Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
“Nobel dünyası” ve gerçek dünya analizi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-12-2013 08:58 - 1064 Okunma

  2013 Nobel Barış Ödülü “kimyasal silahların imhasına yönelik büyük çabalar harcadığı için” “Kimyasal silahların yasaklanması Örgütü” OPCW’e verildi. Nobel Komitesinin tarihinde ilk kez üst üste iki yıl uluslararası örgüt ödüle layık görüldü. 2012 Nobel Barış ödülünü Avrupa Birliği aldı.

Barış ödüllerinin tarihinde 1901 yılından başlayarak yalnız 10 uluslararası örgüte barış ödülü verilmiştir. Kızıl Haç örgütü üç kez bu ödüle layık görülmüştür. Hiç şüphe yok ki Kimyasal silahların yasaklanması Örgütünde görevini dürüstçe yapan ve bunun için teşvike layık olan uzmanlar çalışıyorlar. Fakat onlara böyle bir ödülün verilmesi şart mı?

OPCW’e Nobel Barış Ödülü,Suriye’nin kimyasal silahlarının uluslararası topluluğun kontrolü altına devredilmesi ile ilgili olarak verildi. Kimyasal silahların uluslararası topluluğun kontrolü altına alınması, Suriye’de büyük manasızca katliamın önüne geçmede yardımcı oldu. Fakat bizzat OPCW yalnız ilgili girişimi hayata geçiren örgüt oldu. Bu girişim Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından öne sürüldü ve ABD Dışişleri bakanı Con Kerri tarafından desteklendi. Ve böyle koşullarda barış ödülünün OPCW’e verilmesi, müzik ödülünün müzisyene değil de onun çalgısına verilmesine benzetilebilir.

Rus İnsani-politik araştırmalar Enstitüsü uzmanı Vladimir Slatinov konuyu şöyle değerlendiriyor:

Nobel Komitesinin değişik ilgili oyuncuların baskısı altında stereotiplere ve politik nezaket kurallarına giderek daha derin battığı izlenimi hasıl oluyor. Komite nezaketle davranarak kimseyi gücendirmemeye çalışıyor.

Tabii, sıradan kişilerden saklı olan şeylerin Nobel Komitesi için açık olduğu tahmini yapılabilir.

Örneğin 2009 Nobel Barış Ödülü “Uluslararası diplomasinin ve halklar arasındaki işbirliğinin sağlamlaştırılması amacı ile olaganüstü çabalar harcadığı için” ABD devlet başkanı Obama’ya verildi. Halbuki bir yıldan daha kısa bir süre içinde devlet başkanı görevini yapmış olan Obama tarafından o zaman ne gibi olaganüstü faaliyetler gerçekleştirilebilirdi?

2009 yılının Ocak ayında ABD devlet başkanı görevinde Corc Buş’un yerini alan Obama, Avurpalılarda kuvvetli bir izlenim bıraktı. Fakat sadece “Buş olmadığı için” yeni devlet başkanına ödül vermek, tuhaf şey olurdu. O zaman Nobel Komitesi başkanı, Barak Obama’ya Barış ödülünün gelecekte önemli faaliyetler göstereceği umudu ile peşin olarak verildiğini belirtmişti. Fakat Nobel’in vasiyetnamesinde ödülün avans olarak verilmesi olasılığı öngörülmüş değildir.

2012-de Nobel barış ödülünün Avrupa Birliğine verilmesi de, tuhaf bir izlenim bıraktı. Avrupa Birliğine Barış ödülu başlıca Avrupa ülkeleri Libya’ya karşı silahlı müdahale yapılmasına önayak olduktan bir yıl sonra verildi.Rusya Politik Analiz Merkezi Genel Müdürü Pavel Danilin bu hususta şunu söyledi:

Tüm böyle olaylar Barış ödülünü değerden düşürüyor. Ödül buna layık olanlara değil de tamamen başka insanlara veriliyor.

Rusya’daki öfkeci kafalar, bu yıl Nobel Komitesinin barış ödülünü Vladimir Putin’e vermemek için Kimyasal silahların yasaklanması Örgütünü buna layık gördüğünü iddia etmeye başladılar. Her halde böyle iddialar gerçeğe uymıyor. Nobel komitesine başvuru dilekçelerinin ödül verildiği yılın en geç 1 Şubatına kadar sunulması şarttır. Yani ödül gerçekte bundan önceki yıl için veriliyor. Böylelikle OPCW 2012 yılında ne gibi seçkin faaliyetler gerçekleştirdi, anlamak kalıyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-12-2013 08:58 - 1064 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım