Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Lavrov: Suriye'deki çatışmalar çözülme yolunda
Muhalifler ön şartta ısrarcı değil
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-02-2013 09:52 - 820 Okunma

  Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye'nin, çatışmaların çözümü sürecinde çalkantılardan arınmaya başladığını savundu.

    Lavrov, Rus basınına dün (19 Şubat) verdiği demeçte, Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem'in 25 Şubat'ta gereçekleştireceği Rusya ziyareti hakkında bilgi verdi. Lavrov, Valid Muallem'le Suriye'deki durum, özellikle Suriye hükümeti ile muhalif gruplar arasında diyalog kurulması gibi konuların ele alınmasının beklendiğini dile getirdi. Lavrov, Rusya'nın Suriye'deki muhalif gruplarla da temasları koruduğunu belirtti.

    Lavrov, basına verdiği demeçte, Rusya'nın kısa süre önce Suriye hükümeti ile muhalif güçler arasında diyalog çağrısı yaptığını, ancak muhalif güçlerin bu çağrıyı reddettiklerini ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın istifasını önşart olarak ileri sürdüklerini hatırlattı. Lavrov, şimdi muhalif güçlerin bu önşartta ısrarlı olmadığı izlenimi edindiklerini, Rusya'nın bu durumu olumlu karşıladığını söyledi.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov, Moskova’nın Suriye’deki kriz dosyasının uluslararası cinayet mahkemesine gönderilmesi önerilerinin yapıcı olmadığını ilan ederek, suç yöneltme gerekliliği ve davanın dosyasının cinayet mahkemesine şu anda teslim edilmesinin üzerinde yürünülmesi gereken yolu temsil etmediğini bu yüzden yapıcı adım olmayacağını belirtti.

Gatilov Moskova’da bugün düzenlediği basın toplantısında, suçlamaların sadece hükümete yüklenilmesi girişimlerinin adil olmadığına işaret ederek, Suriye’de şimdi cereyan edenlerin sorumluluğunun hem hükümet hem de muhalefete düştüğünü çünkü, muhalefetin insan haklarında tehlikeli ihlaller işlediğini vurguladı.

Gatilov, şu anda önemli olanın bazılarını itham ederek dosyayı uluslararası cinayet mahkemesine teslim etmek değil, bilakis şiddeti durdurarak siyasi eylemi başlatmak ve ülkede güven ve istikrarı sağlamak olduğunu ifade etti.

Diyalog konusunda ise Gatilov, Suriye'de hükümet ile muhalefet arasında diyalogun başlatılması yönünde muhtemel ilerlemenin sağlanmasının temkinli iyimserlikle söz edilebileceğini ancak diyalogun olması için her iki tarafın şiddeti durdurmasına bağlı olduğuna dikkati çekti.

Gatilov, hükümet ve muhalefet temsilcilerinin görüşmeler masasına oturmaları ümidini dile getirerek bu durumun kolay olmadığını ve ilgili bütün tarafların çaba harcaması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Gatilov, Rusya’nın Suriye'ye özel teçhizatları yasal olarak daha önce imzalanan sözleşmeler gereğince gönderildiğini açıklayarak, bu meseleye yönelik tutumlarını daha önce bir çok kez öne sürdüklerini gönderme eylemini de daha önce imzalanan sözleşmeler gereğince uyguladıklarını vurguladı.

Silah ve teçhizatın Suriye muhalefetine gönderilmesinin bölge ülkelerinde istikrarı sağlayamayacağına işaret eden Gatilov, şiddetin sürmesi ve saha geniş bir çerçeve kazandığına dikkat çekti.

Gatilov, Rusya’nın Cenevre deklarasyonunda geçenleri uygulama ve belgede hiç bir düzeltilme yapılmaması gerekliliğini gördüğünü sözlerine ekledi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-02-2013 09:52 - 820 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım