Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran ve Mısır Birlikte Olmalı
İlişkilerin her alanda aktifleştirilmesi lazım
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-02-2013 09:38 - 894 Okunma

 İslam devriminden bu yana  ilk kez bir İran Cumhurbaşkanı Mısır'ı ziyaret ediyor. Mısır’da düzenlenen İslami İşbirliği Teşkilatı zirve toplantısına katılmak üzere dün bu ülkenin başkenti Kahire’ye giden Cumhurbaşkanı Dr Mahmud Ahmedinejad, ilk başta Mısırlı meslektaşı Muhammed Mursi’yle görüştü.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad bu görüşmede yaptığı konuşmada, İran’la Mısır’ın çok eskilere dayanan tarih ve medeniyete ve buna göre çok yüksek bir kültüre sahip oldukları, bölgede de siyasi açıdan önemli rol oynadıklarına değinerek “İki ülke halklarının ilişkileri olumlu bir süreç izledi. Dolaysıyla bu ilişkiler düzeyinin artması için tüm kapasitelerin aktifleştirilmesi lazım” dedi.

Ahmedinejad ayrıca, İran İslam Cumhuriyetinin hiçbir kısıtlama getirmeksizin Mısır’la ilişkilerini bütün alanlarda geliştirmeye hazır olduğunu vurgulayarak “Eğer İran’la Mısır birlik olurlarsa, uluslararası düşmanlarımız halklarımıza hiçbir zarar veremeyeceklerdir” şeklinde konuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi de yaptığı konuşmada ülkesi inkılabının içinde bulunduğu şartların İran İslam inkılabının şartlarına benzediğine dikkat çekerek “Ama Mısır’ın İran gibi hızlı bir gelişim fırsatı olmadığı için İran’la ilişki ve işbirliğimizin geliştirilmesini çok önemli ve zaruri olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

Mursi daha sonra Suriye’yle ilgili gelişmelerden söz ederken, İran’ın katılımı olmadan Suriye krizinin çözümlendirilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad dün Mısır’ın başkenti Kahire’de İran, Türkiye ve Mısır arasında gerçekleştirilen 3’lü toplantının kapanışında muhabirlere bu görüşmeyi değerlendirirken, görüşmenin olumlu bir havada geçtiğinin altını çizerek “Görüşme çok iyiydi” dedi.

İran, Türkiye ve Mısır 3’lü toplantısı dün Kahire’de İslami İşbirliği Teşkilatı 12. zirve toplantısının kulisinde söz konusu 3 ülke Cumhurbaşkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

İslami İşbirliği Teşkilatı 12. zirve toplantısında Filistin meselesi, işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşkeler yapımı, Suriye ve Mali krizleri, Somali ve Afganistan’ın durumu, aşırıcılık ve İslam karşıtlığıyla mücadele ve dünyanın muhtelif ülkelerindeki Müslüman azınlıkların durumu gibi konular inceleniyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-02-2013 09:38 - 894 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım