Irak'ta Haziran ayında başlayan IŞİD saldırısı sonrasında, bir milyondan fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı. IŞİD'in uygulamaları sadece Hristiyan, Yezidi ve Şiileri değil, Sünnileri de göçe zorladı.
Medyanın ilgisi özellikle Şii ve Yezidilerin üzerinde yoğunlaşıyor ama yerlerinden olan yüzbinlerce Sünni de var. IŞİD'in 2014 Ocak ayında Anbar'ı ele geçirmesi çoğunluğu Sünni Araplardan oluşan 500 binden fazla Iraklının evlerini terk etmesine sebep oldu.
Irak Kürt Bölgesi, Haziran ayında patlak veren şiddet olaylarından bu yana 80.000'den fazla Hristiyana kapısını açtı; bölgede daha önce 10.000 Hristiyan aile yaşıyordu. Erbil'deki Hristiyan mahallesinin sakinleri, yerinden yurdundan olmuş, kilise, okul ve sokaklarda yaşayan insan sayısında gözle görülür bir artış olduğunu, artan ihtiyaca karşılık elektrik ve suyun yetersiz kaldığını söylüyor.
Sünnilerin on yıllık hoşnutsuzluğunun sonucu 2013'te Anbar çatışması oldu. Irak'ı yöneten Şii koalisyonuna ve Sünnilerin dışlanmasına karşı Ramadi'de bir protesto kampı oluşturuldu. Aralık 2013'te Irak güvenlik güçleri kampı dağıtınca, ordu ile aşiret milisleri arasında çatışma başladı. Irak ordusunun geçici olarak geri çekilmesiyle oluşan boşluğu hızla IŞİD örgütü doldurdu ve bu durum şiddetin daha da tırmanmasına ve yüz binlerce Sünni sivilin yerinden yurdundan olmasına yol açtı.
Anbar'daki Sünni ailelerin çoğu 2014’ün Ocak ayında Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan Özerk Bölgesi’ne sığındı. Fakat paraları tükenince büyük çoğunluğu tekrar Anbar'a dönmek zorunda kaldı. Bir kısmı ise Kuzey Irak'ta şiddetin artması yüzünden ikinci kez yerlerinden oldu.
Irak'ta Irak'ta 600 bin Ezidi yaşadığı tahmin ediliyor. IŞİD saldırıları sonucu 200 bini yerinden oldu.