Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran, Hürmüz'de Yeni Donanma Üssü Açtı
Tehditlere karşı yeni üs
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-11-2012 09:42 - 1057 Okunma

İran Devrim Muhafızları, dün (4 Kasım) Hürmüz Körfezi'nde yeni bir donanma üssü açtı. İran askeri makamları, üssün, Basra Körfezi'ndeki askeri deniz gücünü artırarak tehditlere karşı koymayı amaçladığını ifade etti.

İran'ın Hürmüzgan eyaletindeki Bandar Lengeh limanında bulunan ve Tahran'a yaklaşık bin 100 kilometre uzaklıktaki yer alan yeni askeri üs, İran Devrim Muhafızları'nın Basra Körfezi'nde kurduğu beşinci deniz kuvvetleri üssü. Dün sabah düzenlenen üssün açılış törenine, İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Muhammed Ali Caferi ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Ali Fedevi katıldı. Fedevi törende yaptığı konuşmada, üssün görevinin, Hürmüz Körfezi'nin doğusundaki Geşm Adası'ndan batısındaki Kiş Adası'na kadar bütün adaların güvenliğinin korunması olduğunu söyledi. İran Devrim Muhafızları'na bağlı deniz piyadeleri ve füze birlikleri üste konuşlandırıldı. Kamuoyunda, yeni üssün adaların kontrolünü pekiştireceği ve Hürmüz'de savunma gücünü arttıracağı görüşü hakim.

Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi'ni Hint Okyanusu'na bağlayan tek boğaz olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla, "dünyanın petrol nakliye hattı" olarak adlandırılıyor.

Gözlemcilere göre, İran'ın Hürmüz Boğazı'nda kontrolü pekiştirmesi, ilk olarak bölgedeki ihtilaflı adalara yönelik olarak algılanıyor. Haritada yeni askeri üssün savunma bölgesinin, Ebu Musa Adası, Büyük Tunb Adası ve Küçük Tunb Adası'nı kapsadığı görüldü. İran ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında ihtilaflı olan üç ada, fiilen İran'ın kontrolü altında.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Nisan ayında tartışılan adalara çıkması, Birleşik Arap Emirlikleri'nden şiddetli tekpilere yol açtı. Basra Körfezi'nde yer alan diğer Arap ülkeleri de Birleşik Arap Emirlikleri'ni destekliyor. İran'ın yeni askeri üs kurması, söz konusu üç adaya yönelik kontrolün pekiştirilmesini amaçlıyor. İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Muhammed Ali Caferi dün yaptığı konuşmada, yeni askeri üssün kurulmasının adaların ekonomik gelişmesini hızlandırmasını beklediğini dile getirdi.

Öte yandan, Basra Körfezi'nde üretilen petrolün çoğu, Hürmüz Boğazı aracılığıyla Avrupa ve Amerika ülkelerine gönderiliyor. Dünyanın petrol tedarikinin beşte biri, Hürmüz Boğazı'ndan geçmek zorunda. Batılı ülkelerin yaptırımları ve askeri tehditleriyle mücadele etmek amacıyla, İran daha önce gerekirse Hürmüz Boğazı'nı bloke edeceğini defalarca ifade etmişti. Deniz Kuvvetleri'ne ait beşinci askeri üs, aslında birinci askeri üssün yükünü azalttı. Bundan sonra Hürmüz Boğazı'nın savunulması, birinci askeri üssün tek görevi olacak.

Büyük ölçekli petrol gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçtiği yolda bulunan Ebu Musa Adası, Büyük Tunb Adası ve Küçük Tunb Adası, son derece büyük stratejik önem taşıyor. Bu adaların savunmasının pekiştirilmesi, Hürmüz Boğazı'na kontrolün güçlendirilmesi anlamına gelir. Ayrıca, İran'ın ABD genel seçiminin belirlenmesinden önce böyle bir haber açıklaması, ABD'ye protesto gösterme niyetinde de bulunabiliyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-11-2012 09:42 - 1057 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım