Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kıyıya vuran çocuğun görüntüsü AB'yi sarstı
Avrupa'ya geçmek isterken denizde boğulan minik Aylan'ın görüntüleri bütün dünyada geniş yankı uyandırdı. Mülteci konusunda şimdiye kadar adım atmayan AB'den yumuşama sinyalleri geldi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-09-2015 09:15 - 494 Okunma
Avrupa ülkelerine geçmek isterken Ege denizinde batan botta hayatını kaybeden Suriyeli Aylan'ın görüntüsü Türkiye'de olduğu kadar Avrupa'da da büyük yankı uyandırdı. İngiltere Başbakanı Cameron, görüntülerden Beşar Esad'ın sorumlu olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande "O fotoğraf tüm dünyanın gündemiydi. O kare aynı zamanda göçmenlere karşı sorumlulukları da hatırlatmalı" diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Bodrum'da Suriyeli çocuğun sahile vuran cansız bedenine ilişkin fotoğrafın, tüm dünyada sorumluluk bilinci uyandırması gerektiğini belirtti.
 
Hollande, Elysee Sarayı'nda İrlanda Başbakanı Enda Kenny'yi kabul etti.
 
Cumhurbaşkanı Hollande, görüşmenin ardından Kenny ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Bodrum'da 3 yaşındaki Suriyeli çocuğun sahile vuran cansız bedenine ilişkin fotoğrafı görmekten büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Hollande, artık uluslararası düzeyde harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Hiç fotoğrafı çekilmemiş ve ileride Avrupa'ya geçmeye çalışırken ölecek kurbanları düşünmeden edemediğini belirten Hollande, Elysee Sarayı tarafından kamuoyuyla paylaşılan Almanya-Fransa ortak inisiyatifiyle sorunu çözebileceklerini ifade etti.
 
Hollande, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı Avrupalı liderlerle telefonda görüştüğünü bildirerek, "O fotoğraf tüm dünyanın gündemiydi. O kare aynı zamanda göçmenlere karşı sorumlulukları da hatırlatmalı" diye konuştu.
 
Kamuoyuyla gün içinde paylaşılan Fransa-Almanya ortak inisiyatifi, göçmenlerin kabulünün organizasyonu ve adil bir şekilde AB ülkelerine dağıtımı talebini içeriyor.
 
CAMERON: SUÇLUSU ESAD'DIR
İngiltere Başbakan David Cameron, Avrupa Birliği'nin (AB) karşı karşıya olduğu kaçak göçmen krizine çözüm kapsamında ülkesinin daha aktif rol alması için kendisine yapılan ulusal ve uluslararası çağrıların ardından açıklamalarda bulundu.
 
İngiltere'nin kuzeydoğu bölgesini ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Cameron, "Birleşik Krallık, daha fazla sığınmacıyı içeri alıyor. Binlerce sığınmacıyı zaten aldık. Ülke olarak, mülteci sistemimizi hakkıyla yürüterek insanları burada düzgünce karşılayarak bunu hep yaptık. Gelişmeleri incelemeye aldık. Ortaklarımızla çalışıyoruz. Binlerce insanı alıyoruz ve binlercesini daha alacağız. Asıl önemli olan buraya geldiklerinde bu insanların düzgünce hoş şekilde karşılanması ve onlara bakabilmek. Kelimenin tam anlamıyla bunu yapacağız" dedi.
 
'AHLAKİ SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRECEĞİZ'
 
Bodrum'da 3 yaşındaki Suriyeli çocuğun sahile vuran cansız bedenine ilişkin fotoğrafı görmekten duyduğu derin üzüntüyü de dile getiren Cameron, şunları söyledi:
 
"Dün gece o çocuğun fotoğraflarını görüp de etkilenmeyen kimse olamaz. Ben bir baba olarak Türkiye sahilindeki o görüntüden çok etkilendim. Bu gördüğümüz korkunç görüntülerin sorumlusu Beşşar Esad, IŞİD kasapları ve bu korkunç ticareti yapan suç çeteleridir. Ahlaki sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. İngiltere, her zaman ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Daha fazlasını yapacağız, yapıyoruz da. Bu nedenle Akdeniz'e Kraliyet Donanması'nı gönderdim. Bu nedenle İngiltere, dünyada Suriyeli sığınmacılara en fazla yardımı sağlayan ikinci büyük bağışçı. Bu nedenle, binlerce Suriyeliyi içeri alıyoruz ve almaya devam edeceğiz."
 
İSKOÇYA'DAN ÇAĞRI
 
Cameron, dün ve özellikle bugün Bodrum'da çekilen fotoğrafın İngiltere gündeminde geniş yankı bulmasının ardından gelen İngiltere'nin kaçak göçmen krizine çözüm kapsamında daha aktif rol alması çağrılarının baskısı altındaydı. Bu çerçevede bugün Cameron'a yapılan bir diğer çağrı da İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon'dan geldi.
 
Sturgeon, Londra yönetiminin krize sessiz duruşunu bugün İskoç parlamentosunda yaptığı konuşmada eleştirdi. Sturgeon, İskoçların yardımına ihtiyaç duyan sığınmacılara ev sahipliği için İskoçya'nın hazır olduğunu vurguladı. 
 
 "CAMERON'A YALVARIYORUM" 
 
Bodrum sahiline vuran çocuğun fotoğrafını gördüğünde gözyaşlarına hakim olamadığını dile getiren Sturgeon, "O çocuk ve onun gibi binlercesinin yaşamı tehlike altında ve bu kimsenin sorumluluğunda değil. Onlar hepimizin sorumluluğu. Birleşik Krallık hükümetinin gelişmelere yönelik, 'gör ve geç' tavrından dolayı çok sinirliyim. Duruşunu değiştirmesi için David Cameron'a yalvarıyorum" diye konuştu.
 
Cameron'a yönelik bir diğer eleştiri de AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) İngiliz parlamentosuna giren ilk milletvekili Douglas Carswell'dan geldi. Carswell, sığınmacılara yardım edilmesi kapsamında İngiltere'nin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. 
 
İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, 2014 yılının başında Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmasına karşın bu yaz başında yaptığı bir açıklamada, Akdeniz'de kurtarılan kaçak göçmenlerin AB ülkeleri arasındaki eşit şekilde dağıtılması önerisine katılmadığını, bunun daha fazla kişiyi tehlike yolculuklara çıkmaya teşvik edeceğini savunmuştu.
 
İSVEÇLİ BAKAN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
İsveç Dışişleri Bakanı Wallström, önceki gün Yunanistan'a giderken botlarının batması sonucu boğularak ölen küçük Aylan'ın fotoğrafı hakkında konuşurken gözyaşlarını tutamadı.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, önceki gün Yunanistan'a kaçak yollardan gitmeye çalışırken botlarının batması sonucu boğularak ölen küçük Aylan'ın fotoğrafı hakkında yorum yaparken ağladı.
 
İsveç devlet televizyonunda yayınlanan haber programı "Aktüel"e konuk olan Wallström, Bodrum'dan umuda yolculuk için çıktıkları yolculukta botlarının batması sonrası hayatını kaybeden küçük Aylan'ın cansız bedeninin fotoğrafı hakkında değerlendirmede bulunduğu sırada ağlamaya başlayarak, "konudan dolayı çok üzgün ve öfkeli" olduğunu söyledi.
 
"Bu resme bakınca etkilenmemek ve üzülmemek elde değil" diyen Wallström, Avrupa ülkelerine göç sorunu ile ilgili olarak "acil eylem" çağrısında bulundu.
 
Almanya ve İsveç'in en çok Suriyeli sığınmacıyı kabul eden ülkeler arasında olduğunu kaydeden Wallström, diğer Avrupa ülkelerinin de inisiyatif alarak sığınmacılara kapılarını açmasını istedi. İsveçlilerin sığınmacıları bağrına basacağına emin olduğunu belirten Wallström, "hepimiz insanız" dedi.
 
BARZANİ: BÜTÜN DÜNYA BUNDAN SORUMLUDUR
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 2 yaşındaki Aylan ile 3 yaşındaki Galip için taziye mesajı yayımladı.
 
Barzani'nin basın ofisinden yayımlanan açıklamada Barzani, "Denizde boğulan Kobanili çocuğun görüntüsü yürek yakıcıdır. Bütün dünya bundan sorumludur. Bu mazlumiyetin sona ermesi için çaba göstermelidir" ifadelerini kullandı.
 
Sığınmacılara yurtlarını terk etmemeleri, uluslararası topluma ise gerekli insani yardımı yapmaları çağrısında bulunan Barzani şunları kaydetti: "İnsanlarımız topraklarını terk etmesin. Masum insanlara yapılan zulmün sona erdirilmesi için mücadele edilmelidir. Kürt halkına ve mazlum dünya halklarına yönelik zulüm artık sona ermelidir."
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-09-2015 09:15 - 494 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım