Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kırım'da referandum
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-03-2014 09:34 - 786 Okunma
 Ukrayna'nın doğu ve güney bölgelerindeki gerginlik sürerken, sadece Ukraynalılar değil, uluslararası kamuoyu da yaklaşan Kırım referandumunu bekliyor.
 
Rusya yanlıları bir tarafta, Ukrayna'nın bütünlüğünü destekleyenler ise diğer tarafta mitingler düzenleyerek destek arıyor. Bunun yanı sıra, Kiev yönetimi krizi çözmek için yoğun diplomatik çabalar harcıyor. Avrupa Birliği, ABD ve Rusya da Kırım'daki etkilerini kaybetmemek için kıyasıya yarışıyor…
 
Kiev'de hayat normale dönüyor
 
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yollardaki barikatlar kaldırılır ve hayat normale dönerken, ülkenin doğu ve güney bölgelerinde ise gerginlik daha da şiddetleniyor.
 
Luhansk ilindeki belediye binasında bulunan bayrak, 10 gün içinde üç kez değişti. Şu an, hem Ukrayna hem de Rusya bayrakları asılı…
 
Kiev yönetimi, Ukrayna'nın doğu ve güney bölgelerinde süren gerginliğin, AB ve ABD'nin arabuluculuğuyla çözülmesini bekliyor.
 
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile dün (10 Mart) görüşmeler yaptı.
 
Yatsenyuk, daha sonra yaptığı açıklamada, bağımsız bir kuruluş olarak Venedik Komisyonu'nun, 14 Mart günü, yani referandum tarihinin iki gün öncesinde, Kırım'da referandum yapılmasının meşruiyetini değerlendireceğini söyledi.
 
Rus hükümetini, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenmesi planlanan referandumun acilen iptal edilmesi için çalışmaya çağıran Yatsenyuk, Kırım'ın Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.
 
Yatsenyuk, "uluslararası destek" peşinde
 
Yatsenyuk, ayrıca Kırım krizine çözüm bulmak üzere yarın ABD'ye giderek, Başkan Barack Obama ile bir araya gelecek.
 
Ukrayna Başbakanı, uluslararası toplumun desteğini alma çabalarını, bir sonraki gün BM Güvenlik Konseyi'nde yapacağı konuşmayla sürdürecek.
 
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa, ülkesinin AB ile imzalamak istediği ortaklık anlaşmasının siyasi kısmını en kısa süre içinde imzalayacaklarına dikkat çekti.
 
ABD, Kırım referandumuna karşı çıkıyor
 
ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, dün Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu, Washington'un 16 Mart günü Kırım'da yapılacak referandumun sonucunu tanımayacağını kaydetti.
 
ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırım uygulamayı planladığına işaret eden büyükelçi, gerginliğin tırmanması durumunda ülkesinin daha fazla tedbir alacağını dile getirdi.
 
Büyük fikir ayrılıkları var
 
Kırım'ın başkenti Akmescit'te (Simferopol) günlük yaşam olağan şekilde seyrediyor. Önceki gün, Kırım'ın Rusya'ya katılmasını destekleyenler ile bu karara karşı çıkan vatandaşların mitingler yapmasına rağmen, kentte herhangi bir çatışma yaşanmadı. Kırımlılar, referandum gününü deyim yerindeyse sükûnetle bekliyor.
 
Kırım'daki Rus nüfusu, toplam nüfusun yüzde 60'ını oluştururken; Ukraynalılar, toplam nüfusun yüzde 24'üne, Tatarlar ise yüzde 12'sine tekabül ediyor.
 
Farklı etnik gruplar arasında Kırım'ın geleceği konusunda büyük fikir ayrılıkları bulunuyor.
 
Rus etnik grubu, Rus askerlerinin Kırım'a girişini olumlu karşılıyor. Askerlerin, kendi güvenliklerini korumak için geldiklerini düşünen Ruslar, Ukrayna'daki yeni yönetime de karşı çıkıyor. Bununla beraber, Tatarlar ve Ukraynalılar ise Kırım'da referandum istemiyor…
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-03-2014 09:34 - 786 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım