Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Mezhep Ayrılığını Manipüle Ediyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-08-2012 11:19 - 1108 Okunma

 

Ama cuma günleri çıkan haftalık Economist dergisine göre, Başbakan Erdoğan bunun tersini yapıyor olabilir. Dergideki makale, Başbakan Erdoğan'ı mezhep ayrılığını manipüle etmeye çabalamakla suçluyor.

Economist, Başbakan Erdoğan'ın Alevilere ilişkin sözlerinin Türkiye'de çoğunluğu oluşturan Sünnilerin önyargılarına hizmet ettiği suçlamasının yeniden gündeme geldiğini ve Erdoğan'ın asıl amacının 2014 yılında Türkiye'nin seçimle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olma şansını güçlendirmek o lduğunun düşünüldüğünü yazıyor.

Erdoğan'ın muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aleviliği hakkındaki açıklamalarını ve cemevlerini ibadethane olarak görmeyişini hatırlatan Economist, Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin Alevileri gerçek Müslüman yerine koymadığı izlenimi yarattığını ve bu tehlikeli argümanın ise Türkiye'de en son 1993 yılında Alevileri hedefleyen korkunç katliamlara bahane olarak kullanıldığını yazıyor.

Türkiye'de 15 ila 20 milyon arasında Alevi olmasına rağmen, Aleviler hakkında bilinenlerin az olduğunu belirten Economist, Suriye'deki Aleviler ile Türk Alevilerinin sık sık karıştırıldığını belirtiyor.

CHP milletvekili Hüseyin Aygün, ''Ritüellerimiz farklıdır, ama aramızda güçlü bir manevi bağ var.'' diye açıklıyor durumu.

Alevi açılımı

Dergi, daha liberal bir yaşam tarzına sahip olan Alevilerin Türkiye'de laik kesim tarafından radikal İslam'a karşı güvenilir bir kale olarak korunup kollandığını, fakat aynı sebeplerden dolayı katı tutumlu Sünnilerin ise Alevileri imansızlık ve ahlaksızlıkla suçladığını belirtiyor.

Economist, 2010 yılında Başbakan Erdoğan'ın öncülüğünde Alevi açılımı olarak tanımlanan bir sürecin başladığını, hatta Türkiye tarihinde ilk kez bir cemevini ziyaret eden başbakanın ve Irak'ta bulunan Hazreti Ali Türbesi'ni ziyaret eden ilk Sünni liderin Tayyip Erdoğan olduğunu yazıyor. Dergi, 1938'de Dersim'de katledilen binlerce Alevi için resmi özür yayınlamasının da aynı derecede cesur olduğu kanaatinde.

Fakat Economist'teki makalenin sonu, Hüseyin Aygün'ün gözlemleri ile bitiyor. ''Bunların hepsinin göz boyama olduğundan şüpheleniyorduk.'' diyor CHP milletvekili, ve ekliyor. ''Artık şüphe etmiyor, biliyoruz.''

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-08-2012 11:19 - 1108 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım