Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran, Türkmenistan ve Kazakistan'ın tarihi başarısı
Bölge için tarihi gün
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-12-2014 08:18 - 1263 Okunma

 - Orta Asya ve Kafkasya'yı açık denizlere bağlayacak Uluslararası Doğu Hazar Demiryolu İran, Türkmenistan ve Kazakistan Cumhurbaşkanları tarafından hizmete açıldı

 TAHRAN – Orta Asya ve Kafkasya'yı açık denizlere bağlayacak Uluslararası Doğu Hazar Demiryolu hizmete açıldı.

Muhabirimiz Kerim Gülbetekin'nin bildirdiğine göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev demiryolunun açılış törenine katıldı.

İran, Türkmenistan ve Kazakistan'ı birbirine bağlayan 926 kilometre uzunluğundaki demiryolu hattının yük taşıma kapasitesinin 10 milyon ton olduğu belirtildi.



Saatte 120 kilometre hızla yol alacak bir tren Kazakistan'dan Fars Körfezi'ne kadar yaklaşık 3 bin kilometrelik yolu 20 saatte katedebilecek.

Uluslararası Doğu Hazar Demiryolu ile bölge ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin daha da artacağı bölge ekonomisine canlılık kazandırılacağı belirtiliyor.

Bölge halklarının karşılıklı ziyaretleriyle turizm ve kültürel alanlarda kaydedilecek gelişmelerin ülkelerin güvenliğine katkı sunacağı ifade ediliyor.

Uluslararası Doğu Hazar Demiryolu'nun bölgedeki diğer ağlara bağlanmasıyla bölge ülkeleri arasındaki mesafenin kısalacağı ve taşımacılığın hızlanacağı kaydedildi.



- “Bölge için tarihi gün”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, projenin hayata geçirilmesinin sadece üç ülke için değil tüm bölge için tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Ruhani, demiryolu hattının doğrudan ve dolaylı olarak Çin'in Hazar Denizi'ne, Kazakistan'ın Fars Körfezi'ne, Hindistan'ın Akdeniz'e bağlandığını belirtti.

İran'dan geçen diğer demiryolu hatlarıyla Orta Asya'nıın Kafkasya'ya bağlandığını hatırlatan Ruhani, yeni demiryolu ağı projeleriyle Umman Denizi'ne kadar ulaşılabileceğini kaydetti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, demiryoluyla sadece üç ülkeyi değil tüm bölgeyi birbirine bağlayarak büyük bir iş başardıklarını söyledi.

Nazarbayev, demiryolu taşımacılığının artmasıyla bölge ülkelerinin ekonomik ve ticari alanlarda ilişkilerinin gelişeceğini bunun da büyümeye ve kalkınmaya ivme kazandıracağını bildirdi.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ise, demiryolu hattının ekonomik kazanımlarının yanı sıra siyasi ve diğer alanlarda da kazanımları olacağını söyledi.

Berdimuhammedov, tarihi bir güne şahit olunduğunu belirterek diğer ortak projelerle bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine olan inancını dile getirdi.

Bu arada Ruhani, Nazarbayev ve Berdimuhammedov görüşmesinde siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve diğer alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ortak komisyonlar kurulmasına karar verildiği belirtildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-12-2014 08:18 - 1263 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım