Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Nijerya'daki Katliam Soruşturulacak!
Nijerya ordusunun Zarya'da yaptığı katliam ile ilgili yeni haberler gelmeye başladı. Hareket lideri Şeyh Zakzaki tedavi görürken, Nijerya Senatosu da olayları araştıracak bir komisyon kurdu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-12-2015 11:34 - 1232 Okunma

Nijerya'daki Katliam Soruşturulacak!

Nijerya ordusunun Zarya'da yaptığı katliam ile ilgili yeni haberler gelmeye başladı. Hareket lideri Şeyh Zakzaki tedavi görürken, Nijerya Senatosu da olayları araştıracak bir komisyon kurdu.

Nijerya İslam Hareketi, hareketin lideri Şeyh Zakzaki'nin durumuna ilişkin Nijerya polisine başvuruda bulundu.

Nijerya Polisi Baş Müfettişi Solomon Arase'nin verdiği bilgiye göre, "Şeyh Zakzaki hâlihazırda hayatta ve tutuklu, tedavisi ise devam ediyor." Hareket üyelerine göre ise Şeyh Zakzaki, hastahane koşullarının bulunmadığı bir yerde tedavi oluyor.

Nijerya İslam Hareketi'nden gelen bir diğer açıklama da ordu taraflından katledilen vatandaşlarla ilgili. Harekâtın basın sözcüsü İbrahim Musa'nın belirttiğine göre, "13 Aralık olayında ordu tarafından gözaltına alınarak hapishaneye gönderilenlerin birçoğu şu anda hayatta değil. Ölenlerin cesetleri üzerinde işkence izlerine rastlanıyor. Bir çok yaralıya da zamanında tıbbı müdahale yapılmadığı için onlarda hayatlarını kaybetti. Şu anda durum böyle. Tutukluların birçoğu da Barnava'da."

İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU NİJERYA CUMHURBAŞKANINA YÜKLENDİ

Ülkede kurulan cunta rejimi göz önünde bulundurursak, olaylara dair hakikatin açıklanmasının zorluğu kolayca anlaşılır. Buna rağmen 'ChannelsTv'te bır programa katılan Nijeryalı hukukçu ve insan hakları savunucusu Femi Falana, "Cumhurbaşkanı Zarya'da olanlarla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Nijerya Genel Kurmay Başkanı Korgeneral Buratayi tarafından yönetilen 12-13 Aralık olaylarında 1000'den fazla Şii Müslüman katledildi. Ben isterdim ki, Cumhurbaşkanı Buhari Fransa'daki terör nedeniyle nasıl Fransa ile dayanışma içinde olduysa, bu olayda da aynı şekilde davransın. Ordunun Nijerya vatandaşlarını kitlesel bir şekilde katledişi onlara karşı sömürgeci yaklaşımın bir türü. Yaplıanlar gösteriyor ki, Nijerya askeri okullarında insan hakları dersleri okutulmalı." açıklamasında bulundu.

NUSEYBİYE ZAKZAKİNİN İSLAMİ VAHDETE YÖNELİK MESAJLAR

Şeyh Zakzakinin hayatta kalan tek kızı Nuseybiye Zakzaki ise yeni açıklamalarda bulundu.

"Biz Nijerya Şia Hareketi değiliz. Bız Nijerya İslam hareketiyiz" diyen Nuseybiye Zakzaki, vahdete yönelik çağrılarda bulunarak, 'Ben yalnızca Şia müslüman değilim, ben her şeyden önce Müslümanım. Biz Müslümanlar, düşmanlarımız tarafından bizi bölecek isimlendirmeleri kabul etmemeliyiz. Onlar bizi bölmeye çalışır, oysa biz hepimiz Muhammed ümmetiyiz. Nijerya'da olan tüm Şii-Sünni Müslümanların tek peygamberi Hz. Muhammet'tir (saa.)."

ŞEYH ZAKZAKİ'NİN HAYATTA KALAN TEK OGLU İLK KEZ KONUŞTU

Son 1 yıl içinde 5 aile üyesi Nijerya orducusunca şehit edilen Zakzaki ailesinin diğer üyesi, ailenin kalan tek erkek üyesi, Şeyh Zakzaki'nin oğlu Muhammed İbrahim Zakzaki ilk kez konuştu.

İbrahim Zakzaki, "Nijerya ordusu 22, 17 ve 15 yaşlarında kardeşlerimi gözlerim önünde katletti. Daha önce de yine ordu tarafından evimize yapılan baskında, kız kardeşlerim Fatıma ve Hatice katledildiler. Son olayda da 13 yaşındaki kardeşim Ali'yi şehit ettiler. Buna rağmen bizim sivil, barışçıl ve şiddete dayanmayan mücadelemiz devam edecek. Ben adaletin tesis edilişini talep etmeye devam edeceğim. Hayatta kaldığım süre içerisinde, ailemizin öldürülen 6 üyesinin de haklarını talep edeceğim'.

ÜLKE VE DÜNYA GENELİNDE PROTESTOLAR SÜREKLİ DEVAM EDİYOR

Zarya şehrinde yaşananlara ve sonuçlarına dair bilgiler çok kısıtlı. Olayları tam manası ile açıklayan resmi ve yeterli bir bilgi verilmediği için, ülke içi ve dışında protestolar da devam ediyor.Ülke dahilinde de Zarya yakınlarındaki Kano, Kadunada, Nasarava eyaletinin Lafıa kentınde yine protestolar var. Ülke dışında ise, Ali-Halifa rejıminin baskılarının olduğu Bahreyn''de Nijerya Müslümanları ile dayanışma gösterisi yapıldı. Hindistan'ın çeşitli yerlerinde de ordunun yaptığı katliama itirazlar devam ederken, Şeyh Zakzaki'nin serbest bırakılması istendi.

İsviçre'deki protestolar ise, başkent Stockholm'deki Nijerya Büyükelçiliği önünde yapıldı. Protestocular Nijerya ordusunun Müslümanlara karşıolan tekfirci yaklaşımını kınadı.

İYİMSER GELİŞMELER DE VAR

Devam eden protestolar sonucunda, iyimser gelişmelerde oluşmaya başladı. Nijerya Senatosu üyeleri ordunun Zarya cinayetlerini araştırmak üzere Şeyh Zakzaki ve Ordu Genelkurmay Başkanı Tukur Buratayi ile görüşme kararı aldı.

Senato ise, yaşanan katliam ve cinayetleri araştırmak için Senatör Ahmet Lavan başkalığında 16 kişilik özel bir komisyon kurdu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-12-2015 11:34 - 1232 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım