Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
MERS virüsü dünya için bir tehdit
Hac sezonuna kadar çözüm bulunmalı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-05-2014 08:59 - 936 Okunma

Ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastalığı bundan 10 yıl önce dünyayı kasıp kavurmuştu. MERS, SARS'a neden olan corona virüsünün bir türevi.



Kısaca MERS olarak anılan Mers-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) virüsüne henüz çare bulunamadı.

İlk kez 2012 yılında Suudi Arabistan'da görülen virüs, akciğerleri ve böbrekleri tahrip ediyor. Virüsün görüldüğü hastalar, solunum ve böbrek yetmezliği sonucu hayatını kaybediyor.

Sadece Suudi Arabistan'da MERS'ten hayatını kaybedenlerin sayısı 102'ye çıktı. 1 hafta içinde 21 kişi birden can verdi.



Sağlık personeli panik halinde

MERS'in son dönemde vakalara müdahale eden doktor, eczacı ve hemşire gibi sağlık personeli arasında ölümlere yol açması korkuya neden oldu. Virüsün aşı ve tedavisinin olmaması, korkunun büyümesine yol açıyor. Sağlık personeli, vakalara müdahaleden kaçınıyor.

Riyad'da 38 yaşındaki bir Filipinli eczacı, Cidde'de 30 yaşındaki bir Hintli hemşire, Mekke'de ise 32 yaşındaki bir Sudanlı doktor virüse yakalandı.

Suudi Arabistan'daki vaka sayısının yüksekliği açıklanamıyor. Virüse memelilerde ve kuşlarda rastlanabiliyor. Bazı araştırmalar yarasalara işaret ediyor. Yine bazı uzmanlar ise virüsün kaynağının develer olabileceği tezini dile getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) Tarık Yasareviç, "virüsün deveden insana nasıl bulaştığını belirlemeye çalıştıklarını" söyledi.

Zor bulaşıyor ama öldürüyor

MERS gibi bir corona türevi olan ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastalığı bundan 10 yıl önce yaklaşık 800 kişinin canına mal olmuştu.

Uzmanlar MERS'in SARS'a oranla daha zor bulaştığını, buna karşılık ölüm ihtimalinin daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

MERS vakaları, başta Suudi Arabistan olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kuveyt, Umman, Katar ve Tunus gibi Arap ülkelerinde görüldü.

'Hac sezonuna kadar çözüm bulun'

MERS Avrupa'ya da sıçradı. Fransa, Yunanistan, İtalya, İngiltere ve Almanya, MERS vakalarının kaydedildiği ülkeler arasında geliyor. Geçen yılın mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldiği belirtilen 73 yaşındaki bir kişi, Münih'te MERS virüsünden hayatını kaybetti. MERS, Asya ülkelerinden Malezya ve Filipinler'de de ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Margaret Chen, geçen yıl yaptığı açıklamada, "MERS'in tüm dünya için bir tehdit meydana getirdiği" uyarısında bulunmuştu.

Uzmanlar, ekim ayında başlayacak hac sezonuna kadar çözüm bulunamaması halinde virüsün yayılabileceğine dikkat çekiyor. Her yıl hac nedeniyle Suudi Arabistan'a dünyanın dört bir yanından 2 milyon kişi geliyor.

Türkiye'de bilim kurulu oluşturuldu

Sağlık Bakanlığı, Suudi Arabistan başta olmak üzere hastalığın görüldüğü Körfez ülkelerine gidecek vatandaşlara, din görevlilerine ve sağlık personeline, MERS virüsü hakkında bilgilendirme çalışmaları yapacak. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, MERS'in Eylül 2012'de ilk defa Suudi Arabistan'da ortaya çıkan ağır solunum yolu hastalığı olduğu belirtildi. Hastalığın bugüne kadar, Suudi Arabistan başta olmak üzere, çoğunlukla Körfez ülkelerinde görüldüğü ancak bu ülkelerde bulunma veya seyahatle ilişkili İngiltere ve Almanya'da dahil 17 ülkede tanımlandığı ifade edilen açıklamada, Bakanlığın, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de yaklaşımı doğrultusunda, hastalığın takibiyle ilgili bir Bilim Kurulu oluşturduğu ve gelişmeleri yakından izlediği bildirildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-05-2014 08:59 - 936 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
07-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım