Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kırgızistan, ABD ile ipleri kopardı
Kırgızistan Yüksek Mahkemesi’nce ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Azimjan Askarov’un ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2015 İnsan Hakları Savunucusu Ödülü vermesi üzerine gerilen iki ülke ilişkileri bugün Kırgizistan’ın ABD ile işbirliği anlaşmasını feshetmesiyle koptu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-07-2015 09:19 - 741 Okunma
Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, ABD ile işbirliği anlaşmasının feshedilmesi kararını imzaladı.
 
Kırgızistan hükümeti, Washington’da imzalanan 19 Mayıs 1993 tarihli ABD ile işbirliği anlaşmasını tek taraflı olarak feshetmek istediğini açıklamıştı. Bu adımın nedeni, etnik nefreti körükleme ve polis öldürme suçundan Kırgızistan Yüksek Mahkemesi’nce ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Azimjan Askarov’un ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2015 İnsan Hakları Savunucusu Ödülü alması oldu.
 
Kırgızistan Bakanlar Kurulu Kabinesi’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, “Kırgızistan Cumhuriyeti Başbakanı Temir Sariyev, ‘Kırgızistan hükümeti ve ABD hükümeti arasında Washington kentinde imzalanan 19 Mayıs 1993 tarihli yardımın kolaylaştırılması için işbirliği anlaşmasının feshinin ihbar edilmesi hakkında’ hükümet kararını imzaladı” denildi.
 
Anlaşma, ABD tarafından Kırgızistan halkına ‘insani yardım ve ekonomik-teknik desteğin kolaylaştırılması amacıyla’ yapılmıştı. Bu anlaşmaya göre ABD yapımı ürünlerden, Kırgızistan’agiriş ve çıkışlarda hiçbir vergi ücreti alınmıyor. ABD’nin destek programıyla ilgili olarak bu ülkede bulunan ABD’li sivil ve askeri personele ise diplomatik statü veriliyordu.
 
ABD, Kırgızistan’ın 1993 tarihliikili anlaşmadan vazgeçme kararı nedeniyle ‘hayal kırıklığını’ ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu kararının, ‘aşırılığa karşı mücadele, ekonomik büyümeyi teşvik ve istihdamın sağlanması, eğitim sisteminin iyileştirilmesi ve demokratik gelişime destek programları dahil, Kırgızistan halkına yararlı olan yardım programlarını’ tehlikeye atabileceğini kaydetti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-07-2015 09:19 - 741 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
06-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım