Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Libya parçalanmanın eşiğinde
Bölünmenin yolu bulunamadı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-11-2013 16:19 - 923 Okunma

 Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden sonra Libya dağılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Böyle durum, Batı tarafından aktif olarak desteklenmiş bu ülkedeki Arap ilkbaharının somut bir sonucudur. Değişik gruplar ve kabileler arasında şiddetli savaş eylemleri yapılıyor. Petrol üretimi ülkenin tarihindeki en düşük bir düzeye indi. Gıda sıkıntısı çekildiği için açlık tehlikesi var. Batı Libya’nın bölünmesini önleme yolunu bulamadı.

 Kimi eksperlerin kanısına göre,Libya’da iktidar gerçekte, sayısı çok olan silahlı grupların elindedir. Her biri de petrol kaynakları olan şu veya bu bölgede durumu denetimi altında almak amaçları peşindedir. Organizasyon modeli, üyelerinin etnik kökenleri ve dinsel görüşleri ne olursa olsun tüm bu silahlı gruplar, her şeyden önce doğal zenginlik kaynakları için, yani para ve varlığını sürdürmek imkanları için savaşıyor. Afrika’da en büyük petrol kaynaklarına sahip olan Libya’da herkesin herkese karşı yapılan savaşın sonsuza kadar devam etmesi tehlikesi var. Sonuçta Libya’nın bölünmesi pek muhtemeldir. Rusya Bilimler Akademisi Doğubilim Enstitüsü “Arap diyalogu” Merkezi müdürü Anatoliy Yegorin, o halde Trablus’un yetkileri dahilinde tek dışişleri kalacak.,dedi ve şöyle konuştu:

Kirenaika neredeyse Libya’dan ayrılıp petrol şirketi kurdu. Ardından Fezzan ve Tripolitanya’nın ayrılması da olasıdır. Ancak ülkenin bölünmesi sonucunda ayrı devletlerin kurulması,bence beklenmez. Galip ihtimalle .bu bölgeler geniş özerklik alacak, Trablus’taki merkezi hükümet de ülkeyi uluslararası alanda temsil edecek. Böyle gelişmeler,bir bakıma göre kabul edilebilir görülüyorsa da gerçekte, tepeden tırnağa kadar silahlı savaşçı gruplarının eylemlerde bulunmasına, merkezi yönetimin olmayışına ve hazinenin tümüyle boş olmasına yolaçacak. Libya halkının yıllarca yıkımlılık şartlarında yaşaması ve açlık çekmesi pek muhtemeldir.

Kimi gözlemciler perspektiflerin cok daha karamsar olduğu kanısındadır. Libya’daki petrol kaynaklarının yüzde 80-i Kirenaika’dadır. Bu,bölücülük için zemin olabilir.Bir zaman önce Kirenaika’da hükümetti kuruldu ve hükümetbaşkanı seçildi. Kirenaika temsilcileri ülkenin bölünmesini istemediklerini belirtiyorlar. Oysa ki son gelişmeler ciddi merkezkaç süreçlerin göstergeleridir. Bu süreclerin yanısıra terorist saldırılar,silahlı çarpışmalar, insanları rehin alma, petrol kuyuları ve terminalleri ele geçirme gibi olaylar yaşanıyor. Silahlı grupların liderleri şimdilik birlik olan devletin dış dünya ile ilişkilerine engel oluyor. Oysa ki, günümüzde her şey bu ilişkilere bağlı. Birileri gıda ithalatını ödemiyor çünkü diğerleri petrol ihrac edilmesini engelliyor. Petrol üretimi de birkaç misli azaldı. Libya ve Suriye halklarıyla Rusya Dayanışma Komitesi başkan yardımcısı Nelli Kuskova, ülkenin dağılmasına dürtü yapılmasına artık ihtiyac olmadığını kaydederek şunları söyledi:

İki yıl önce NATO uçakları Libya’nın dağılması için gerekeni yaptı. Ülke yıkımlar haline geldi. Bazı kentlerde sakinleri evlerinden kovuldu. Libya’nın yine birlik olması için ne yapılmalı? Bunun için herhalde fantastik çabaların gösterilmesi ve her şeyden önce arkasından düzene can atan insanların gedecekleri güçlü bir liderin ortaya çıkması lazım.

Fakat halihazırda Libya’da böyle bir lider yok. Eylemleri yıkımlılık ve kaosa sebep olan Batı ise durumu düzeltmek istemiyor. Vşington ve Brüksel yaptıklarından sorumluluk taşımak gereğinin lafını bile duymak istemeyerek durumu bilmemezlikten gelmeyi tercih ediyor.
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-11-2013 16:19 - 923 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım