlıkların sona erdirmesinin Irak açısından mutlak öncelik taşıdığına işaret etti.
 
Siyasi istikrarsızlığın yabancı yatırımcı ve uzmanları ürküttüğünü belirten Enerji Ajansı Direktörü, manşetlere yansıyan olumsuz haberlere de değiniyor. Örneğin, Irak’ın uluslararası yaptırımlara rağmen Suriye’ye yaptığı petrol sevkiyatını durdurmadığını hatırlattı. Irak, petrol ve doğalgaz ihracatını arttırdığı ölçüde bölgedeki nüfuzu da ağırlık kazanacak. Irak’ın ilerde Ortadoğu’nun sözü geçer ülkesi olacağına işaret eden Uluslararası Enerji Ajansı baş iktisatçısı Fatih Birol ancak dışarıdan müdahale edilmemesi uyarısında da bulundu. Yabancı şirketlerin Irak petrollerine büyük ilgi duyduğunu söyleyen Fatih Birol sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak petrol işi Iraklılara bırakılmalı. Nitekim Irak bu alanda önemli ilerlemeler kaydediyor. Son iki yılda üretim 800 bin varil arttı. Bu büyük bir hamledir ve devamı da gelecektir.”
 
Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Maria van der Hoeven, “Muazzam enerji kaynaklarının bulunduğu herkes tarafından biliniyor. Irak enerji hammaddesini ne zaman çıkarılabilecek duruma getirecek?”, diyor. 28 üyeli Enerji Ajansı, günde üç milyon varili bulan ham petrol üretiminin ne kadar arttırılabileceğini hesaplamış. Ajans’ göre Irak, üretimi 2020 yılına kadar bir kat arttırabilir, 2035 yılında da 8 milyon varil ham petrol çıkarabilir. Bu durumda Irak, Rusya’yı geride bırakarak, Suudi Arabistan’ın ardından dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı durumuna gelebilir. 
Irak, petrol ve doğalgaz ihracatını arttırdığı ölçüde bölgedeki nüfuzu da ağırlık kazanacak. Irak’ın ilerde Ortadoğu’nun sözü geçer ülkesi olacağına işaret eden Uluslararası Enerji Ajansı baş iktisatçısı Fatih Birol ancak dışarıdan müdahale edilmemesi uyarısında da bulundu. Yabancı şirketlerin Irak petrollerine büyük ilgi duyduğunu söyleyen Fatih Birol sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak petrol işi Iraklılara bırakılmalı. Nitekim Irak bu alanda önemli ilerlemeler kaydediyor. Son iki yılda üretim 800 bin varil arttı. Bu büyük bir hamledir ve devamı da gelecektir.”
 
Irak’ın acilen daha fazla ve güvenilir petrol gelirine ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Irak’ın ekonomisine çeşitlilik ve derinlik kazandırabilmesi açısından petrol gelirlerinin büyük önem taşıdığını kaydeden Ajans direktörü Irak'ın dayanıklı elektrifikasyon gibi altyapı yatırımlarının geciktirilemeyeceğini dile getirdi.
 
Irak’ın gerekli altyapı yatırımlarını karşılaması zor olmayacak. Çünkü Uluslararası Enerji Ajansı’nın hesaplamalarına göre bu Ortadoğu ülkesi 2035 yılında ham petrol ve doğalgaz ihracatından yılda 300 milyar Dolar elde edecek.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-10-2012 09:03 - 868 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
06-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım