Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Lavrov-Kerry buluşmasının ayrıntıları
Cenevre daha yakın oluyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-10-2013 18:03 - 797 Okunma

  Sergey Lavrov ve Con Kerri Endonezya’nın Bali adasında bir araya gelerek Suriye ‘de kimyasal silahların imha süreci hususundaki pozisyonlarını karşılaştırdılar. Şam, Dünya kimyasal silahları yasaklama Örgütünün ve Güvenlik Konseyinin kararlarını yerine getirmeye başladı. Diplomatlar bununla ilgili gelişmelerin gidişinden memnunluk duyduklarını belirttiler. ABD Dışişleri bakanı ihtilaf sürdüğü süre içinde ilk kez Suriye yönetiminin eylemlerini olumlu değerlendirdi.

İki bakan arasında düzenlenen görüşme öncesinde kimyasal silahların imhası hususundaki girişimin uygulanması ile bağımlı olarak Suriye çözümünün ele alınacak başlıca konu olacağı hususundaki haberler doğrulandı. Daha geçen hafta bu konunun iki ülkenin devlet başkanları arasında düzenlenecek görüşmelerin başlıca konusu olacağı tahmin ediliyordu. Fakat ABD’deki iç politik problemler yüzünden Barak Obama Bali’ye gelmedi. Bu da iki ülkenin Dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmenin gündeminde otomatik olarak değişiklikler yer almasına neden oldu.

Con Kerri, bu görüşme Cenevre’de yaptığımız simgesel görüşmelerden sonraki dönemde en verimli görüşme oldu,dedi. Görüşmenin bitiminden sonra düzenlenen basın toplantısında kimyasal silahlar konusuna başlıca dikkat gösterildi. Suriye’de kimyasal silahların imha sürecinin temposu herkese umut veriyor. Sergey Lavrov Suriye yönetiminin gerçekten uluslararası toplum ile açık işbirliği yaptığını ve üzerine aldığı tüm yükümlülükleri yerine getireceğini belirterek şunu söyledi:

Bu sürecin gelişme tarzından memnunuz. Suriye hükümeti tarafından gerçekleştirilen pürüzsüz işbirliğinin her hangi şekilde değişeceğini zannetmek için hiç bir esas yok. Rusya bu işbirliğinin her hangi problemlere yol açmadan sürdürülmesi için Şam ile temaslarda gerekli her şeyi yapacaktır.,

Lavrov’un hatırlattığına göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde alınan karar, ihtilafa karışan tüm taraflar için zorunlu karakter taşıyor. Demek muhalefet te kimyasal silahların imhası konusunda işbirliği yapmalıdır. Fakat böyle bir şey olmıyacağını tahmin etmek için tüm esaslar var. Çünkü muhalefet saflarındaki aşırıcılar imha sürecini boşa çıkarmaya çalışacaklar, dedi Sergey Lavrov. ABD Dışişleri bakanı Con Kerri “kimyasal silahlar problemi” konusunda elde edilen son atılımı “benzersiz olay” olarak nitelendirerek hatta resmi Şam tarafından harcanan çabalara hak verdi.

Fakat Suriye ile ilgili başka bir sorunda açık ilerlemeler görülmüyor. Söz konusu,barış sürecinin yola konulmasıdır. Con Kerri bugün konuşurken “Cenevre-2” konferansının Kasım ayının ikinci haftasında düzenlenebileceği kanısını belirtti. Sergey Lavrov daha ihtiyatlı davrandı. Buna rağmen Rusya Dışişleri bakanı barış konferansına hazırlıkların yakın gelecekte hızlandırılabileceğini belirterek şunu söyledi:

Uluslararası konferansın Kasım ayının ortalarında düzenlenmesinde ısrar ediyoruz. Bugün Suriye hükümetinin de, Suriye muhalefetinin de Cenevre bildirisinde yer alan anlaşmaları yerine getirmeye hazır olup bu konferansa gelmelerini sağlamak için gerçekleştirilmesi gereken adımlar hususunda mutabakata vardık, Doğaldır ki heyetlerin ve dış katılımcıların somut terkibini belirlemek gerekecek. Rusya ve ABD önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler ve Arap Birliğinin özel temsilcisi ve diğer partnörler ile birlikte bu konuda somut yoğun çalışmaları başlatacaklar.

Rusya ve ABD Dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmede İran ile ilgili problemlere de değinildi. Önümüzdeki hafta Cenevre’de “6-lar grubu” ile Tahran arasında yeni bir tur görüşmeler yapılacak. Lavrov’un söylediğine göre bu görüşmeler İran’ın nükleer programı konulu görüşmelerde ilerlemeler elde edilmesi için bir esas haline gelebilir. Sergey Lavrov sözüne devamla şunu söyledi:

Ümit ederiz ki Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen görüşmelerde İran Cumhurbaşkanı ve İran Dışişleri bakanı tarafından iletilen oldukça olumlu sinyaller önümüzdeki hafta yeniden başlayacak görüşmelerde somut anlaşmalarda ifadesini bulacaktır.

Bilindiği gibi İran Dışişleri bakanı Zarif geçenlerde yaptığı açıklamada arabuluculuk yapan “6-lar grubu”nun son teklifleri tarihe karıştı”,dedi. Sergey Lavrov gazetecilerin isteği üzerine bu sözleri yorumlayarak şu kanıyı belirtti: Tahran sadece önümüzdeki görüşmelerde partnörlerden daha büyük açıklık almak istiyor. Con Kerri de Tahran’ın son zamanlmarda yaptığı açıklamaları umutverici olarak nitelendirdi. Böyle olmakla beraber Kerri ABD ile İran arasında son zamanlarda yer alan temasların “yakınlaşma” olarak nitelendirilemiyeceği ve bu temasların yalnız iki ülke için yeni olanaklar açtığı kanısını belirtti.

Putin- Kerry  buluşması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, APEC liderlerinin aile fotoğrafı çektirmeden önce bazı katılımcılarla konuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Putin’e yaklaştı.

RIA Novosti ajansının verdiği habere göre el sıkışan Putin ve Kerry arasındaki görüşme bir dakikadan kısa sürdü.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesindeki bütçe krizi yüzünden APEC ziyaretini iptal etmişti. Rusya lideri, Obama’nın APEC zirvesinde yokluğunun açıklanabilir olduğunu belirterek, “Onun yerinde olsaydım aynısını yapardım” demişti.

ABD’yi zirvede Dışişleri Bakanı Kerry temsil ediyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-10-2013 18:03 - 797 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım