Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İran’da Kaç Milyon Sünni Yaşamakta ve Sünni Camii Sayısı Kaç?
İran İslam devriminden önce Tahran’da Sünnilere ait cami bulunmamaktaydı. Tahran’da Sünni camilerinin yapılması için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Şiilere ait caminin açılmasına izin verilme şartı koşulmaktaydı. Ama görüldüğü gibi İran İslam Cumhuriyeti kurulduktan sonra bu şarttan vazgeçilmiş ve bugüne kadar sayıları oldukça az olmasına rağmen Tahran’da 9 Sünni camisinin açılmasına izin verilmiştir. Tahran’da Sünni camisinin olmasına karşı çıkanların ileri sürdükleri gerekçeler de öyle yabana atılır cinsten değildir.* Peki İran genelinde iddia edildiği gibi 20 milyon sünni yaşamakta mıdır?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 1 Yorum
01-08-2015 08:57 - 17082 Okunma
 Bazıları Sünnilerin İran’da devlet dairelerinde görevlendirilmeklerini iddia etmektedirler. Halbuki İran Parlamentosunda Sünni milletvekilleri bulunmaktadır. Belediye meclislerinde, valiliklerde, belediye başkanlıklarında, emniyet ve orduda Sünniler görev yapmaktadır. 
 
İran İslam cumhuriyetini karalayanlar İran’ın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar Sünnilere ait camilerin olduğunu bilmemekte veya bilerek İran İslam Cumhuriyetini kötülemektedirler. Sünnilere ait okullar ve medreselerin dışında (Sünnilerin yaşadığı) İran’ın her bölgesinde Sünnilere ait camiler bulunmaktadır. 
 
İran genelinde eğer ince bir hesaplama yapılırsa Ehlibeyt mensubu Müslümanların öteki din ve mezheplere göre çok daha mahrum oldukları görülecektir. 
 
İran İslam Cumhuriyeti genelinde 70 bin dolayında cami bulunmaktadır. Bu camilerden 60 bini Şiilere 10 bini Sünnilere aittir. 
 
Halbuki İran İslam Cumhuriyeti nüfus sayımına göre (beş yıl önceki sayım) İran’da 72 milyon insan yaşamaktadır. Bunun % 99’u Müslümanlardan oluşmaktadır. Bunun da % 7’sini Sünniler teşkil etmektedir. Bu sayıma göre ülke genelinde 5 milyon kadar Sünni yaşamaktadır.** Ve ülkede bulunan Sünni camii sayısı 10 bin dolayındadır. Bu istatistiğe göre her 500 Sünni’ye bir cami düşmektedir. (Türkiye'de her 900 kişiye bir cami düşmektedir.) 
 
Eğer ülkedeki % 7 olan Sünni nüfusu Şiilerden çıkarırsak geriye 66 milyon Şii Müslüman kalmaktadır. (bir milyon kadar öteki dinler) 66 Milyon Şii nüfusa göre camii sayısını hesapladığımız zaman her 1100 Şii Müslüman’a bir camii düşmektedir. 
 
Gayri resmi rakamlara göre ise ülkede bulunan Şii camilerin % 40’ı cami imamından yoksun bulunmaktadır. Yani her yüz camiden 40’ının imamı bulunmamaktadır. Ve bu camilerin büyük bir kısmı tamire ihtiyaç duymaktadır.***
 
İran İslam Cumhuriyetinde yaşayan Ermeni Hıristiyan sayısı ise 150 bin dolayındadır. Ülkede Ermenilere ait kilise sayısı ise 300’dür. Buna göre her 500 Ermeni’ye bir kilise düşmektedir.
 
Dikkat edildiği gibi İran İslam Cumhuriyeti bir İslam ülkesi olmasına ve Şii mezhebi fıkhına göre yönetilmesine rağmen öteki din ve mezhepler Şiilerden çok daha fazla imkana ve ibadethaneye sahiptirler.           
 
İran İslam Cumhuriyeti Şehirlerine Göre Cami Sayısı:
 
Batı Azerbaycan Eyaleti (Urumiye bölgesi): Sünnilere ait camii sayısı 1465
 
Buşehr: Sünnilere ait camii Sayısı 106
 
Tahran:  Sünnilere ait camii sayısı 9 (ve sayısı bilinmeyen bir çok mescit)
 
Horasan: Sünnilere ait camii sayısı 746.
 
Sistan – Beluçistan: Sünnilere ait cami sayısı 3546. Sistan – Beluçistan eyaletinde yaşayan Sünni sayısı: 824.395 kişi olmasına rağmen cami sayısı 3546. Burada yaşayan Şii sayısı ise 898.184. Şiilerin cami sayısı ise sadece 322. Resmi rakamlara göre Sünni Şii sayısı neredeyse aynı olmasına rağmen Sünnilerin cami sayısı Şiilerin cami sayısından kat be kat daha fazladır! 
 
Fars: Sünnilere ait camii sayısı 212.
 
Kürdistan: Sünnilere ait camii sayısı 1768.
 
Kerman: Sünnilere ait camii sayısı 21.
 
Kermanşah: Sünnilere ait camii sayısı 341.
 
Gulistan: Sünnilere ait camii sayısı 1017.
 
Gilan: Sünnilere ait camii sayısı 89.
 
Hurmuzgan: Sünnilere ait cami sayısı 1032. 
 
İran Genelindeki Sünnilere ait camii sayısı toplam: 10344.  
 
İran Parlamentosundaki Sünni Milletvekillerinin Listesi  
 
İran parlamentosunda görev yapan toplam milletvekili sayısı 290’dır. Bu milletvekillerinin 19’u Ehli sünnete, 12’side öteki dini azınlıklara aittir. Şimdi şu anda parlamentoda görev yapan Ehli sünnet ve dini azınlıkların milletvekillerinin isimleriyle birlikte tam listesini veriyoruz. (böylelikle hiçbir şüpheye mahal verilmemiş olunsun)  
 
Kürdistan Bölgesinden Meclise Giren Ehli Sünnet Milletvekilleri
 
1- Muhsin Bigleri
 
2- Hamit Kadir Marzi
 
3- Ümit Kerimiyan
 
4- Emin Şabani
 
5- Abdul Cabbar Keremi
 
Batı Azerbaycan Eyaletinden Meclise Giren Ehli Sünnet Milletvekilleri
 
6- Abid Fettahi
 
7- Osman Ahmedi
 
8- Muhammed Kasım Osmani
 
9- Resul Hazari
 
10- Abdul Kerim Hüseyin Zade
 
Beluçistan Eyaletinden Meclise Giren Ehli Sünnet Milletvekilleri
 
11- Nasır Kaşani
 
12- Hamit Rıza Peşeng
 
13- Hidayetullah Mir Murad Zehi
 
14- Yakup Çenkal
 
15- Said Erbabi
 
Gulistan’dan Meclise Giren Ehli Sünnet Milletvekilleri 
 
16- Abdul Kerim Recebi
 
Kermanşah’dan Meclise Giren Ehli Sünnet Milletvekilleri
 
17- Nimet Menuçehri
 
Horasan’dan Meclise Giren Ehli Sünnet Milletvekilleri
 
18- Mahmut Nigehban Selami
 
Hurmuzgan’dan Meclise Giren Ehli Sünnet Milletvekilleri
 
19- Ahmet Cabbari
 
İran’daki Dini Azınlıkların Milletvekili Listesi 
 
İran İslam Cumhuriyetinde dini azınlık olarak Hıristiyanlar (Ermeni, Asuri, Keldani) Yahudiler, Zerdüştler, Sabiiler… yaşamaktadır. 
 
İran İslam Cumhuriyeti, dini azınlıklar için nüfus oranlarına göre 12 milletvekili hakkı tanımıştır. 
 
Musevi Dinine Mensup Milletvekillerinin Listesi
 
1- Siyamek Mirsedek
 
2- Mesud David
 
Zerdüşt Dinine Mensup Milletvekillerinin Listesi
 
1- Kuvruş Azer Guştasebi
 
2- Ferşid İhtiyari
 
3- İsfendiyar İhtiyari Kesneviye Yezd
 
Hıristiyan (Ermeni) Dinine Mensup Milletvekillerinin Listesi
 
1- Sarkis İsraili İstpaniyan
 
2- Armin Hayirpetyan
 
3- Karen Khanleri
 
Hıristiyan (Keldani Ve Asuri) Dinine Mensup Milletvekili Listesi
 
1- Edward Serkizzade
 
2- Lurens Enviye Tekiye
 
3- Yunten Bot Kulia
 
4- Franklin Binyamin Feki Biklu    
 
* Tahran’da Sünni camisinin olmamasını savunanların görüşlerini şu şekilde sıralayabiliriz: 
 
Tahran’da Sünni camisinin yarattığı endişelerden bir kaçı
 
Tahran’da Sünni bir cami yani, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Kuveyt… gibi ülkelerin Şii bir ülke olan İran İslam Cumhuriyetinin başkentinde nüfuzlarını arttırmak anlamına gelmektedir. (buda aynı zamanda İran’ın başkenti Tahran’da Amerika ve Siyonist rejimin varlığı demektir) Suudi Arabistan ve öteki kukla rejimler İran İslam Cumhuriyetinde nüfuzlarını arttırmak için ülkede yaşayan Sünnileri kullanmaktadırlar. Burada bir Sünni camisi demek siyasi olarak İran’ın kalbinde gövde gösterisi yapmak anlamına gelmektedir… bu kukla rejimler başta Sistan – Beluçistan eyaleti olmak üzere ülkede yaşayan Sünnilerin bir kısmı bu ülkelerden her yıl düzenli olarak (gizli olarak) yüklü miktarlarda maddi yardım almaktadırlar. İran İslam Cumhuriyetinin Sistan bölgesinde yaşanan terör saldırıları, uyuşturucu kaçakçılığı bunun en bariz örneğidir. İran’ın sistan – Beluçistan eyaleti İran’ın en güvensiz bölgesi unvanını taşımaktadır. Bu bölgede şu ana kadar yüzlerce asker, polis ve sivil vatandaş silahlı ve bombalı saldırılar sonucu hayatını kaybetti. Bir çok Şii vatandaş kaçırılarak başları kesilmiş ve bedenlerine işkence edilmiş olarak bulundu. Bölgede Sünnilerin sayısının artması için çok evlilikler bilinçli olarak yaptırılmaktadır. Bu bağlamda ülkede çok eşli evlilikler başta bu bölge olmak üzere öteki Sünni bölgelerinde yaygın bir şekilde devam etmektedir. bir çok Sünni dört evlilik yapması için teşvik edilmekte ve bunun için yüklü miktarlarda para yardımları almaktadırlar. Şu anda Sünni bölgelerindeki dört eşlilik oldukça yaygındır. Her bir Sünni ailenin ortalama sayısı son yıllarda 40 kişiyi bile geçmektedir!! Şiiler ise genel olarak bir evlilik yapmakta ve en fazla üç çocuk sahibi olmaktadırlar. 
 
Tahran’da Sünni camisi demek, Sistan – Beliçistan bölgesindeki düşüncenin Tahran’a da yayılması anlamına gelmektedir. Tahran’da güçlenmek demek artık Tahran’ın da Sistan – Beluçistan gibi emniyetsiz bir yer olacağı ve her gün Tahran’ın değişik yerlerinde bombalama ve intihar saldırılarının olacağı anlamına gelmektedir. 
 
** İran’da ne kadar Ehli sünnet mensubu Müslüman’ın yaşadığını anlamanın bir başka yolu da yıllık Sünni hacı sayısıdır. İran İslam Cumhuriyetinden hacca giden hacı sayısı yıllık olarak 100 binin üzerindedir. Bunun altı ila sekiz binini Ehli sünnet Müslümanları oluşturmaktadır. Bu sayıdan da İran’da (şu anki ramaklara göre) altı ila yedi milyon arasında Ehli sünnet mensubunun yaşadığı anlaşılmaktadır. 
 
*** İran İslam Cumhuriyetinde camilerin yapımı, tamiri, bakımı halka aittir. Devlet eliyle camiler açılmaz. Buralara camii imamı atamaz. İmamların camide görev yapması da tamamen halka bağlıdır. halk istediği alimi getirir cami imamı olarak atayabilir. Cami imamının maaşı da halka aittir. Devlet karışmaz. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 1 Yorum
01-08-2015 08:57 - 17082 Okunma
Yorumlar
huzeyfe tarafıdan 29-08-2019 16:03:46 Tarihinde yazıldı
irana hükümetine iletilmesi gereken konular
neden irandaki azınlıklara daha fazla milletvekili hakkı niye tanınmıyor neden iran aynı ırk olduğu pakistan hindistan bangladeş nepal bhutan brunei ırak afganistanla neden birleşip askeri güvenlik paktı niye kurmuyor iran neden abdye düşman ve abd ile geçmişte savaşmış olan ülkelerle kökleri islam ülkelerine dayanan moğol malay melez tibet uygur ırkı olan kuzey kore vietnam filipinlerle iran niye asya natosu niye kurmuyor halbuki bu güvenlik askeri paktını kursa çok daha güvenlikli bir ülke olur iran ayrıca iran neden komşu ülkelere uzun uzak geniş sınırlarda niye iran ülke kurmuyor iranın 7 tane komşu ülkeye sınırı var ve bu aralarındaki sınır çok uzak uzun ve geniş işte iran neden ülke kurmuyor bu 7 sınır komşusu olduğu ülkelerin arasına veya ortası sınırlarına iran neden ülke kurmuyor lütfen sizden ricam bu konuların hepsini iran hükümetine yetkililerine iletin söyleyin herhangi bir savaşta iran yanıbaşındaki sınırlarda komşu ülkeler sınırları arasına veya ortasına ülkeler kurmalıki iran hehangi bir savaşta iran güçlü direnişli bir savaş kazanabilsin tarihinden buyana hiçbir savaş kazanmayan ülke ancak ülkeler kurarsa iran afrikadaki tüm şii nüfusunu bu kuracağı sınır komşu ülkelere yerleştirirse çok daha güçlü iran olur örnek her kurduğu ülke 10 milyon nüfuslu olsa yeter komşu ülkeler sınırında 7 komşu ülkeye sınırı var iranın iran 7 tane komşu ülkeler sınırına ülke kursa allahın izniyle ordusuyla silah üretim fabrikasıyla birlikte iran çok güçlü bir ülke olur lütfen sizden ricam allah rızası için tüm bu önemli konuların hepsini iran hükümetine yönetimine iletmenizi saygılarımla dilerim sağolun iran kuracağı sınır komşu ülkelerde kuracağı 7 ülkeyle her birinde 100 bin ordu olsa iran yenilmez olur allahın izniyle birde her kuracağı ülkenin silah üretim fabrikası bir tane olsa çok daha kuvvetli olur iranın kuracağı her ülke kuveyt arap emirlikleri umman katar gibi büyüklükte olsa yeter gereğinin iran yönetimine iletilmesini saygılarımla arz ederim
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
09-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım