Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Obama: Ortadoğu Turunda Herşeyi Anlatacağım
ABD-İsrail ilişkisi üst seviyeye çıkacak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-02-2013 09:04 - 797 Okunma

ABD Başkanı Barack Obama mart ayındaki Ortadoğu gezisi sırasında Amerika’nın geleceğe yönelik bölgedeki stratejisi konusunda açıklamalar yapacak.

Obama dün Kongre’de yaptığı yıllık konuşmasında konu ile ilgili olarak “Biz (ABD) Amerika’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya ittifakın çekirdeği olarak kalacağız. Ortadoğu’da insanların haklarının korunmasında ve demokrasiye geçişindeki mücadelesinde onları destekleyeceğiz. Biz Mısır gibi ülkelerin istikametini dikte etmelerine izin veremeyiz, ancak insan haklarının savunucusu olabiliriz. Suriye’deki rejim üzerindeki baskıyı hafifletemeyiz. Tüm bunları gelecek ay yapacağım Ortadoğu gezim sırasında anlatacağım” dedi.

Ona göre, ABD İsrail ile işbirliğini daha ileriye götürme istikametinde yol almaya devam edecek. Obama ayrıca Ortadoğu’daki geçiş döneminin endişeli olacağının altını çizdi.

Afganistan’da Asker Sayısı Yarıya İniyor

Dış politika Başkan Obama’nın dün akşamki Birliğin Durumu konuşmasında çok az yer aldı.

Obama Afganistan’da görev yapan askerlerin 34 bininin bu yıl geri çekileceğini, güvenliği Afgan kuvvetlerinin devralacağını açıkladı. Bu Afganistan’da görev yapan Amerikan birliklerinin yarıya indirilmesi anlamına geliyor.

Amerika 2014 yılı sonunda da askerlerini Afganistan’dan tamamen çekse de Başkan Obama, Afganistan’ın birliği ve egemenliği yönündeki kararlılıklarının süreceğini açıkladı.

El Kaide’nin geçmişe oranla “yalnızca gölgesinin kaldığını” savunan Obama, artık bu örgütün artıklarıyla mücadele etmek için onbinlerce asker sevk etmek  zorunda olmadıklarını söyledi. El Kaide lideri Usame bin Ladin, Başkan Obama’nın birinci döneminde, Amerikan komandolarının Pakistan’da düzenlediği gizli operasyonda öldürülmüştü.

Obama bununla birlikte, Yemen, Libya ve Somali gibi ülkelere güvenliklerini sağlamaları için desteğin devam edeceğini, gerektiğinde Amerikalıları tehdit eden teröristlere karşı doğrudan müdahale edecek yöntemler uygulanacağını kaydetti.

Obama terörle mücadelede hukukun ihlal edilmemesi için Kongre’yle birlikte çalışma sözü verdi.

Dün nükleer deneme yapan Kuzey Kore’ye de değinen Obama, güvenlik ve refahın ancak uluslararası yükümlülüklere uymakla sağlanacağını söyledi, Pyongyang yönetiminin dünkü nükleer deneme gibi provokasyonlarla ancak kendisini yalnızlaştıracağını savundu.

Barack Obama, İran’ın nükleer sorunlarının çözümü için de diplomasi çağrısını yineledi.

Obama gelecek ay Ortadoğu ülkelerini ziyaret edeceğini de açıkladı. Bu ziyaretin içinde İsrail de bulunuyor. İlk dört yılında İsrail’i ziyaret etmediği için büyük eleştiri alan Başkan Obama, birkaç gün önce İsrail’e gideceğini açıklamıştı.

Başkan, Amerika ve Avrupa Birliği arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasını hedefleyen görüşmeler başlatıldığını da bildirdi. 27 üyeli Avrupa Birliği, Amerika'nın en büyük ticari ortağı konumunda bulunuyor.

Siber güvenlik için daha fazla yetki

Başkan Obama siber güvenlikle ilgili bir kararname imzaladığını açıkladı.
Siber saldırıları hızla büyüyen bir tehdit olarak değerlendiren Obama, bilgisayar korsanlarının internet üzerinden kimlik hırsızlığı yaptığını, özel elektronik postalara girdiğini, dış ülkelerde yerleşik bilgisayar korsanlarının şirketlerin sırlarını çaldığını söyledi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-02-2013 09:04 - 797 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım