Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran İslam Devrimi’nin 34. kuruluş yıldönümü İstanbul’da kutlandı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-02-2013 08:30 - 993 Okunma

İran İslam Cumhuriyeti devriminin 34. yıldönümü, İran’ın İstanbul Başkonsolosu Mahmud Haydari tarafından verilen resepsiyonla kutlandı.

Akşam saat 19.00′da tarihi başkonsolosluk binasın salonunda verilen resepsiyona, iş ve basın dünyasının yanı sıra, İstanbul’da diplomatik temsilciliği bulunan ülkelerin misyon temsilcileri katıldı. Katılanlar arasında Fransa, İsviçre, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır gibi ülkelerin başkonsoloslarının bulunması dikkat çekerken, Katar’ın gönderdiği dev çiçek buketi dikkatlerden kaçmadı.

Katılımcılara bir teşekkür konuşması yapan İran’ın İstanbul Başkonsolosu Mahmud Haydari, İran İslam Cumhuriyetinin Milli günü törenine katılanlara teşekkür etti.

Haydari, İran halkının, İran İslam Devrimin zafere ulaşmasının 34. yılını kutladığını belirterek, İnkılabın en önemli kazanımının istiklal ve hürriyettir olduğunu, kurulan düzenin, halkın dini iradesinin tecellisi olan İslam Cumhuriyet olduğunu söyledi.

İran halkının, 30 küsur sene zarfında elde edilen kültürel, siyasi, ekonomik ilerlemelerden gurur duyduğunu, özellikle sorumluluk sahibi bilim adamlarının yaptıkları barışçıl nükleer enerjinin, ülke için getirilerinin iftihar vesilesi olduğunu vurgulayan Haydari, şehit olan bazı barışçıl nükleer enerji bilim adamlarına ve tüm hürriyet ve adalet yolundaki şehitlerin yüce ruhlarını rahmetle andıklarını, İran halkı olarak kendilerini, o şehitlerin elde ettikleri değerleri korumak hususunda sorumlu hissettiklerini söyledi.

Haydari Konuşmasına şöyle devam etti: “Değerli Konuklar, bu yıl sizi ağırladığımız mekân, iki milletin birbirine yakınlığının simgesi ve iki ülkenin ilişkilerinin önemini anlatmaktadır. Bu tarihi bina, başlangıçta elçilik makamı iken, şu anda İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu olarak kullanılmaktadır. Bu bina İran ve Türkiye gibi tarih
yazan ve uygarlık beşiği olan iki milletin birçok ortak noktasına ve iki ülke sorumlularının başarılı işbirliğine şahit olmuştur.”

İki ülkenin ticari hacminin 2010 yılında 11 milyar dolar iken, bu rakamın 2011 yılında 16 milyar dolar ve 2012 yılında 22 milyar dolara yükseldiğini belirten Haydari, buna ilaveten geniş siyasi, bilimsel, güvenlik ve kültürel işbirliğinin de devam ettiğini söyledi.

Haydari konuşmasında Türkiye İran ilişkilerinin önemine değinerek şöyle konuştu:

“Bence, bu fırtınalı dünyada, bölgemizdeki geminin sebat, istikrar ve terakki limanlarına ulaşmasını istiyorsak, tarih yazmış ve uygarlık beşiği olmuş iki önemli ülke olan, İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyetinin, işbirliği yapmasından başka yolu olmadığına inanıyorum. Bu işbirliği sonucunda bölgedeki sorunlara gerçek çözümler bulabilirsiniz. Böylece bölgede, mezhepsel, ırkçılık ve sosyal sorunlar yaratma peşinde olan, dış mihrakların ümitleri boşa çıkacaktır.”

İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu olarak, İstanbul gibi önemli, güzel ve büyük bir şehirde görev yaptığından dolayı memnuniyetlerin bildiren Haydari, şehrin üst düzey yetkililerine, desteklediklerinden dolayı teşekkür etti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-02-2013 08:30 - 993 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
17-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım