Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran-Pakistan işbirliği ne anlama geliyor?
Wasihgton için yeni muammalı soru
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-04-2014 13:48 - 971 Okunma

İran- Pakistan ilişkilerindeki son gelişmeler dünya ve bölgesel politikanın bin türlü sürprizlerle dolu olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Az zaman önce Tahran-İslamabad ilişkilerinde ‘soğuk savaş’ dönemi yaşanıyordu. Ülkeler Pakistan topraklarından İran’a karşı saldırılar düzenleyen radikal Sünni gruplar ile mücadele için çabalarını bir türlü birleştiremiyordu. Ama eninde sonunda durum değişmeye başladı.

İran Meclisi Tahran ile İslamabad arasında imzalanan Güvenlik İşbirliği Anlaşması’nı onayladı. Bu belge, Tahran ve İslamabad’ın uluslararası terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığı mücadelesinde ortak faaliyetlerinin mekanizmasını belirleyen ikili ilişkiler tarihinde ilk anlaşmadır.

Rus uzman  Sergey Tomin bu anlaşmayı şöyle yorumluyor:

İki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik kaynağı uzun süre taİran-Pakistan sınır bölgesinde İslamcı radikallerin faaliyetleriydi. İran’ın güneydoğu bölgesi Sistan-Belucistan ve komşu Pakistan’ın sınır bölgelerinde faaliyet gösteren radikal Sünni grup Ceyş el Adl son aylarda İran’lı askerilere bir sürü saldırı düzenlemiştir’.

Tahran İslamabad’ın radikal gruplarla mücadelede işbirliği yapmak istememesinden defalarca kez şikayetçiydi, Pakistan yetkililerini teröristlerin faaliyetlerine göz yummakla suçlardı.

İki ülke arasında imzalanan Güvenlik İşbirliği Anlaşması uluslararası terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede iki ülkenin çabalarının birleşmesini öngörüyor.

Genel olarak iki ülkenin askeri-teknik işbirliğinin gelişmesi de dikkat çekicidir. Bu hafta ikili ilişkilere damga vuran başka bir gelişme oldu, bu da stratejik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı’nda ortak askeri deniz tatbikatlarıdır. Sergey Tomin şunu söyledi:

‘Bölgenin iki büyük devleti olan İran ve Pakistan’ın yakınlaşması gelecekte Orta Doğu ve Orta Asya’daki durumu kökten değiştirebilir. Son zamana kadar ABD’nin Güney Asya’da tek müttefiki olan Pakistan ve Amerika’nın baş düşmanı sanılan İran karşı tarafta bulunurdu. Ama İslamabad’ın Washington ile ilişkilerinde artan gerginlik şu an onu kilit bölgesel oyuncularla işbirliğini yapmaya mecbur ediyor. Bu politika Nawaz Sharif hükümetine ABD ile ilişkilerinde kendisini daha bağımsız hissetme imkanını tanıyor. Sözü geçen oyunculardan biri İran’dır’.

Aynı zaman İran Washington ve genel olarak Batı ile ilişkilerinde baş gösteren yumuşamadan faydalanarak uluslararası izolasyondan kurtulup Amerika’nın müttefikleri dahilinde önde gelen bölgesel devletlerle diyalog kurmak için elinden geleni yapıyor.

Birkaç yıl önce düşüncesi bile imkansız gelen İran-Pakistan işbirliği bugün gerçek oluyor. Ve bu işbirliği Tahran’a yönelik şüpheli yaklaşımı koruyan ve İslamabad’a baskı yapmaktan vazgeçmek istemeyen Washington için yeni bir muammalı soru olacaktır.
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-04-2014 13:48 - 971 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım