Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Özgürlük aşıklarının diliyle Kerbela
Hz. İmam Hüseyin'in emsalsiz destanı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-11-2014 10:28 - 2764 Okunma

Ezelden ebede kadar sürecek hak ve batıl mücadelesinin eşsiz sahnelerinden biri şüphesiz Aşura günü Kerbela'da yaşandı.

Tarihin bir benzerini kaydetmediği o sahnede tevhid, adalet, hürriyet, cesaret, fedakarlık, iman, sabır, barış, sevgi... tüm ilahi değerler İmam Hüseyin'in (a.s) yüce şahsında bir kez daha galip geldi.

O gün bugündür, tam 1375 yıldır, İmam Hüseyin (a.s), Kerbela ve Aşura yaşıyor, yaşatılıyor ve yaşatılacak.

Issız, susuz ve kimsesiz bir çölde toprağa düşen ümit ve zafer tohumu, asırlardır yedi iklim dört bucakta özgürlük aşıklarının ruhlarında kök saldı, onlara ilham kaynağı oldu.

Kerbela'da yaşananlar için yandı yürekler, ağladı gözler, sızladı vicdanlar, dile geldi insaf ve utandı insanlık.

Her yerde, her kültürde, her dilde, her dinde, 72 can için şiirler yazıldı, mersiyeler okundu, ağıtlar yakıldı, destanlar anlatıldı ve methiyeler söylendi.

Ne Kerbela mekana sığdı ne de Aşura zamana... Temiz kalpler, pak vicdanlar, özgür ruhlar da İmam Hüseyin'in aşkıyla, sevgisiyle doldu taştı.

Sadece yer ehli değil gök ehli de alemlerin yüzü suyu hürmetine yaratıldığı o yüce Resul'ün (s.a.a) masum Ehl-i Beyt'i için selam durdu.

Sözü Ehl-i Beyt aşığı merhum üstad Şehriyar'a bırakalım;

Hüseyn'e yerler ağlar göğler ağlar
Betül-i murteza peygember ağlar

İslam'a hayat bahşeden peygamber evladının, Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle, tertemiz kanı Aşura günü Kerbela'da kılıca galip geldi. İlahi ve insani tüm değerler 72 şehidin pak kanlarıyla korundu.

Onların kutlu mesajları dilden dile, gönülden gönüle, nesilden nesile taşındı ve ebede dek taşınacak.

Kerbela olan her yerde ve her Aşura gününde Hüseyinler hak cephesinde hakkın bayraktarlığını yapacak.

Annesinin koyduğu isme layık Hür gibi yiğitler de batıl cephesini terk edip hak için hak yolunda sonsuzluğa erecek.

Sadece Müslümanların değil tüm özgür insanların aşık olduğu, sevgisiyle yoğrulduğu, saygıyla andığı İmam Hüseyin'i, yine Şehriyar'ın kaleminden aktaralım;

Hüseyn'in nohesin 'Dilriş' yazanda
Müselman sehlidir ki kâfir ağlar

Ya Hüseyn, 'Kılıcımız sana karşı olsa da kalbimiz seninle' diyen bedbahtlar için de Şehriyar'ın diyeceği var;

Kör olmuş gözlerin gan tuttu Şimr'in
Ki görsün öz elinde hançer ağlar

Ve... her renkten, her coğrafyadan, her düşünceden, her inançtan gönül ehli insanların da İmam Hüseyin için, Kerbela için ve Aşura için söyleyecekleri var:

* İngiliz Yazar Freya Stark: “İmam Hüseyin ve yaranlarının Kerbela'da şehit edilişleri, ağlayarak okuduğum birkaç hikayeden biridir.”

* Hindistan'ın Bağımsızlık Hareketinin Siyasi ve Ruhani Lideri Mahatma Gandhi: “Zaferin nasıl kazanılacağını Hz. Hüseyin'den öğrendim... İslam'ın o büyük şehidinin hayatını ve Kerbela trajedisini dikkatlice okudum ve şu sonuca vardım ki, Hindistan zafere ulaşmak istiyorsa İmam Hüseyin'i örnek almalıdır. İslam, kılıçla değil, o yüce aziz İmam'ın kendisini İslam'a kurban etmesiyle yayıldı.”

* İngiliz Tarihçi ve Siyasetçi Edward Gibbon: “İmam Hüseyin'in çağlar ötesindeki trajik ölüm hikayesi en katı insanlarda bile merhamet duygusu uyandırıyor.”

* Hindistanlı Hukukçu ve Yazar Seyyid Emir Ali: “Kerbela faciası, İslam dünyasını derinden sarstı ve Emevi hanedanının temellerinin zayıflamasına neden oldu.”

* Lübnanlı Hristiyan Yazar Antoine Bara: “Tarihteki hiçbir savaş Kerbela'daki kadar sempati ve saygı kazanmadı. İnsanlık, İmam Hüseyin'in şehadetinden öğrendiği kadar hiçbir şeyden öğrenmedi.”

* İngiliz Yazar Charles Dickens: “İmam Hüseyin, dünyevi arzular için kıyam etmedi, öyle olsaydı çocuklarını, eşini, kız kardeşini tüm ailesini yanında götürmezdi. O, sadece ve sadece İslam için kurban oldu.”

* Macaristanlı Yazar György Lukács: “Hüseyin'in kıyamı, ümmeti zorba sultanların köleliğinden kurtarmayı amaçlayan tamamen hür bir hareketti. O, tüm gücüyle ve tam bir kararlılıkla zalimlere karşı koydu.”

* Güney Afrika Cumhuriyeti'nin efsanevi lideri Nelson Mandela: “20 yıldan fazladır hapisteydim ki bir gece artık teslim olmaya ve yönetimin tüm şartlarını kabul etmeye karar verdim. Ancak bir an Hz. Hüseyin ve Kerbela kıyamını düşündüm. İmam Hüseyin hak, hürriyet ve bağımsızlık mücadelemi sürdürmem için bana güç verdi ve öyle de yaptım.”

* Japon Yazar Koiana: “Hüseyin'in kıyamı, ezilenlerin kurtuluş yolunu aydınlattı , kararlılıklarını pekiştirdi. Onları delaletten kurtardı, adalete yönlendirdi.”

* İngiliz Oryantalist Edward Brown: “Kerbela anlatıldığı zaman üzülüp gamlanmayan bir kalp var mı acaba? Hatta Müslüman olmayanlar bile o kutsal bayrak altında yapılan pak insanların savaşını inkâr edemezler”

* Fransız Yazar Victor Hugo: “İmam Hüseyin'in kıyam ilkeleri, zalimlerden hakkını almak isteyen özgürlük savaşçıları için bir yol ve yöntem oldu.”

* Rus Yazar Lev Tolstoy: “Hz. Hüseyin, doğru yoldan sapanları hidayete erdirmek için kıyam etti. Her özgür insanın isteyeceği gibi bu yolda şehit oldu.”

* Şilili Yazar ve Şair Roberto Bolaño Ávalos: “Emevilerin, İmam Hüseyin'i şehit etmeleri en büyük siyasi yanlıştı ki unutulmalarına ve yok olmalarına neden oldu.”

* Mısırlı Yazar Abbas Mahmud El Akkad: “İmam Hüseyin'in inkılabı tarihin eşsiz dini ve siyasi tek inkılabıdır. Emevileri, bu inkılabdan ortalama bir insan ömrü kadar süre geçmeden tarih sahnesinden silindiler.”

* Alman Ortadoğu Uzmanı Martin Deutshch: “Hüseyin en değerli yakınlarını feda etmekle ve mazlumluğunu ve haklılığını ispat ederek dünyaya fedakârlık dersi verdi. İslam’ın ve Müslümanların adını yücelikle tarih sayfalarına yazdı. İslam’ın bu eşsiz kahramanı dünyaya şu dersi verdi; zulüm ve haksızlık kalıcı değildir. Zulmün temeli ne kadar gösterişli olsa da hakkın karşısında yenilmeye mahkûmdur.”

* İngiliz Tarihçi ve Filozof Thomas Carlyle: “Kerbela trajedisinden çıkarılacak en iyi ders şudur ki Hüseyin ve arkadaşları Allah’a tam bir inanışla inanmışlardı. Onlar yaptıklarıyla şunu ispatladılar: Hak ile batılın savaştığı yerde sayının önemi yoktur. Benim en çok şaşırdığım şey, Hüseyin’in bu az sayıyla onlara galip gelmesidir.”

* “Rahmet Peygamberi'nin (s.a.a) irtihalinden hemen sonra etrafı dikenlerle sarılan ve susuz bırakılan 'İslam Gülü' Seyyid-i Şüheda'nın (a.s) pak kanıyla hayat buldu.” (Kerim Gülmuhammed)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-11-2014 10:28 - 2764 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım