Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İsrail, ABD-İran görüşmelerini dinlemiş
İsrail'in , Beyaz Saray'da yapılan İran görüşmelerini dinlediğinin ortaya çıkmasının yeni bir krize neden olabileceği ifade ediliyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-03-2015 14:34 - 723 Okunma
ABD ve 5+1'i oluşturan diğer ülkelerin İran'la nükleer müzakerelerine başlamasından kısa bir süre sonra, İsrail'in bu görüşmeleri casusluk yoluyla takip etmeye başladığı bildirildi. Beyaz Saray üst yetkilileri İsrail’in basına kapalı gerçekleştitilen bu toplantıları dinlediğini öğrendiklerini kaydetti.
 
ABD'li yetkililer konu hakkında "Casusluk operasyonu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin müzakerelere sızma ve anlaşmanın geliştirilmekte olan şartlarına karşıt argüman geliştirme yolundaki daha geniş bir kampanyanın parçasıydı" dedi.
 
Wall Street Journal'da yer alan habere göre dinlemenin yanı sıra İsrail’in, ABD’nin Avrupa’daki gizli brifinglerinden, haber kaynaklarından ve diplomatik bağlantılarından bilgi edindiği açıklandı.
 
ABD'Yİ CASUSLUK DEĞİL, İFŞA KIZDIRDI
 
ABD'li yetkililer şimdilik casusluk yapılmasının, Beyaz Sarayı İsrail’in içeriden alınan bilgileri, İran’ın nükleer programını sınırlamak amaçlı kritik bir anlaşmanın ardındaki desteği aşındırmak için ABD kongresi üyeleri ve başkalarıyla paylaşması kadar kızdırmadığını belirtti.
 
ABD'den üst düzey bir yetkili “ABD ve İsrail’in birbirini dinlemesi bir olaydır. İsrail’in ABD sırlarını çalıp ABD diplomasisini baltalamak için onları tekrar geri ABD meclis üyelerine servis etmesi başka bir şeydir” dedi.
 
Uzun süredir müttefik olan ve güvenlik tehditlerine dair rutin olarak bilgi alışverişinde bulunan ABD ve İsrail'in birbiri hakkında casusluk faaliyetleri de yaptığı ortaya çıktı. Beyaz Saray, İsrail’in "dezavantajda" bulunduğu durumlarda ABD karar makamlarını dinlemesini şimdiye kadar çoğunlukla hoş görmüştü.
 
İSRAİL: MÜZAKERECİLERİ DOĞRUDAN DİNLEMİYORUZ
 
ABD'li yetkililerin ifadelerine göre Beyaz Saray da operasyonu, İsrail’i dinlemekle görevli ABD istihbarat ajanlarının İsrailli yetkililer arasındaki, ABD’nin ancak gizli görüşmeleri dinleyerek ulaşılabileceğini düşündüğü detaylar barındıran konuşmaları dinleyerek keşfetti.
 
İsrailli yetkililer ABD’li müzakerecileri doğrudan dinlediklerini reddederek bilgileri, ABD ve Avrupa’dan son gelişmeleri alan İran liderlerinin yakinen izlenmesi dahil başka yollardan edindiklerini iddia etti. Başta Fransızlar olmak üzere Avrupalı yetkililerin ise, basına kapalı görüşmelerle ilgili İsrail’e karşı ABD’ye nazaran daha şeffaf bir politika yürüttüğünün hem ABD’li hem İsrailli yetkililer altını çizdi.
 
İsrailli yetkililer, bu yılın başlarında Netanyahu ve İsrail Büyükelçisi Ron Dermer, martın sonlarındaki bir tarihe kadar Obama’nın üzerindeki baskıyı arttırmak için hızla kapanan bir pencere görmüştü diyor.
 
İSRAİL, BEYAZ SARAY'LA İLİŞKİLERİN BOZULMASINI GÖZE ALDI
 
WSJ'nin haberinde, "Netanyahu ve Dermer, yalnızca İsrail’de bulunan kozları kullanarak Kongre’de bir anons öncesi lobi kampanyası yürütmenin herhangi bir anlaşmayı öldürmek ya da şekillendirmek için en iyi şansı sunduğunu düşündü. İsrailli yetkililerin söylediğine göre müdahalenin Beyaz Saray’la ilişkileri yıpratacağını bilseler de buna değeceğine karar verdiler.
Kampanya umulduğu kadar iyi sonuç vermemiş olabilir diyor bu noktada İsrail yetkilileri, zira operasyon İsrail’in olası bir anlaşmanın önüne geçmek için desteğine güvenliği Kongre’deki birçok Demokrat partiliyi soğutmaya yaradı." ifadeleri yer alıyor.
 
Obama yönetimi yetkilileri ise şimdiye dek ABD ve İsrail arasındaki kırılmaz bağdan söz ederken şimdi Netanyahu ve Dermer’i sert şekilde eleştirmeye başkadı. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-03-2015 14:34 - 723 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım