Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran-Azerbaycan İlişkilerini Bozma Oyunu
Enformasyon savaşından öte bir anlamı yok
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-10-2012 11:33 - 1298 Okunma

 

SP. Batı ve İsrail medyası, İran nükleer tesislerine darbe indirmek amacıyla Azerbaycan’ın kendi topraklarında İsrail’e hava üsleri sağladığına ilişkin yeni haberler yayınladı. Örneğin nüfuzlu Amerikan Foreign Polisy dergisi, Beyaz Saray ile özel servislerdeki kaynaklara atfen İsrail bombardıman uçaklarının İran’ı darbeledikten sonra yakıt ikmal etmek amacıyla 4 Azerbaycan hava üssünden faydalanacaklarını haber verdi.
 
SP. Fakat uzmanların çoğu, İsrail etkinliği için Azerbaycan hava üslerini kullanma olasılığına ilişkin haberlerin esassız olduğunu sanıyor. İsrail ve Azerbaycan arasında çok sıkı ilişkiler var, fakat bu ilişkiler, ortak askeri etkinlikler başta olmak üzere, tüm sorunlarda anlayış birliği olduğunu zannetmiyor. İsrailli politikacı Arye Gut şunları söyledi.
 
Bu gibi enformasyon, sansasyon yapmak iddiasındadır, fakat hiç birşeyle desteklenmiyor. İsrail’in İran’a darbe indirmeye karar alması halinde, başka güzergahlara ve İran nükleer potansyelini yoketmek için başka yöntemlere baş vurulacaktır. Örneğin geçenlerde İngiliz The Sunday Times gazetesinin yazdığına göre, elektromanyetik bomba kullanılabilecektir. Darbeleme, nükleer tesisleri devre dışı ettikten başka, kurban vermesini de önleyecektir. Her neyse, İsrail’in böyle operasyon gerçekleştirmede büyük deneyimi vardır. Bunlar arasında 1985 yılında Irak, 2007 yılında ise Suriye operasyonları. O dönemde kimsenin yardımına da ihtiyacı olmamıştı. Kaydetmek gerek ki, böyle bir İran karşıtı operasyonun gerçekleştirilmesi de Azerbaycan’ın çıkarlarına değildir.
 
SP. Bu arada resmi Bakü İslam Cumhuriyetine saldırı yapılması amacıyla altyapısını kimseye sağlamak niyetinde olmadığını defalarca açıklamıştı. Azerbaycan parlamentosu milletvekili, İsrail-Azerbaycan paramenterlerarası grubun üyesi politolog Rasim Musabekov İsrail ve Batı’nın İran’a karşı enformasyon savaşı sürdürdüklerini bildirerek şunları anlattı.
 
Bu, gerek İran’a gerekse Azarbaycan’a karşı yapılan psikolojik baskı yöntemidir. Sözü geçen haberlerden amaç, Azerbaycan ve İran’ı birbirine düşürmektir. İran’da Azerbaycan karşıtı duyguları kışkırtmak. İran’a baskı yapma sorununda Azerbaycan’ı İsrail ve ABD ile sıkı işbirliği yapmaya zorlamaktır. Fakat bu halde Azerbaycan’ın çıkarları, İsrail ve ABD’nin çıkarlarına taban tabana zıttır.
 
SP. Azerbaycan çıkarlarının İsrail planlarına uymadığını Azerbaycan ve İran İslam Cumhuriyeti arasında bağlanan ve şimdi yürürlükte olan saldırmazlık anlaşması da ıspatlamakta. İşbu sözleşme uyarınca, taraflar, üçüncü ülkelere askeri amaçlarla topraklarını sağlamamayı da üstlenmiş bulunuyor.
 
SP. Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsızlığa kavuşmasından sonra İsrail, İran’a her çeşit baskıda bulunmak için Azerbaycan ile dostluk ilişkilerin kurulmasına tüm güçlerini harcamaktadır. İran PRESS TV televizyon kanalının siyasi yorumcusu Hasan Beheştipur şunları anlatıyor.
 
Eminim ki, Azerbaycan’da İsrail üslerine ilişkin medyaya yeni enformasyonun sağlanmasının, İran-Azerbaycan ilişkilerine nifak sokmayı amaçlayan bir propaganda hamlesi olmaktan başka bir şey değildir. İsrail ordusunun Azerbaycan üslerinde yer almasına, üstelik Azerbaycan’da İsrail askeri üslerinin kurulmasına kadar iş varmayacaktır.
 
SP. Ama medyada yer alan haberlerden sonra bölgedeki ortam daha güvenli hale gelmedi. Enformasyon savaşının enformasyon alanıyla sınırlanacağını ummaktan başka çare yoktur.
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-10-2012 11:33 - 1298 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım