Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Muhalefetten Suriye açıklamalarına tepki
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-08-2013 17:38 - 794 Okunma

   CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin, "Hükümetin, BM'nin tetkiki bitmeden erken hüküm vermesini, uluslararası müdahale talep etmesini temkinsiz, aceleci bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz" dedi.



Altay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de yaşananların vahim ve kabul edilemez, yakın tarihin en büyük insanlık suçu olduğunu ifade etti. Ancak hükümetin ardarda peşin hükümlerde bulunduğunu, derhal bir müdahale talep ettiğini belirten Altay, "Bizde buna 'Etten önce çömleğe atlama' derler" dedi.

Suriye'deki vahşetin kim tarafından yapıldığına yönelik henüz BM nezdinde oluşmuş bir kanaat ve yargı bulunmadığını kaydeden Altay, şöyle devam etti:

"Nitekim BM, bize gelen bilgilere göre, Suriye'ye inceleme ve tetkik amaçlı bir heyet gönderiyor. Bu tetkikin neticesini mutlaka beklemek lazım. Şimdilik tarafların birbirlerini suçlamasıyla yürüyen süreçte, onları bir tarafa bırakarak bu katliamın bir an önce, nereden gelirse gelsin durdurulmasına yönelik çağrıları özellikle hükümetten bekliyoruz.

Kaldı ki 30 Mayıs 2013'te Adana'da sarin gazı ele geçirildiğine dair çeşitli iddialar ve haberler gündeme geldi. Vali, kendince bunu yalanladı ama bu konuda hem kamuoyu hem biz kuşku ve teredüt içindeyiz. Adana'da bulunan gazın El-Nusra ya da başka bir uluslararası İslami terör örgütünün eline geçti mi ya da onlara verildi mi bunu bilmiyoruz. Eğer daha önce 'bu gaz sadece Saddam Hüseyin'in elinde var' denilirken bugün Adana'da bu gaz çıkıyorsa ve uluslararası ailenin en büyük şemsiyesi olan BM henüz kesin bir hüküm vermemişse hükümetin değişik üyelerinin bu konuda ardarda peşin hüküm vermelerini garipsiyorum'"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Altay, "Suriye'deki katliamın başka bir güç tarafından yapıldığını mı düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Sarin gazının, oradaki diğer Özgür Suriye Ordusu buna dahil, her türlü terör örgütünün eline geçirilmiş olabileceğini ön görmek lazım. Hüküm vermiyorum. Bunun kim tarafından kullanıldığını henüz bilmiyoruz. Dünya da BM de bunu bilmiyor. Onun için hükümetin, BM'nin tetkiki bitmeden erken hüküm vermesini, uluslararası müdahale talep etmesini temkinsiz, aceleci bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz."

 MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarıyla ilgili "Kim yaptıysa yapsın, insanlığı öldürmüştür, vahşettir. Bunun bir meşruiyeti kabul edilemez" dedi.

Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Şam'daki kimyasal silah saldırısını kınadığını söyledi. İslam dünyasının adeta kan dünyasına dönüştüğünü ifade eden Vural, siyasi çekişmelerin şiddete, teröre dönüştürülerek hak aramanın geldiği insafsız boyutun aslında insanlığa darbe olduğunu vurguladı. Vural, Şam'daki bu katliam karşısında insanlık vicdanının harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

ORTADOĞU POLİTİKASI SORGULANMALI

Yaşanan bu olaylar kapsamında Türkiye'nin Ortadoğu politikasını sorgulanması gerektiğini belirten Vural, "Ne hazindir ki Türkiye, Suriye'deki bu çatışmanın bir tarafı olarak bir siyaset oluşturmuştur" dedi.

Vural, Şam'daki kimyasal saldırıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı ilk açıklamada, "Suriye'de rejimin kimyasal silah kullanımı iddiaları hakkında" ifadesine yer verildiğini, başka bir açıklamada "ister rejim ister muhalefet tarafından yer alsın, asker ve sivil hiçbir Suriye vatandaşının böyle bir vahşeti kabul etmeyeceğinden..." ifadesenin kullanıldığını söyledi. Vural, Dışişleri Bakanlığı'nın ilk açıklamasında saldırıyı rejimin yaptığı yönünde tespitte bulunduğunu ancak sonraki açıklamasında muhalefet ve rejim olmak üzere ikisini birlikte eleştirecek noktaya geldiğini söyledi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-08-2013 17:38 - 794 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
09-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım