Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Mısır ile Arabistan Arasındaki Suriye Anlaşmazlığı Büyüyor
Mısır ve Arabistan arasındaki ilişki son bir yıla kadar sadece ofis düzeyindeydi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-12-2016 08:00 - 915 Okunma
Geçen kısa dönemde anlaşmazlıkların bir safhası atlatılmıştı.  Cezayir, Senafir ve Tiran konularından başlayarak Sisi’nin Suriye ve Yemen savaşı konusundaki tutumundan Rusya’yı Güvenlik Konseyi’nde desteklemesine ve Arabistan’ın buna muhalefetinden yakın zamanda bir Arap diplomatın bu anlaşmazlıkların iki ülke arasında savaşa neden olabileceğini açıklamasına kadar.
 
Mısır merkezli El-Siyase gazetesi editörü Aymen Samir Tesnim Haber Ajansı’na verdiği röportajda Kahire ve Riyad arasındaki anlaşmazlıklar ve İran-Mısır ilişkisinin geleceği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
 
 Teröristlerin Halep’te yenilmesi Mısır ve İran’ın ortak arzusuydu
 
Samir söz konusu röportajda şunları söyledi: “Ben inanıyorum ki yakın zamanda İran ve Mısır’ın ortak hedeflerinden bazıları gerçekleşmiştir. Örneğin; teröristlerin ve silahlı kişilerin Halep’te yenilmesi Mısır ve İran’ın ortak arzusuydu. Elbette yine İran ve Mısır arasındaki geçtiğimiz 80 yıldır var olan bazı anlaşmazlıklar, buna örnek olarak İran’ın Fars Körfezi ülkelerinin içişlerine müdahale ettiği konusu da Kahire ile Tahran arasındaki ilişkinin bozulmasının nedenlerindendir.
 
Her ne kadar son zamanlarda Mısır’ın Arabistan ve Katar’la olan ilişkisinde sorun çıkmış olsa da ancak Kahire’nin Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman krallığıyla güzel ilişkileri vardır. Sonuçta İran ve Mısır arasında acilen bir ilişki kurulması yakın zamanda mümkün görünmemektedir. Ancak zamanla ya da uzun bir sürede Mısır ve Arabistan ilişkisinin bundan daha kötü bir hale gelmesi ve Mısır ile İran’ın Ortadoğu’daki ortak hedeflerinin artması durumunda Kahire ve Tahran yakınlaşmasına şahit olacağız.
 
Mısır; Arabistan ve Katar’ın Etiyopya’daki Hedasi barajı ziyaretindeki davranışlarını kendisine karşı bir komplo olarak görmektedir. 
 
Samir sözlerinin devamında Mısır ve Arabistan’ın anlaşmazlıklarına özellikle de iki ülkenin Etiyopya ziyaretindeki adımlarına değinerek şunları söyledi:
 
“Doğrusu tüm Mısırlılar, Arabistan ve Katar’ın Etiyopya ziyaretinde Hedasi barajını ziyaret kararlarıyla ilgili haberi okumuştur. Mısır halkı bu adımın kendilerine karşı bir komplo olduğuna inanmaktadır. Bu ziyaretler Fars Körfezi ülkeleri tarafından bildiri yayımlanarak teröristlere verdiği destek nedeniyle Katar karşıtı bazı haberler yayımlayan Mısır medyasını kınamıştır.
 
Kahire ve Riyad’ın ilişkilerinin eskisi gibi olması beklenmiyor
 
Arabistan ve Katarlı yetkililerin Etiyopya’ya yaptıkları ziyaretin Kahire ve Riyad ilişkilerini daha da kötüleşmesine sebep olması beklenmektedir. Ancak bazı ülkeler özellikle de Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in Mısır ve Arabistan arasındaki çatışmanın artmasını önlemeye çalışmaktadır. Kim bilir belki de bu çabalar Mısır ve Arabistan ilişkilerini önceden olduğu duruma getiremeyebilir. Ancak iki ülke arasında açık bir komploya engel olabilir. Özet olarak şu söylenebilir, Arabistan kralının danışmanının Etiyopya’ya yaptığı ziyaret ve Hedasi barajını incelemesi ve yine Katar Dışişleri Bakanı’nın benzer bir adım atması dikkate alındığında Kahire ve Riyad ilişkisinin eskisi gibi olması beklenmemektedir. “
 
İran ve Mısır arasındaki ortak alan her geçen gün artmaktadır 
 
Aymen Safir açıklamalarının sonunda şunları söyledi: “Kahire ve Riyad arasında Yemen ve Suriye’de olan olaylar konusunda ciddi görüş ayrılığı bulunmaktadır. Mısır bu ülkelerde siyasi çözüm yolu bulunmasını istemekte ve hiçbir zaman dış müdahale ile bir ülke liderinin devrilmemesi gerektiğini savunmaktadır. Bu konuda Mısır ve Arabistan arasında ciddi görüş ayrılığı bulunmaktadır. Bununla birlikte Mısır Suriye’de  olduğu gibi Arap dünyasındaki krizlerin siyasi çözümü konusunda İran ile aynı fikirdedir ve sonuçta Kahire ve Tahran arasındaki ortak alanlar her geçen gün artmakta iken Mısır ve Arabistan arasındaki de azalmaktadır.”
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-12-2016 08:00 - 915 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım