Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Irak'ta seçimlere yönelik saldırılar
Başbakan Maliki'den kararlı açıklamalar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-04-2014 08:55 - 847 Okunma

Irak'ta 30 Nisan günü düzenlenecek genel seçimler öncesinde, ülkedeki güvenlik durumu kaygı verici.

Ülkenin birçok yerinde dün (20 Nisan) meydana gelen şiddet olayları sonucunda 12 kişinin öldüğü, 39 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yine bir "Kanlı Cuma" yaşandı

Bağdat'ın kuzeyinde, çoğunluğu Şii öğrencilerin eğitim aldığı bir üniversitede dün yaşanan bombalı saldırıda beş kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

Yerel polis, saldırganlardan birinin, üniversiteye girdiği esnada üzerindeki bombayı patlattığını, diğer saldırganların da bazı öğrencileri kaçırdığını açıkladı. Güvenlik güçlerinin, saldırganlarla girilen çatışmanın ardından asayişi yeniden sağladığı belirtildi.

El Kaide bağlantılı "Irak ve Şam İslam Devleti" adlı örgüt, saldırının sorumluluğunu üstlendiklerini açıkladı.

Dünkü en kanlı saldırılar ise Irak'ın güneyindeki Musanna vilayetinin merkezi Samava'da meydana geldi. Bir lokantanın civarında bomba yüklü araçla düzenlenen iki saldırıda üç kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı.

Başkent Bağdat'ın 100 kilometre güneyindeki Hilla kenti yakınlarında yer alan bir köyde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırı ise üç kişinin ölümüne, dört kişinin yaralanmasına yol açtı.

Iraklı bir asker de Bağdat'ın kuzeydoğusundaki bir başka saldırıda yaşamını yitirdi.

Dört yılda bir yapılan genel seçimler öncesinde ülkede artan şiddet olaylarının seçimlere gölge düşürmesinden endişe ediliyor.

BM Irak'a Yardım Misyonu tarafından kısa süre önce yayımlanan bildiride, 2013 yılında Irak'ta meydana gelen terör saldırıları ve şiddet olaylarının 7 bin 818'i sivil, 8 bin 868 kişinin ölümüne ve 18 bin kişinin yaralanmasına yol açtığı kaydedildi.

Gözlemciler, saldırıların, bir yandan ordunun düzenlediği operasyonlara misilleme yapmayı, öte yandan Iraklı vatandaşları sandığa gitmekten vazgeçirmeyi amaçladığını belirtiyor.

Önümüzdeki birkaç günde de şiddet olaylarının artmaya devam edeceğine dikkat çeken gözlemciler, güvenlik güçlerinin ülkedeki asayişi tesis etmede ciddi güçlüklerle karşı karşıya olmalarına rağmen, seçimlerin ertelenmesi ihtimalinin çok düşük olduğunu söylüyor.



Başbakan Maliki'den kararlı açıklamalar

Irak başbakanı Nuri el'Maliki, Irak'ta parlamento seçimlerinin daha önceden belirlenen tarih 30 Nisan 2014 tarihinde yapılacağını bir daha bildirdi.

Irak haber ajanslarından 'Kullil Irak'ın bildirdiğine göre, Irak başbakanlığı ofisi dün Maliki'den naklen yayınladığı bildiride, seçimlerin hatta bir saat bile gecikmeyeceğine dikkat çekildi.

Maliki, açıklamasında seçimlerden sonra Irak'ın yeniden onarımı ve güçlü bir hükümet düşüncesinde olanlarla da işbirliği yapacağını bildirdi.

Irak başbakanı Maliki, bütün Iraklıların ülkeye yönelik dış güçlerin müdahalesine karşı olduklarını belirtirken, terörle mücadeleye devam edeceklerini ve bu doğrultuda el'Anbar eyaletinde teröristlere karşı verilen mücadelede aşiret güçlerinin çok önemli rollerinin olduğunu belirterek aşiretleri övdü

ABD askerlerinin 2011 yılının sonunda Irak'tan çekilmesinin ardından ülkede ilk kez genel seçim düzenlenecek. Seçimlerin güvenlik meselesi nedeniyle ertelenmesi durumunda, vatandaşların hükümete ve güvenlik güçlerine beslediği saygı ve itimadın azalacağı belirtiliyor.

Ülkede daha büyük çalkantıların yaşanabileceğine dair endişeler artarken, seçim komitesi de aynı nedenle seçimlerin zamanında yapılacağını vurguladı.

Üzerlerine büyük bir sorumluluk yüklenen Irak güvenlik birimleri de seçimlerin sorunsuz şekilde tamamlanmasını güvence altına almak için ellerinden geleni yapacaklarını duyurdu.


 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-04-2014 08:55 - 847 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım