Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Irak:Suudi Arabistan cezasını çekmeli
Uluslararası terör guruplarını destekliyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-09-2013 17:53 - 1266 Okunma

 Irak Parlamentosu ülkenin Dışişleri Bakanlığı’na BM’nin Suudi Arabistan’a karşı uluslararası yaptırımları uygulaması için çağrıyı içeren bir mektubu yollamaya hazırlanıyor. Bunu Irak Parlamentosu’nun iktidar grubunun temsilcisi Kazım el-Şamri bildirdi.

Irak parlamento üyelerine göre, Riyad, Suriye’de terör gruplarına ve genelde terörizme verdiği destekten dolayı ceza görmeli. El Şamri, ‘Suudi Arabistan ve Katar militanlarını Suriye’ye gönderen her hangi terör gruplarına destek vermektedir. Suriye’deki durum bu militanların terör eylemlerini yaptıkları Irak dâhilinde bütün bölgeyi etkilemektedir’ ifadesinde bulundu. Irak’lı politikacı, ‘Suudi Arabistan, izlediği şimdiki dış politikasıyla uluslararası güvenlik için de tehdit oluşturmaktadır, çünkü sadece Orta Doğu’da faaliyet gösteren terör gruplarını desteklemiyor’ diye ekledi.

Bu arada bazı uzmanlar, sorun köklerinin daha büyük derinlikte bulunduğunu kaydederek Arap Yarımadası ve bölgenin sınırlarını bile geçtiğini tahmin ediyorlar.

Rus Orta Doğu uzmanı Viktor Nadein-Rayevskiy konu ile ilgili yaptığı yorumda şunu söyledi:‘Öyle oluyor ki Amerikalılar nereye gelirse orada El-Kaide ortaya çıkıyor. Geçen yüzyılın 70’li yıllarında Amerikalılar Sovyet Birliği’ne karşı mücadele etmek için Suudi Arabistan ve bazı diğer ülkelerden Afganistan’a cihatçıları göndermişlerdi. Bu cihatçılar Sovyet askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından El Kaide’yi kurmuşlardı.

Amerika Irak’a müdahale etmeden önce burada El-Kaide yoktu. Ama Amerikan işgalinden sonra ülkede ‘Irak İslam Devleti’ denilen El Kaide’nin çok aktif şekilde faaliyette bulunan bir kolu oluşmuştu. Bu grubun militanları bugün Irak’ta terör eylemlerini düzenlemekte ve Suriye’de hükümet karşıtı güçlerinin tarafında savaşmaktadırlar.

Libya istihbaratçıları Kaddafi rejimi yıllarında ‘İslami Mağrib El Kaidesi’ militanları ile mücadelede Batı istihbarat servisleriyle işbirliği yapıyordu. Ama Kaddafi’nin devrilmesinden sonra bu örgüt rahat davranabildiğini hissetmiş ve uluslararası terörizm ağının ana oyuncularından biri haline gelmişti. Suriye’de önce El-Kaide’nin başını kaldıracak cesareti bile yoktu. Şimdi ise ABD’nin bölgesel müttefiklerinden para ile silah alarak silahlı muhalefet tarafında öncü rolünü oynuyor. Tabii ki Washington’un cihatçıların fikirlerini paylaştığını, El Kaide’nin ise Amerikan demokrasisini kurmak niyetinde olduğunu düşünmek hiç kimsenin aklına gelmez. Ama gerçek budur ki El Kaide, Amerikalılar ihtiyaç duydukları zaman ve çıkarlarına uygun bir yerde ortaya çıkıp harekete geçer. Ve bunun tesadüf olduğuna inanmak zor oluyor’.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-09-2013 17:53 - 1266 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım