Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kobani alarm veriyor
Sokak savaşı talimatı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-10-2014 08:39 - 888 Okunma

Yerel Kürt kaynakları Cumhuriyet’e IŞİD’in Kobani kantonunun doğusunda 2 kilometre, batısında ise 4 kilometreye kadar yaklaştığını aktardı. IŞİD'den yapılan açıklamada ise Kobani'nin Türkiye'ye bakan kesimi dışında tüm bölgelerin alındığı öne sürüldü.

Terör örgütü IŞİD 16 Eylül’de saldırı başlattığı Suriye Kürdistanı’ının (Rojava) Kobani kantonunun kapılarına kadar dayandı. Yerel kaynaklar, Kobani kantonunu savunan YPG-YPJ’nin (Halk Savunma Güçleri) “şehir savunmasına” hazırlandığını aktardı. Üst düzey Kürt komutanlarından İsmet Şeyh Hasan, “sokak savaşı” için adamlarına talimat verdiğini söyledi.

Yerel kaynaklar, Cumhuriyet’e son birkaç günde Suriye’nin Rakka vilayetindeki ana üssünden ağır silahlarını Kobani’nin güney-güneydoğusuna yığan IŞİD’in, şehrin doğu-güneydoğusunda 2 kilometre, batısında ise yer yer 2 yer yer 4 kilometre yakınına kadar geldiğini aktardı. Kobani’deki Kürt yetkililerden İdris Nahsen, “Daha yakındalar, bazı yerlerde 2-3 kilometre” dedi. Suriyeli İslamcı muhalefeti destekleyen Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi ise yabancı ajanslara IŞİD’in şehre doğu tarafından yüzlerce metre yaklaştığını, batıda ise sadece 2 kilometre ötede olduğu iddiasını aktardı.

Şehrin düşmesi kaygıları üzerine pek çok sivilin Türkiye sınırından geçtikleri haberleri gelirken, bazılarının “savunmaya katkıda bulunmak için” gitmeyi reddettikleri belirtiliyor. Gözlemevinin başındaki Rami Abdülrahman ise, “Kobani sakinleri ve yakınlardaki köylerin yüzde 80-90’ı ani bir saldırıdan korkarak çıktılar. Kobani pratikte sakinlerinden arındırılmış durumda” iddiasında bulundu. Gelen sığınmacılar da durum düzelir düzelmez dönmekten söz ediyor. Yumurtalık’tan Türkiye’ye geçen 37 yaşındaki Leyla, “Ayrıldık çünkü durumun sadece daha kötüleşeceğini düşündük. IŞİD tehdidi azalırsa yarın yeniden döneceğiz. Burada kalmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

IŞİD açıklama yaptı: Türkiye'ye bakan kesimler dışında tüm bölgeleri aldık

IŞİD kendisine yakın siteler aracılığıyla Kobani'deki duruma ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Kobani'nin Türkiye'ye bakan kesimleri dışında tüm bölgelerin alındığı öne sürüldü.

ABD ara sıra vuruyor, etkisi olmuyor

ABD ordusu son birkaç günde Kobani çevresindeki IŞİD hedeflerine yedi hava saldırısı düzenlediğini duyurmuşken, sonuncusu çarşamba gecesi kantonun güneyinin bir savaş jeti tarafından vurulması oldu. Ancak yerel kaynaklar bunun fazla etkisi olmadığını aktardı. Kantonun Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassan, hava saldırılarının IŞİD’i durdurmadığını söyledi. Suriye Gözlemevi’ne göre ise son 36 saatte Kobani’nin 50 kilometre kadar güneyindeki Mencib kasabası ve Tişrin barajının bulunduğu bölgeden 20 kadar patlama işitildi. IŞİD, Kobani’yi ele geçirmesi halinde Türkiye-Suriye sınırında geniş bir alana egemen olacak.

Allen: Ilımlı güç yaratmak yıllar alabilir

Diğer yandan ABD yönetimi Suriye’de IŞİD’e karşı 5 ila 15 bin kişiden oluşan “ılımlı bir güç yaratmak” hedefindeyken, Obama tarafından 13 Eylül’de IŞİD’e karşı küresel koalisyonun özel başkanlık temsilcisi olarak atanan emekli General John Allen, “ılımlı İslamcı” güç yaratma çabalarının “yıllar alabileceğini” söyledi. Allen, “Biraz zaman alacak, aslında yıllar alabilir. Beklentilerimizi ona göre tutmalıyız” dedi. Allen’ın “İran ile ikili koalisyonu düşünmeyeceğiz fakat İranlıların oynayacak bir rolleri var ve bu rol yardımcı olacak bir rol. Bunu cesaretlendireceğiz” diyerek İran’ın da bu koalisyonda yer vermesi dikkat çekti. Son olarak ABD Kongresi, Başkan Barack Obama’nın Suriye’de silahlı cihatçı örgütlerin yerine “ılımlı muhalefet eğitilmesi ve ekipman sağlanması” için talep ettiği fonu onaylamıştı

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-10-2014 08:39 - 888 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım