Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Karzai'ye NATO dayatması
Afgan lider reddediyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-03-2014 13:52 - 834 Okunma
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afgan Hükümeti’nin, yabancı askerlerin Afganistan’da 2014‘ten sonraki varlığını düzenleyen yeni güvenlik anlaşmasını imzalamasını beklediğini söyledi. Devlet Başkanı Hamit Karzai, anlaşmayı 5 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce imzalamayı reddetmişti. Ancak Karzai’nin Taleban’la gizlice barış görüşmeleri yaptığı yolunda haberler alınıyor. Amerika, Karzai’yi, güvenlik anlaşmasını imzalaması gerektiği konusunda uyarmıştı.
 
Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçim kampanyası tüm hızıyla sürüyor. Seçimlere katılamayacak olan Hamit Karzai, ülkenin yeni seçilecek liderinin, Amerika’yla varılan güvenlik anlaşmasını imzalamasını istediğini söyledi.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, terörle mücadele edecek Afgan güçlerine verilecek eğitim ve desteği düzenleyen ikili anlaşmanın acil olarak imzalanması gerektiğini vurguluyor.
 
Jay Carney: ”Gecikme ne kadar uzun sürerse NATO ve Amerikan ordusunun 2014‘ten sonrası için Afganistan’da oynayacakları rolle ilgili plan yapması o kadar zor olacak. Bu anlaşmanın birkaç hafta içinde imzalanması gerekiyor. Uzun süre bekleyemeyiz çünkü NATO’daki müttefiklerimiz ve Amerikalı komutanlara, ‘beklenmedik durumlara göre plan yapın’ diyemeyiz. Durum çok karmaşık. İkili güvenlik anlaşması olmadan Afganistan’da 2014 sonrasında Amerikan askeri bırakmak mümkün değil.”
 
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, anlaşmanın imzalanacağından emin olduğunu söyledi, Afganistan’da güvenliğin bu anlaşmaya bağlı olduğunu bildirdi: ”Afgan güvenlik güçlerinin ülke güvenliğinin sorumluluğunu tamamen üstlenecek beceriye sahip olduğuna inanıyoruz. Ancak eğitim ve desteğe ihtiyaçları olduğu da bir gerçek. 2014‘ten sonra Afganistan’da olmamamız, Afgan güvenlik güçlerini destekleyecek mali kaynakların oluşmasını zora sokar. Afgan hükümeti, güvenlik güçlerinin maaşlarını ödeyemez hale gelebilir. Bu da Afganistan için çok ciddi bir sorun olur.”
 
Amerika’nın Hamit Karzai’yle ilişkileri son birkaç yıldır gergin. Karzai Amerikan askerlerini sivil, asker farkı gözetmeden kuvvet kullanmakla ve çok sayıda sivil ölümüne yol açmakla suçluyor.
 
New York Times Gazetesi, geçtiğimiz günlerde Karzai’nin barış anlaşması yapmak için Amerika’yı işin içine katmadan Taleban’la gizlice görüştüğünü bildirdi. Gazetenin haberine göre bu durum, Karzai’nin Batı’yla yeni güvenlik anlaşması imzalamaya sıcak bakmamasına ve bazı Taleban militanlarının hapisten çıkarılmasında ısrar etmesine açıklık getiriyor.
 
Başkan Obama Afganistan konusunu ele almak üzere kısa süre önce Beyaz Saray’da üst düzey askeri yetkililerle biraraya geldi. Kapalı kapılar ardında yapılan toplantı sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü, Amerika’nın Afganistan’daki rolünün devamı konusunda karara varılmadığını söyledi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-03-2014 13:52 - 834 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım