Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İsrail Filistinli tutukluları serbest bırakmayacak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-04-2014 12:20 - 694 Okunma

 
 İsrail Adalet Bakanı ve aynı zamanda Filistin-İsrail barış görüşmelerinden sorumlu başmüzakereci olan Tzipi Livni, Filistin tarafıyla 2–3 Nisan günlerinde düzenlenen görüşmelerde, Filistin'in tek taraflı olarak uluslararası sözleşmelere katılım başvurusu yapması nedeniyle, 4'üncü grup Filistinli tutukluları serbest bırakmayacaklarını belirtti.

İsrail: Filistin, anlaşmaya uymadı

İsrail'in daha önceden belirlendiği şekilde, 29 Mart günü son grup Filistinli tutukluları salıvermemesi üzerine, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'in 15 uluslararası sözleşmeye katılma başvurusunu imzaladı.

İki ülke müzakerecileri, 2–3 Nisan günlerinde Kudüs'te 9 saat süren bir görüşme yaptı.

Livni, görüşmede, İsrail hükümetinin Filistinli tutukluları bir an önce serbest bırakmaya çalıştığını, ancak Filistin'in uluslararası sözleşmelere başvurarak, daha önce varılan anlaşmaya aykırı davrandığını söyledi.

Livni, Filistin'e başvurularını durdurup, barış görüşmelerine dönme çağrısında bulundu.

ABD'nin girişimleri neticesiz kaldı

Filistin tarafı ise söz konusu görüşmede, 1967 yılı öncesinde belirlenen sınırlar esasında kurulacak ve başkenti Doğu Kudüs olacak Filistin Devleti'nin tanınması, bin 200 Filistinli tutuklunun salıverilmesi, Yahudi yerleşim merkezleri inşasının durdurulması ve Gazze şeridine yönelik ablukanın kaldırılması gibi yeni koşullar ileri sürdü.

Müzakerelerde ortaya çıkan sorunlar, ABD'nin arabuluculuk rolünü de sekteye uğrattı.

İsrail'in Filistinli tutukluları serbest bırakmayı ertelemesi nedeniyle, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 31 Mart günü Ortadoğu'ya gitti.

Ancak Kerry'nin bölgeden ayrılmasının hemen ertesinde İsrail, Doğu Kudüs'te yüzlerce yerleşim noktası kurulmasıyla ilgili kararı imzalarken, Filistin de uluslararası sözleşmelere katılım sürecini başlattı.

Müzakereler tıkandı mı?

Washington, Filistin ve İsrail'in tek taraflı girişimlerinin barış müzakerelerine yararlı olmayacağı, sorunların diplomatik yollardan çözülmesi için hâlen imkânlar bulunduğu kanısında...

Kerry, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin müzakerelerin ilerletilmesine yardımcı olabileceğini, ancak iki ülkenin bu konuda tavizler vermesi gerektiğini belirtti.

Gözlemciler, hem Filistin hem de İsrail'in son günlerde barış görüşmelerine zarar veren eylemlerde bulunmasına rağmen, müzakerelerin başarısız olduğunun söylenemeyeceğini belirtiyor.

Müzakereleri nisan ayı sonuna kadar sürdüreceklerini kaydeden Mahmud Abbas, Filistin'in uluslararası sözleşmelere katılmasının, barış görüşmelerinden çekilme anlamına gelmediğini vurguladı.

Müzakerelerin kesilmesinin ülke için yararlı olmayacağını belirten İsrail tarafı ise sürecin uzatılması durumunda, daha çok Filistinli tutukluyu serbest bırakacaklarını açıkladı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-04-2014 12:20 - 694 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım