Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kılıçdaroğlu- Maliki Görüşmesi
Başbakan gibi karşılanıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-08-2013 13:18 - 2066 Okunma

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Irak Başbakanı Nuri el Maliki arasındaki görüşme Irak Başbakanlık binasında yapıldı. Basına kapalı gerçekleşen Kılıçdaroğlu – Maliki görüşmesi 1 saat sürdü. Görüşme oldukça sıcak bir havada geçti. Kılıçdaroğlu Başbakan gibi karşılanıyor.


 CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Irak Başbakanı Maliki, beraberlerindeki heyetlerin de katıldığı bir görüşme yaptılar. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan Çoşkun görüşmeden şu notları aktardı:

Görüşmede Iraklı bir parlamenter şunu söyledi:
“Türkiye istihbaratı Irak’ın içişlerine karışıyor. Bundan vazgeçilsin. Türkiye hükümeti Iraklı teröristleri eğitip saklıyor. Bunu da kabul edemeyiz”.
Maliki bu sözleri dinledi ve şu değerlendirmeyi yaptı:
“Buna aynen katılıyorum”.

 Maliki’nin üzerinde durduğu konular şunlar:
-İŞADAMLARI: Türk işadamlarının Irak’taki sorunlarının giderilmesi için CHP’nin çağrılarını dikkate alacağız ve bu çağrılara kuvvetli karşılık vereceğiz.
-İÇİŞLERİ: Ülkelerin içişlerine karışılmamalı... Karışıldığı takdirde Mısır ve Suriye gibi tablolarla karşı karşıya kalıyoruz.
-SURİYE: Suriye’de Türkiye ateşleyicidir ama bu ateş hepimizi yakıyor, yakacak. Biz Suriye’de halkın yanındayız. Halk derken kastettiğimiz Nusra, Kaide ve cihadçılar değildir. Bu gruplar Suriye halkının bir parçası değil ki.
-CHP’NİN GEZİSİ: Bu gezinin Türk hükümetinin gerek Irak, gerek bölgeyle ilgili siyasetlerini değiştirmesi için olumlu baskı oluşturacağı kanaatini taşıyoruz. Bu ziyaret Türk halkının aslında barış, huzur ve istikrar istediğinin göstergesidir.

Kılıçdaroğlu-Zebari Gürüşmesi




CHP Milletvekili Ali Özgündüz Genelbaşkan Kılıçdaroğlu'nun İrak Dışişleri Bakanı Hosyar Zebari'yle çok kapsamlı ve verimli bir görüşme yaptını söyledi.

Türkmen vekillerden Kılıçdaroğluna hediye

Sadr Grubu Milletvekillerinden Fevzi Ekrem Terzioğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Casim Muhammed ve Irak Yüsksek İslam Konseyi Miletvekillerinden Feryad Tuzlu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na Kur'anı Kerim hediye ettiler.

Kılıçdaroğlu, Irak Al Nahrain Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde düzenlenen konferansa da katılarak Irak-Türkiye ilişkileri konusunda bir sunum yaptı, izleyicilerin sorularını yanıtladı.

CHP'nin Irak'a bakışını ana hatlarıyla açıklamak istediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "CHP, bölgede ve dünyada barış, adalet, istikrar ve refahtan yana olan sosyal demokrat bir partidir. Bu anlayış çerçevesinde, CHP, Türkiye'yi komşularıyla eşit ve karşılıklı saygı zemininde işbirliği ve dayanışma ilişkileri içinde görmek istemektedir ve Türkiye Irak ilişkilerine özel bir önem vermektedir" dedi.

Partisinin Irak'ın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu esasların korunması, partimizin Irak politikasının vazgeçilmez unsurlarını oluşturur. İnsanı, tarihi, kültürü, konumu ve kaynaklarıyla Irak, bölgemizin stratejik ülkelerindendir. Arap ve Müslüman dünyasında nazım bir yere sahip olan Irak tarihi boyunca, uygarlıklara önemli katkılar yapmış, bugün de geleceği parlak, bölge istikrarı ve refahı bakımından etkin rol oynayan bir ülkedir. Irak halkı bizim kardeşimiz ve dostumuzdur. CHP, Irak'ın kuzeyini, güneyini, doğusunu, batısını yani tamamını kucaklamaktadır.

Irak'ta din ve etnik kimlik ayrımı yapmaksızın, Arap, Kürt, Türkmen olsun veya Şii, Sünni veya
Hristiyan olsun, CHP Irak halkının zenginlik ve yaratıcılığının kaynağı olan bu çeşitliliğe saygı duymakta ve bütün bu unsurlarla, eşit ilişki olma ilkesini benimsemektedir."

Irak'ın 1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ne teklif ettiği saldırmazlık anlaşmasının, Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisi ile İran ve Afganistan'ı da kapsayacak şekilde bölgesel bir düzenleme dönüştüğünü anımsatan Kılıçdaroğlu, "Sadabat Paktı, geniş ve kapsamlı bir işbirliğinin bölgesel barış ve istikrarı sağlama konusunda ne kadar etkili olabileceğini gösteren örnek bir girişim olarak ortak tarihimize geçmiştir. Bu anlaşdan CHP olarak çıkardığımız sonuç: Türkiye ve Irak'ın öteden beri varolan barış ve iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşama iradelerinin, günümüz koşullarında da geçerli olması gerektiğidir" ifadelerini
kullandı.

Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin çok eskilere gittiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, Türkmen topluluğunun iki ülkeyi birbirine bağlayan bir köprü olduğuna dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Su ve enerji konuları, yaşam kalitemizi ve refahımızı etkileyen unsurlardır. Kürt kardeşlerimizin yaşadıkları sorunların çözümü, ülkelerimizi yakından ilgilendirmektedir. Güvenlik, siyasi ve ekonomik istikrar, ortak gündemimizde yer alan hususlardır. Bölgemizde yaşanan sıcak gelişmelerse Türkiye ve Irak için hayati önem taşımaktadır. Bugün Irak Türkmenleri sadece Irak toplumunun ana katmanlarından biri değildir. Irak Türkmenleri, Türkiye ve Irak arasında bir kardeşlik köprüsü oluşturmaktadır. Bu kardeşlik köprüsünün zarar görmemesi ve Irak Türkmenlerinin güvenliklerinin sağlanarak Irak'ın eşit vatandaşları olarak toplumdaki yerlerini almaları, dostluğumuz pekişmesine önemli katkılarda bulunacaktır. Bu bağlamda son dönemde şiddet eylemlerine maruz kalan Türkmenler için Irak hükümeti tarafından alınan güvenlik önlemlerini ve atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Sosyal dokusu itibarıyla Irak'ın bütünün bir yansıması olarak Kerkük'ün geleceğine Irak halkının ortak karar vermesinin doğru olacağını düşünüyoruz."

Öte yandan CHP’nin ziyareti Irak’taki Türk işadamları için de bir umut kaynağı oldu. El Reşit Oteli'nde kalan Kılıçdaroğlu Irak’taki Türk işadamlarıyla görüşme gerçekleştirdi. 1,5 saati aşan görüşmede, işadamları yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler. Odatv’nin ulaştığı bilgiye göre, işadamlarının yaşadıkları rahatsızlıklar, Kılıçdaroğlu tarafından bizzat Başbakan Maliki’ye iletilecek. Eğer işadamlarının sorunları Kılıçdaroğlu aracılığıyla çözülürse bölgede çok ciddi bir etki yaratacak. Bu arada Başbakan Maliki’nin böyle bir jest yapabileceği konuşuluyor.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz Kılıçdaroğlu Maliki görüşmesinin son derece olumlu geçtiğini programın beklenenden daha verimli sürdüğünü aktardı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-08-2013 13:18 - 2066 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım